[h1]Köydet ja niiden hoito[/h1]
Tässä kirjoituksessa käsitellään lyhyesti japanilaisessa shibarissa/kinbakussa käytettyjä köysiä, ja niiden hoitoa.
Perinteisessä japanilaisessa shibarissa/kinbakussa käytetään juuttikuidusta valmistettua, kuuden millimterin paksuista, ja noin seitsemän metrin tai kahdeksan metrin pituista juuttiköyttä (asanawa). Naisten sitomiseen käytetään lyhyempiä köysiä ja miesten sitomiseen vastaavasti pidempiä köysiä. Länsimaalaiset ovat hieman kookkaampia kuin japanilaiset, jolloin sopiva köyden pituus on noin kahdeksan metriä – kymmenen metriä, riippuen sidottavan koosta ja sitojan mieltymyksistä [1].
|
|
Japaninkielinen sana asanawa tarkoittaa juuttiköyttä, mutta se on länsimaissa käännetty hieman virheellisesti hamppuköydeksi. Molempia köysimateriaaleja voidaan kuitenkin käyttää, ja suomesta löytyykin helposti hyvälaatuista hamppuköyttä, kun taas sopivaa juuttiköyttä on huomattavasti vaikeampaa löytää. Molemmat materaalit pitävät solmuja oikein hyvin, eivätkä juurikaan veny kuormitettuna. Hamppu ja juuti eroavat toisistaan pääasiassa ulkonäkönsä, painonsa ja ennen kaikkea tuoksunsa puolesta [1].
Luonnonkuituina juutti ja hamppu ovat helposti värjättäviä materiaaleja, ja köysiä voidaankin värjätä kotona käyttäen kaupallisia tekstiilivärejä niiden ohjeiden mukaan – väri ei kuitenkaan tunkeudu aivan kokonaan köyden ytimeen. Luonnonkuitu kuluu ja heikkenee käytössä, jolloin köysillä on rajallinen käyttöikä. Lisäksi luonnonkuituiset köydet vaativat välillä puhdistusta ja huoltoa.
Luonnonkuituköysien lisäksi voidaan köyttää myös muita köysimateriaaleja, kuten nailonia, MFP:tä ja puuvillaa. Myös sisalia voidaan käyttää, jos halutaan käyttää erittäin karkeaa köyttä. Synteettiset köydet on helppo puhdistaa pesukoneessa, ja ne kuivuvat nopeasti. Lisäksi synteettiset köydet soveltuvat luonnonkuituja paremmin sitomistilanteisiin, joissa köydet saattavat kastua – esimerkiksi juutti/hamppuköysi turpoaa kastuessaan ja tehdyt solmut tulevat lähes mahdottomiksi avata ilman köyden katkaisemista.
Riiputuksia tehdessä köysimateriaalin valinta on huomattavasti tarkempaa kuin tavallisia sidontoja tehtäessä. Riiputuksiin tuleekin käyttää vain hyväksi havaittuja köysimateriaaleja kuten juutti ja hamppu, jotka venyvät hyvin vähän kuormitettaessa, ja jotka pitävät hyvin solmuja.
Aloittelijan köysikassin sisältö koostuu 3 – 5 kappaleesta 10 metrin hamppuköysiä, joilla pääsee varsin hyvin alkuun. Jos köydet tuntuvat liian pitkiltä, niin niitä voi hieman lyhentää tarpeen mukaan itselleen sopiviksi. Haasteellisimpiin sidontoihin saa helposti käytettyä kahdeksankin kappaletta köysiä, joten köysiä ei voi olla koskaan liikaa.
Köysien lisäksi köysikassista tulee aina löytyä ensiapusakset, joilla köyden saa katkaistua turvallisesti tilanteen niin vaatiessa. Kyseisissä saksissa on pyöristetyt kärjet, jolloin saksien käyttö ei riko sidottavan ihoa. Ensiapusaksilla voidaan leikata turvallisesti myös mm. vaatteita ja kelmua sidottavan päältä. Saksia voi tilata netistä mm. seuraavasta osoitteesta: http://www.medkit.fi/sakset-universal.html
|
|
Tässä lopuksi eräs ohje juutti/hamppuköysien käyttöönottoa varten ja hoito-ohjeet [2]:
- Katkaise köydet haluttuun pituuteen (jätä kutistumisvaraa noin puolimetriä per 10m).
- Sido solmut köysien päihin estämään köysien purkautuminen.
- Keitä köysiä isossa kattilassa, väljässä vedessä ja matalalla lämmöllä kymmenen minuutin - puolen tunnin ajan. Isohkoon kattilaan mahtuu tyypillisesti kaksi – kolme köyttä kerrallaan. Huomaa, että keitetyt köydet eivät sovellu riiputuksiin, sillä keittäminen heikentää köyden vetolujuutta merkittävästi.
- Huuhtele köydet viileässä vedessä.
- Venytä köydet suoriksi ja ripusta märät köydet kuivumaan esim. oven päälle. Älä kuivaa köysiä auringonpaisteessa.
- Anna kuivua 2-3 päivää, kunnes köydet eivät tunnu enää kosteilta.
- Poista köyden nukka käyttämällä köyttä lyhyesti esim. kynttilän liekissä.
- Lopuksi voitele köydet kevyesti esim. Natusan Baby Oil'in ja Erisanin sekoituksella.
Köysien puhdistus tapahtuu kiehauttamalla köydet noin minuutin ajan runsaassa vedessä, jonka jälkeen köydet huuhdellaan, kuivataan ja voidellaan edellä kuvatun ohjeen mukaan.
Mukavia ja turvallisia sidontahetkiä,
KalvinK
Lähde 1:
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_bondageLähde 2: Arisue Go: KINBAKU – Mind and Techniques 1
Edit: Tässä hieman tarkennusta ja lisätietoa kommenttien ja keskustelujen pohjalta:
Huomattavasti nopeampi ja helpompi tapa köysien käsittelemiseksi on laittaa ne pesukoneeseen, ja pyöräyttää ne kertaalleen 60 - 90 asteessa. Myös köysien värjääminen onnistuu vaivattomasti pesukoneessa käyttäen Dylon-tekstiilivärejä. Köysipyykin jälkeen kannattaa muistaa puhdistaa pesukoneen nukkasihti.
Keittäminen ja pesukoneessa pyykkääminen heikentää merkittävästi luonnonköyden kestävyyttä. Esimerkiksi keitetty ja/tai pesukoneessa värjätty 6mm hamppuköysi saattaa katketa jo alle 150 kg kuormituksessa, siinä missä vastaava käsittelemätön köysi kestää noin 250 kg. Keitetyt ja värjätyt luonnonköydet toimivat kyllä erinomaisen hyvin lattiatyöskentelyssä, mutta varsinaiseen suspensioon niistä ei ole.
Forum-keskusteluissa on esitetty myös muita tapoja köysien käsittelemiseksi:
- Köydet voi vetää karabiinin läpi, jolloin köydet pehmenevät ilman että niiden vetolujuus juurikaan heikkenee. Karabiinin läpi vedettäessä köysistä irtoaa aika paljon pölyä, joten operaatio kannattaa suorittaa ulkoilmassa ja siellä missä pölystä ei ole haittaa. Tämän jälkeen köysiin jäänyt nukka poltetaan esimerkiksi kynttilän liekillä, ja lopuksi köydet viimeistellään babyoil/natusan-öljyseoksella.
- Köysiä voi käsitellä myös astianpesukoneessa. Esinem on kirjoittanut aiheesta sivullaan
http://www.esinem.com/ (kiitokset vinkinantajalle).
"The feel and look of jute and hemp can be improved with treatment. In most cases, this involves boiling or hot washing, although I would avoid doing this to loosely woven jute, e.g. some Japanese rope, as it can open up the weave too much. My referred washing method is a dishwasher as, due to the lack of agitation that you would get in a washing machine, the twist stays tighter. Once washed, I dry the rope under tension, strung out like a washing line. If the weather is damp, I'll finish it off on a radiator. When it’s dry, I will then burn off the ‘fuzzies’ over a gas cooker. Finally, I will dampen a rag with a little tsubaki oil (Camellia Japonica) and draw the rope through it several times. Tsubaki is a traditional treatment for wood and metal, being a natural preservative. It’s also very popular cosmetically in Japan for hair, nails and skin. Although many Japanese nawashi favour bayu, not all Westerners are comfortable using something made from horse fat. Furthermore, it has the potential to go rancid."
Käsittely astianpesukoneessa heikentää köyden vetolujuutta vähintään yhtä paljon kuin keittäminenkin, joten käsiteltyjä köysiä ei pidä käyttää riiputuksiin/suspensioon.