Kirjoittaja Aihe: Rikos ja rangaistus-  (Luettu 16280 kertaa)

-katy-

 • Vieras
Rikos ja rangaistus-
« : 30.04.2015, 05:42 »
Kuulemma ihmiset usein valitsevat työnsä sen vuoksi, että sitä kautta terapoivat itseään. Mitä sairaampi lapsuus, vielä enemmän sairaampaa aikuisena..hieman kyseenalaistan tätä,mutta voihan se olla lähes tottakin.

Ajatelmoin aihetta ja linkkiä vain tuonne "päivän kuva ja linkki" -osioon,mutta ei se oikein sinne mahdu.
Itsellä heräsi paljon ajatuksia ja voi että, olisi ollut käsi pystyssä, mutta reilu tunti on aika vähän aikaa-
Miksi mä haluaisin inhimilliset olot vangeille tai epäinhimilliset-

 Taannoin vietnamilainen kollegani kertoili sellaista, ettei kukaan halua missään nimessä maansa vankiloihin,koska olot ovat sanoinkuvaamattomat. Siellä ei kukaan pohdi kenenkään parasta, vaan huonointa. Mun mielikuvitus ei riitä Vietnamin asioihin,kun olen tämmönen pulska suomityttö ja kaikki ollu aina ihanasti,heh.

Vastuukysymykset joskus tuntuvat vilahtavan tässä kinkyssäkin, niin ehkä häivähdyksen hipaisee aihetta.

Mitä tosta illasta jäi räikeästi puuttumaan, niin uhrin omaisen tunnot- ei saa takaisin ei häntä,mutta voi rakastaa murhaajaa tai edes auttaa jotenkin.

Entäs jos ei enää tiedetä kuka on uhri ja kuka Tekijä..?
Entäpä sitten psykopatia ja sosiopatia ja kaikki muu-jos mun aivoni rakenne tai kemia on niin poikkeava, ettei sille ole mitään tehtävissä,niin siinäkö täysi lääkitys päälle-en mä ainakaan mitään loputtomia tutkimuksia toivoisi..toisaalta jotkut kokevat vankilan viimeiseksi turvasatamakseen,-viimein on rajat ja pidetään huolta jollain lailla..hetkinen.. No, jalkapanta on myös epäilyttävää, hohhoh

Tuomio-ilta: http://areena.yle.fi/1-2449146

nicolaus

 • Rsyke
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1877
 • Kekkee Alistaja
 • Galleria
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #1 : 30.04.2015, 06:37 »
En halua kirjottaa romaania näin aamusta, otan kantaa vain ensimmäiseen kohtaan.

Minä ajauduin sattumalta ammattiini. Eteen tuli tilaisuus ja tartuin siihen. En edes aikonut tehdä sitä pitkään. Minun tavotteeni oli aivan toisella alalla.

Joskus työkavereitten kanssa juteltiin aiheesta ja kyllä ajautuminen ko hommaan oli se yleisin juttu. Kummallista.

Mitä tulee tuohon loppuosaan: Vankeinhoito tulisi hoitaa ostopalveluina. Tuossa idän puolella on valtio, joka voisi myydä halvalla vankeinhoitoa.

heinrich

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #2 : 30.04.2015, 07:08 »
Sama täällä.
Jotenkin tähän aikaan vuorokaudesta haluaa olla lyhyt mutta ytimetön...

Mitä hyötyä on säännöistä, joiden rikkomisesta ei seuraa sanktiota?
Kuka sellaisia sääntöjä kunnioittaa?
Tai niiden asettajaa?

Ja sanktioiden on oltava oikeasti sellaisia, että ne tuntuu.

-katy-

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #3 : 05.05.2015, 20:12 »
Tämmöinen vähän niinku vuodatusviesti,mutta jota ei onneksi kenenkään tarvitse lukea,käyttämällä vaikka sitä ignorea.

http://yle.fi/uutiset/oikeus_paatti_salata_tapanilan_raiskauksen_asiakirjat_60_vuodeksi/7969357

Tapaus meni salaiseksi 60 vuodeksi ja varmasti itselleen oikean ratkaisun teki itse "asianomistaja". Meikä olis 106 vuotias liki,kun asiakirjat tulevat julkisiksi.
Outoa toisaalta, että on vähän tottunut siihen, että lähes kaikki on julkista ja voidaan repostella ja "tietää" jopa paremmin kuin itse asiassa mukana olevat.

Silti tämä tapahtuma on vaikuttanut itseeni aika voimakkaasti-mietin tänään, että maailma pimeni taas tässä asteen verran ja eköi jumalauta ihmiselämässä tapahdu koskaan mitään vastaavaa hyvää, ryhtyisikö ihmisvihaajaksi vaiko eikö-mutta eikö tämä sittenkin ole sillä lailla yhteinen asia, että kaikki yhdessä vaikuttavat kaikkeen.

En mä jaksa toivoa jotain äärimmäisiä rangaistuksia lapsille-ehkä tässä itsessään jo riittämiin,mutta mitä tässä sitten pitäisi tehdä. Vaieta tai siirtyä alibin foorumille-kumpikaan ei itseäni innosta,mutta ehkä jotain myönteistä ja asioita auttavaa voisi olla tehtävissä. No mulla on just ja just täysi-ikäinen ja joka on joutunut kera kavereineen myös ahdistelun kohteeksi. Eikä missään pimennoissa vaan kuitenkin ihan "ihmisten ilmoilla"..

Jos iso käsi nyt tekee leikkauksia, toivottavasti se ei kohdistu lapsiin ensisijaisesti vaan että sinne satsattaisiin-parempaan lapsuuteen, sillä sieltä se elämä versoo ja lähtee. Aamen.

Hra K

Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #4 : 06.05.2015, 03:17 »
Täältä löytynee itsensä pelottelijoille, pikkusherlokeille ja sosiaalipornosilla olijoille varmaankin paremmat apajat. Täällä virtuaalisodomassa joku vain kiihoittuu moisista tai tekee jotain muuta paheksuttavaa.

http://murha.info/phpbb2/index.php

 K

-katy-

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #5 : 06.05.2015, 16:48 »
Mulle on riittänyt tähän mennessä YLEn uutiset . Lapsena luin alibia ja poliisi kertoo -kirjoja ja tuli kauheat pelkotilat  :D

Jos asiat joko kiihottavat tai eivät kiihota, niin silloin on aika helppoa elämä (imho)

Lisäys: Tosiaan kun asiat tapahtuvat omassa ympäristössä ja saa vaikka pelätä lapsen puolesta,sitä jotenkin vaan ajatutuu ottamaan jotain kantaa aiheeseen-
« Viimeksi muokattu: 06.05.2015, 17:15 kirjoittanut katy »

Maaria

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #6 : 06.05.2015, 17:06 »
Sanktioiden pitää olla sellaisia, että tuntuu. Hmm... Itse sanoisin ja väittäisin taas että sanktioiden tulisi olla sellaisia, että niillä on toivottu vaikutus. Jos haluamme rikosten vähenevän, niin ei ole kai minkäänlaista osoitusta, että tuomioiden koventaminen olisi oikea tie. Siis koventaminen siinä mielessä,että rikoksen tekijän henkilökohtaista kärsimystä lisättäisiin. Kovilla tuomioilla ei ole oikeastaan mitään muuta vaikutusta kuin että saadaan ihmisiä pidemmäksi aikaa säilöön, paremmin syrjäytettyä normaalista elämästä ja sitä kautta yhteiskunnalle kalliimmiksi integroitaviksi. Tietenkin jotkut ihmiset saavat oikeudenmukaisuuden kuppinsa enemmän täyteen, kun väärintekijä saa tuta, maistaa omaa lääkettään ja kärsii ihan olan takaa.

Ja sitten tähän  väliin pitää tulla ainakin muutama iskuyritys navan alle, että taas selitellään, ymmärretään ja halutaan vain silitellä rikoksentekijöiden päitä...

Chmlnidae

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #7 : 06.05.2015, 17:20 »
Kyllähän vapausrangaistuksen tulee olla suhteessa rikokseen. Monelta osin voidaan kysyä onko näin. Esim. seksuaalirikokset. Sillä on merkitystä, ei pelkästään uhrin oikeinkohdelluksi tulemisen tunteelle, vaan yleiselle moraalin ja arvojen merkitykselle.
Se sitten tuleeko ihmisestä sen yhteiskuntakelpoisempi vankilassa on toinen kysymys. Mutta tuskin on perusteltua että jotkut(?) menevät lepäämään vankilaan. Tietenkin perustaso tulee olla inhimillinen.
Sitten ne keinot millä se integrointi oikeasti onnistuu, onkin se kinkkisempi kyssä.

marts

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #8 : 06.05.2015, 17:46 »
-Rangaistusten koventaminen ei vaikuta rikoksien määrään.
-Kovat olot ja tuen puute vankilassa aiheuttavat syrjäytymistä.
-Linnavuosi Suomessa maksaa 62 000 euroa.

Suomessa "hyysätään" vankeja siksi, että he integroituisivat joskus hamassa tulevaisuudessa yhteiskuntaan. On inhimilliset olot, työpajoja, päihdekuntoutusta, lomia, perhetapaamisia, opiskelua, terveydenhuolto.. Minä ainakin olisin kahta kamalampi ihminen vapautuessani jos ihmisarvoni olisi riistetty ja päivästä toiseen olisin saanut olla betonikuution sisällä vailla mitään virikkeitä ja tukea.

Miksi ehdollista vankeutta? Siksi ettei rikoksentekijän elämää pistetä kerrasta poikki, annetaan mahdollisuus pysyä yhteiskunnassa kiinni. Olisi raakaa kun yhdestä virheestä (vaikka kuolemantuottamus autolla) tulisi ehdotonta useita vuosia: menisi työ, mahdollisesti perhe, muut sosiaaliset suhteet.. Ja tulisi arveluttavaa kasvatusta rikollisten korkeakoulussa.

Kuitenkin oma oikeustaju tavallaan haluaisi että rikolliset saisivat tuntuvia rangaistuksia. Kimmo Sasi sai 70 päiväsakkoa kuolemantuottamuksesta, ja se on mielestäni todellakin liian lievä rangaistus. Näitä vain pitäisi jotenkin olla ajattelematta tunteella, pitäisi osata vain laskea kylmästi kerrannaisvaikutuksia, minimoida kärsimys ja silti vielä jotenkin rangaista.

Täytyy myös muistaa, että kun iltapäivälehdet revittelevät alhaisista tuomioista niin niissä kyllä jätetään paljon lieventäviä seikkoja kertomatta. Pelkkää sensaatiohakuisuutta.

-katy-

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #9 : 06.05.2015, 17:47 »
Mä olen tosiaan ihmetelleyt itsekseni sitä, että omaisuusrikosesta voi saada isomman tuomion kuin siitä, että kajotaan ihmiseen itseensä, väkivalloin. Kertooko se sitten siitä että lähtökohtaisesti raha ja materia on arvokkaampaa.

Tässä on niin veikeä toisaalta ihmetellä,kun ei ole sen enempää kartalla kuin kukaan muukaan mitä tulee siihen, että mitä kannattaisi tukea ja satsata erityisesti.(< Viittaa siihen,että kun nyt mietitään,että mistä ja kuinka paljon voidaan leikata mm. sosiaali-ja terveyspuolella). Itse tosiaan tukisin lapsuutta jo ihan sieltä pienestä lähtien ja aikuista, joka sitä pilttiä yrittää hoitaa ja kasvattaa-voisi sitten sillä matkalla lapsesta aikuiseksi tulla huomattaviakin "säästöjä" yhteiskunnalle,jo yhden ihmisen kohdalta,saati useampien tai lukuisten. Mutta jostain syystä tunnein itseni vähän tomppeliksi,vaikka kokemusta työn puolesta on kertynyt ja myös yksityiselämän puolella.

stoge

 • PoVi
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 2987
 • Väkivalta kuuluu makuuhuoneeseen
 • Galleria
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #10 : 06.05.2015, 19:28 »
Normikansalainen joka joutuu lusimaan syystä x, siltä linna vetäsee elämän edellytykset pois alta
Tapa ja ammattirikollisilla lusiminen taas kuuluu toimenkuvaan, eikä muuta yhtään mitään.
Sillanalusjengi tekee pieniä kupruja et pääsee talveks lämpimää.
Ja jotkut lähtee vuodeks pariks lepää ja treenaa.

Koko yhteiskunta perustuu sanktiopelolle.
Ei laki kerro mikä on oikein vaan määrittelee mikä on rangaistus mistäkin teosta.

Pattitilanne tulee siinä, että yhteiskunta on joillekin niin perse paikka, että on aivan sama
onko vapaalla vai kiinni.

 :o

-katy-

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #11 : 06.05.2015, 21:21 »
Normikansalainen joka joutuu lusimaan syystä x, siltä linna vetäsee elämän edellytykset pois alta
Tapa ja ammattirikollisilla lusiminen taas kuuluu toimenkuvaan, eikä muuta yhtään mitään.
Sillanalusjengi tekee pieniä kupruja et pääsee talveks lämpimää.
Ja jotkut lähtee vuodeks pariks lepää ja treenaa.

Koko yhteiskunta perustuu sanktiopelolle.
Ei laki kerro mikä on oikein vaan määrittelee mikä on rangaistus mistäkin teosta.

Pattitilanne tulee siinä, että yhteiskunta on joillekin niin perse paikka, että on aivan sama
onko vapaalla vai kiinni.

Kuullostaa aika todelta ja miksipä epäilemään-siis kun itsekin jotain joskus nähnyt ja kokenut-


Lampela tuossa Tuomio-illassa toteaa mm. että vankilakierteessä olevat henkilöt ovat sellaisia, joilta on puuttunut kaikki se, mitä lapsi tarvitsisi kasvaakseen ja jaksaakseen-kuten rakkaus ja lämpö,tuki ja turva-käytännössä siis ollut aivan kaikkea muuta. Sitten hän toteaa,että vankilat ovat tulleet Suomessa tiensä päähän. Mitähän hänellä olisi järjestää tilalle. Valtavat muutokset joka ikisessä yhteiskuntakerroksessa vaativat ainakin innostusta ja tajua siitä tärkeimmästä. Lampelaa en tunne henkilökohtaisesti, mutta tajuillut,että hänellä ei olisi ainakaan pikkurahan puutetta ja ehkä hän nauttii isompien ja näkyvämpien rikollisten auttajana myös "rankempien" luottamusta. En tosin tiedä, että kuka maksaa liksan mm. Lampelalle-yhteiskuntako lopulta vaiko se yksittäinen puolustettava-
(Viimeisimmän Imagen kannessa possaa kylpytakissa ja ase kädessä muuten, "Lampelan kallis ja nopea elämä".-tekstein  :D )

Chmlnidae

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #12 : 06.05.2015, 21:48 »
Eli heiltä puuttuu ontologinen turvallisuus primaaripeilauksen puutteen takia (varhaislapsuuden sosialisaatio). Erittäin vaikea korjata myöhemmin. Sekundaaripeilaus (myöhemmin tapahtuva sosialisaatio) usein epäonnistuu silloin myös.
Ihmisen identiteetti rakentuu juuri primaaripeilaukselle. Silloin kehittyy kyky rakentaa refleksiivisesti oman elämän narratiivia.
Heidän elämäntapansa on vankilaan integroitunut, ei yhteiskuntaan. Elämäntapa on olennainen identiteetin ilmentämismuoto.
Noh...ratkaisuja...helppoja taitaa olla aika vähän.

RMK

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #13 : 06.05.2015, 22:18 »
Normikansalainen joka joutuu lusimaan syystä x, siltä linna vetäsee elämän edellytykset pois alta
Tapa ja ammattirikollisilla lusiminen taas kuuluu toimenkuvaan, eikä muuta yhtään mitään.
Sillanalusjengi tekee pieniä kupruja et pääsee talveks lämpimää.
Ja jotkut lähtee vuodeks pariks lepää ja treenaa.

Koko yhteiskunta perustuu sanktiopelolle.
Ei laki kerro mikä on oikein vaan määrittelee mikä on rangaistus mistäkin teosta.

Pattitilanne tulee siinä, että yhteiskunta on joillekin niin perse paikka, että on aivan sama
onko vapaalla vai kiinni.

 :o


Veit sanat suustani. Anna ne takas.

Chmlnidae

 • Vieras
Vs: Rikos ja rangaistus-
« Vastaus #14 : 06.05.2015, 22:20 »
Ja koko yhteiskunta EI perustu sanktiolle.
Mutta kun ihmisen identiteetti on heikosti onnistuneen sosialisaation seurauksena altis häiriöille niin se ei myöskään ole sosiaalisen säätelyn alainen samalla tavalla kuin koherentimpi ja onnistuneemmin yhteiskuntaan sosiaalistettu ihminen on identiteetiltään.
Vankilat ovat myös turvallisuustekijä normiin sosiaalistuneille.