Kirjoittaja Aihe: Tämä ei ole kolumni  (Luettu 4453 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 372
 • Galleria
Tämä ei ole kolumni
« : 07.02.2016, 07:42 »
Tämä ei ole kolumni.

Kolumneissa kärjistetään ja yleistetään, ja penätään lukijalta kohtuuttomia ajattelu-urakoita. Joskus jopa julkeasti jonkinlaisia asennemuutoksia, taivas meitä varjelkoon. Törkeästi tuutataan tulemaan täysi laidallinen yhtä ja samaa vinkkeliä puolustuskyvyttömän lukijan naamalle ja kiepsahdetaan sitten lajityypin selän taakse lällättelemään: näkökulma, hyvät naiset ja herrat, näkökulma vain.

Ikävä genre kerta kaikkiaan. Pitää jonkun tolkun ihmisen olla sitten totisena toteamassa, että on taas menty toimimaan kolumnin konventioiden mukaan. Ryhdytty ylimielisesti sanaseppoilemaan ja nostamaan jokin yksittäinen seikka esiin tarkoin valitulla tavalla, eikähän nyt sellainen ole laatua ollenkaan. Pitäisi olla reilusti ja asianmukaisella nöyryydellä huomioituna joka ainoa vaihtoehtoinen näkökulma, silloin olisi oikeat hommat.

Siksi minä tervehdän nyt kaikkia tasapuolisesti. Tai oikeastaan parempi niin, että kunkin itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Ylenkatson niitä jotka sitä kaipaavat ja polvistun niiden eteen jotka sitä edellyttävät. Enkä tervehdi ollenkaan heitä, jotka ovat sitä mieltä, ettei heitä koskaan missään huomioida vaikka ovatkin itse hiiskumatta hiljaa. Saavatpahan tyydytyksen olla oikeassa.

En ota esiin mitään sellaista, mistä ei jo keskusteluja olisi käyty. Tulisi muuten kaikenlaista kalabaliikkia, kun alkaisi kukin tykönään tuumimaan jotain mitä ei ole tottunut aivoissaan pyörittelemään. Toisaalta viisaasti tehdään kun jätetään käsittelemättä myös aiheet, joita on aiemminkin availtu. Turhauttaahan se pientä palstalaista kerta toisensa jälkeen huomata, ettei maailma ole vieläkään valmis, samoihin iänikuisiin kysymyksiin viitsitään vastauksia olla vailla. Ja mihinkään muurahaispesiin ei varsinkaan mennä sohimaan, ei ruveta röyhkeästi riitaa kylvämään muutoin niin suloisen sopuisaan yhteisöömme. Ylipäätään vältetään aiheita, joilla olisi kenellekään minkäänlaista henkilökohtaista merkitystä, jottei henkilökohtaisuuksiin tarvitsisi ensinkään mennä. Kamalan kiusallista kun ihmiset alkavat avautumaan ja suhtautumaan asioihin vakavasti.

Missään tapauksessa tässä tekstissä ei käytetä sellaisia retorisia keinoja, jotka suotta painottaisivat jotain perspektiiviä. Se on se, kun yhdelle kumartaa niin toiselle pyllistää, ja pyllistäminenhän on sellainen ylellisyys, että siihen harvoilla ja valituilla on kyllin korkea status. Ei todellakaan ole sellaista heillä, jotka vain kirjoittavat menemään ja sitten tälläytyvät tänne oikeaan ylänurkkaan muka muita parempina kun joku kirjain joskus kohdalleen sattuu. Kuka tahansa osaisi aina paremminkin kyllä, suotta siinä kukaan kynineen kukkoilemaan. Kirjoittajan ei parane mennä kokemaan minkäänlaista itsevarmuutta sen paremmin omasta ulosannistaan kuin kyseenalaisista käsityksistäänkään.

Vielä pari huomiota koskien kommentointia. Kukaanhan ei tahdo, että tämä ketju ryöstäytyy käsistä, joten valitkaapa sananne huolella. Jos tulee mieleen jotain mitä ei tässä tekstissä varsinaisesti mainita, niin jättäkää se sinne pieneen mieleenne. Älkää missään tapauksessa eksykö aiheesta, tai joku toinen joutuu niin ikään harhateille astumaan ja ojentamaan teitä, ja se on paha asia se.

Sitten eräs asia asiattomuudesta: sekös sopii. Sen sijaan on suunnattoman sopimatonta, jos mennään muka jollain muskeleilla puuttumaan siihen, että joku toinen käyttäytyy sopimattomasti. On niin äärimmäisen vaivaannuttavaa meille kaikille seurata, kun joku onneton erehtyy provosoitumaan kun provosoidaan.

Lisäksi, mikäli ette vielä ko. tekstin luettuannekaan näe sitä mitä minä näen, niin olkaatte hiljaa. Alkaa muuten leijumaan ilmassa sellainen mahdollisuus, että ehken minä osannutkaan tehdä kantaani kyllin selväksi. Ruvetaan päin naamaa implikoimaan, että huonosti oli kirjoitettu kun ei kerran ymmärrystä saavutettu. Silloin suorastaan pyhä velvollisuus pakottaa puuttumaan ja parjattua puheenvuoroa puolustamaan. On käytävä jankuttamaan, ja jankutettava on väsymättä aina siihen saakka kunnes jollakulla keikahtaa kuppi nurin.

Muutenkin on aina oma riesansa, jos keskustelu viriää niin että koppava kolumnisti itse innostuu yhden puheenvuoron jo käytettyään siihen osaa taikka arpaa ottamaan. Luulee jotain olevansa. Arvon kolumnistihan on sanansa jo sanonut, mitä varten hän enää tuppautuu keskustelua isännöimään. Puhumattakaan siitä, jos tällä on otsaa mennä ottamaan itseensä silloin kun kirjoittajan persoona, arvot ja mielipiteet kursailematta kenkkuillen kyseenalaistetaan. Itsepähän mallautui maalitauluksi.

Parahin lukijani. Tämä on kirjoitus, jossa pidättäydytään sanomasta sattuvasti ja ottamasta mitään kantaa, jottei jäisi mitään kantaa huomioon ottamatta. Tässä tiedostetaan täysin se, ettei yhdellä tekstillä voi koko totuutta tavoittaa, ja kapsahdetaan suosiolla sinne katajaan koettamatta kuusia kurkottaa.

Lukija hyvä, tämä ei ole kolumni.-katy-

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #1 : 07.02.2016, 08:05 »
Touche! (kirjotinkohan sanan oikein,saa korjata) ;D

submit

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #2 : 07.02.2016, 08:13 »
Ihana <3

Nautin joka rivistä ja pikkusiskon äänihän se kuului heti alusta asti, vaikken ole koskaan häntä tavannutkaan.

Kettu vinossa

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #3 : 07.02.2016, 09:11 »
Kommentoinpa tähän mitä hyvänsä, se tulkitaan kuitenkin väärin siten että vihaan kirjoittajan seksuaalista identiteettiä ja että koko kirjoitus oli mielestäni ihan paska.  ;)

Joo, alkakaa vain heittelemään paskaa, hain jo sateenvarjoni.

-katy-

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #4 : 07.02.2016, 09:35 »
Joo, alkakaa vain heittelemään paskaa, hain jo sateenvarjoni.

Katotaax kellä on eniten "Lempinimiä" plakkarissa- sä häviit, tiätsä  :D

Chmlnidae

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #5 : 07.02.2016, 09:57 »
No, minusta tämä nurkkaus on lähinnä ollut sellainen keskustelun avaus hieman pidemmillä teksteillä omasta kokemuksesta ja mielipiteestä. Ei niinkään kolumni tarkan lajityypillisesti. Ja koska ollaan keskustelupalstalla niin sitten samalla tavalla vastataan, jälleen ihan vain mielipiteenomaisesti omasta kulmasta.
Katson nimittäin että kolumniin itsessään kuuluu piikittely ja kärjistys. Ja sellaista kolumnikirjoittamista täällä olevat "kolumnit" eivät kaikki sisällä. Ja jos kolumni on vielä hyvä lajissaan niin se saa tosiaan ajattelemaan ehkä toisin kyseessä olevasta asiasta. Parhaimmillaan osaa kyseenalaistaa jopa vallitsevia itsestäänselvyyksiä. Se on  jo harvinaista herkkua se.

Aino

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #6 : 07.02.2016, 10:07 »
Kyllä sinä pikkusisko nyt olit väärässä. Tämä oli selvästi kolumni. Ja hyväkin vielä, ettäs kehtaat.  ;)

Chmlnidae

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #7 : 07.02.2016, 10:22 »
Mun mielestä tämä pikkusiskon teksti läheni jo pakinaa. Eli vielä vaativampi kirjoittamisen laji kuin kolumni.

diaNa

 • Kanta-asiakas
 • ***
 • Viestejä: 265
 • Carpe Diem
 • Galleria
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #8 : 07.02.2016, 10:28 »
mistään mitään ymmärrä mutta ehdottomasti samaa mieltä kolumnistin kanssa  O:-) loistava ja viihdyttävä ei-kolumni!

DareDoll

 • Vieras
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #9 : 07.02.2016, 11:02 »
Nyt oon kyllä ihan eri mieltä kolumnistin ja kaikkien muittenkin kanssa niiiiii senki moottorimurhasahaajat  :love:

Kiitäjä

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1362
 • Nirso pikkuhirviö.
 • Galleria
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #10 : 07.02.2016, 12:20 »
*arpoo, ollako vaiko eikö olla jotain mieltä jostain* Mutta laskiaispullan puutteessa tämä oli ainakin varsin herkullista. Kiitos.

orjamies

 • Porttikiellossa
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1978
 • Etsin itseäni parenpaa seuraa
 • Galleria
Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #11 : 07.02.2016, 12:31 »
Joo, alkakaa vain heittelemään paskaa, hain jo sateenvarjoni.

Katotaax kellä on eniten "Lempinimiä" plakkarissa- sä häviit, tiätsä  :D

Varataan pari sateenvarjoa ja myydään sonta maajusseille =)

Viridian

Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #12 : 07.02.2016, 12:45 »
Koska tämä ei ole kolumni, niin päättelen, että kyse oli kolumnistin mahdollisuudesta esitellä huiman jännää sanankäyttöään ja ylivertaista havaintokykyään, tunne- ynnä muuta älyä, ja saada alle kasa kiitoksia. Eli lisätään ne nyt tähän, ettei olla sen huonompia kuin muutkaan vakionaamat. Tässä kiitoskasa, saapi ottaa, vaikka toisenkin siivun, onhan sentään sunnuntai.

Vir

Ja alle vielä törkeästi muualta netistä varastettu disclaimer:

DISCLAIMER: Allekirjoittanut ei hyväksy missään muodossa rasismia, fasismia, väkivaltaa, katupartioita, lihansyönnin järkevyyden epäilyn vastustamista, seksuaalisten vähemmistöjen tärkeyden korostamattomuutta, ihmisoikeuksien vastaisuutta, kansainvälisyyden vastustamista, maahanmuuttokeskustelun ääripäitä, ulkomaalaisen tekemän rikoksen yleistämistä siten, että maahanmuuttajan taustalla olisi merkitystä, Donald Trumpia, polkupyöräilyn tärkeyden vähättelyä, ekologisuuden vastaisuutta, joukkoliikenteen varauksettoman siunauksellisuuden epäilyä, venäläisten touhuja, elvytyspolitiikan vastustamisen vastustamista tietyin varauksin, Ei-kyynistä suhtautumista Yhdysvaltoihin, Ylen vastustamista, koska on kuitenkin tärkeää, että meillä on Yle, hiilenpolton haitallisuuden vähättelyä, koulutusleikkauksia (poislukien turhat byrokraatit), tuulivoiman tukemisen järkevyyden epäilyä, perussuomalaisia (poislukien ne kaksi järkevän oloisia puhuvaa perussuomalaista), amerikkalaisten aselakeja, työntekijöiden työehtojen heikentämistä pakkolaeilla (poislukien kuntatyöntekijöiden irtisanomissuojat ja julkisen sektorin ylipitkät lomat), terassien ja pop-konserttien aikarajoja (poislukien lähistön ravintolat ja tapahtuma-alueet), ihmisten itsekkyyttä eikä mitään muutakaan tässä erikseen mainitsematonta oikeamielisinä ja sivistyneinä pidettyjen julkisuuden henkilöiden tyhmien hommina pitämää. (Perttu Hillman kolumnissaan 31.1.2016)


pikkusisko

Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #13 : 07.02.2016, 15:30 »
Koska tämä ei ole kolumni, niin päättelen, että kyse oli kolumnistin mahdollisuudesta esitellä huiman jännää sanankäyttöään ja ylivertaista havaintokykyään, tunne- ynnä muuta älyä, ja saada alle kasa kiitoksia. Eli lisätään ne nyt tähän, ettei olla sen huonompia kuin muutkaan vakionaamat. Tässä kiitoskasa, saapi ottaa, vaikka toisenkin siivun, onhan sentään sunnuntai.

No mutta Viridian, tämä on jo aivan liikaa..! En arvannutkaan, että suhtaudut minuun noin intohimoisen ihailevasti. "Ylivertaista havaintokykyään", tässähän vallan punastuu  :love:

Kissa kiitoksilla elää mutta kelpaavat ne toki kolumnistillekin. Tuntuu hyvältä kuulla onnistuneensa kun on tehnyt parhaansa ja nähnyt toisinaan kovastikin vaivaa, jotta teksti herättäisi lukijassa tavalla tai toisella myönteisiä tuntemuksia. Vastaavasti siitä ihmisestä tekstin takana tuntuu pahalta, jos joku ottaa oikeudekseen olla tälle ilkeä vain siksi että tämä julkeaa tuottamansa tekstin julkaista. Kestää sen kun tietää että kateus pitää ansaita, mutta kyllä se vain aivan oikeasti loukkaa. Mikäli se on kolumnia kommentoidessa kirkkain päämäärä, asenneongelman ydin löytynee luultua lähempää.

Kiksautin

Vs: Tämä ei ole kolumni
« Vastaus #14 : 09.02.2016, 22:41 »
Mä en oo ollenkaan samaa mieltä, koska että jos vaikka pinkit tangat