Kirjoittaja Aihe: Muutama sananen Dresscodesta  (Luettu 8076 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 372
 • Galleria
Muutama sananen Dresscodesta
« : 07.08.2016, 08:12 »
Muutama sananen Dresscodesta
 
Aika usein törmää ihmettelyyn ja kummasteluun, että mitä sitä voisi päälleen pukea bileisiin, varsinkin jos kyseisessä tapahtumassa on dresscode. Mikä sitten lasketaan dc:n mukaiseen pukeutumiseen ja mikä ei? No tähän ei ole simppeliä vastausta, koska henkilö voi saada yhtä monta erilaista vastausta kuin kysymyksen kohteitakin on.
 
Tissit paljaaksi. Helppo ohje, kyllähän alastomuus aina menee kinky-dc:stä läpi, mutta entäpäs sitten ihminen, joka pukeutumistaan miettii? Voi olla monta syytä, miksei tuo alastomuus houkuttele, se voi olla oma ujous, sääolosuhteet, status (massut tuskin lähtevät pippaloihin puoli-alastomina, eikä se kyllä miesten kohdalla niin kinkyä ole) tai jokin muu. Mikä sitten on kinkyä? Harmaa puku, vai olisiko se sitten se musta puku? Tuohon en ota kantaa, mutta osan mielestä puku itsessään ei edes masteris-väelle riitä kinkyksi pukeutumiseksi, osan mielestä ei sen parempaa vaihtoehtoa olekaan.
 
Mene ja tiedä. Toisilla yhdistyksillä dc ei ole niin tiukka tai tarkka, pukeutua voi vaikkapa kesämekkoon, kunhan se on edes jotensakin paljastava, toisilla taas kesämekon käyttäjä saatettaisiin käännyttää ovelta ulos – ellei hän sitten ole mies kesämekossaan. Naisilla ei kyllä tässä niinkään ole etua, mies läpäisee lähes väistämättä dc:n pukeutuessaan naisen vaatteisiin, mutta entäs nainen miehen vaatteissa? Noup, aivan liian arkipäiväistä. Crossdressing onkin enemmän miesten juttu, koska se nyt vaan on vaniljamaailmassa tabu – naiset puolestaan voivat pukeutua arkielämässään vaikka joka päivä kuten miehet tulematta tuijotelluksi perään sen enempää.
 
Joka kerta kun on bileet, joissa sisäänpääsyn edellytyksenä on dc, kuulen tai näen vähintään kerran kysymyksen; mikä menee läpi dc:stä? tai menisikö tämä läpi dc:stä? Itsekin kerran jos toisenkin samaisentyyppisen kysymyksen esittämiseen privaatimmin sortuneena rupesin miettimään pukeutumista kinky-bileissä yleisesti. Yksi iso osa kinky-pukeutumista on fetissipukeutuminen; materiaalit, esimerkiksi nahka tai kumi, kukoistavat tällä saralla. Myös kengät ovat usein osa fetissipukeutumista – varsinkin naisilla – oli sitten kyseessä oma fetissi tai kumppanin fetissi. Asusteet voivat olla myös se juttu; hattuja, kravatteja, piiskoja, laukkuja, you name it. Joskus fetissinä voi olla vaikkapa uniformut tai lääkärileikit, tai voidaan olla myös toimiston tyttöjen salaisissa unissa, jolloin se tyylikäs miesten puku onkin yllättäen fetissi.
 
Käytännössä siis fetissipukeutumien läpäisee ”aina dresscoden. Mikä siis lasketaan fetissiksi? Miten voi pukeutuja todistaa, että ne vanhat rantavarvassandaalit ovat fetissiasuste? Mihin vedetään raja? Pitäisikö jokaisen yhdistyksen määritellä oma kantansa siitä, mikä on fetissipukeutumista, vai pitäisikö tähän luoda jotain todellista ohjeistusta, sitä en osaa sanoa. Kerran olen kuullut että joku olisi käännytetty bileistä pois dc:n vuoksi, mutta yleisimmin dc on aina aika löyhää. Bileisiin vain lätkäistään sisäänpääsyehdoksi dc, eikä sitä kyseisten bileiden dc:tä sen suuremmin koskaan availla ja tuoreet skeneilijät sitten panikoivat pääsevätkö ovelta eteenpäin asusteessa, jota itse pitävät kinky-bileiden dc:n läpäisijänä.
 
Muutama perusajatus, jonka voisin tähän koota, pieni eräänlainen check-lista, jonka voi vaikka mielessään käydä läpi bilepukeutumistaan suunnitellessaan. Nämä siis eivät ole ehdottomia kohtia, vaan yhden (tai useamman) ihmisen mielipiteitä. Onko asu seksikäs tai paljastava, onko asu jotain erityistä fetissimateriaalia, kuuluuko asusteisiin jokin fetissi-juttu (kuten kahleet, panta, piiska…), rupeaako valumaan reisiä pitkin kun ajattelet itseäsi kyseisessä asussa ihmisten keskellä, pikkuhousut tai stringit vai ihan ilman, korsetti, alastomuus, aikuisten naamiaiset.
 
Sitähän dresscode toisille on; glamourpukeutumista, jota ei muulloin voi harrastaa niin aktiivisesti tai sitten yhdessä ääripäässään kyseessä on aikuisten naamiaiset. Vaatteet määrittelevät paljon sitä, miten toimimme ja miten olemme tai pahimmassa tapauksessa, miten muut mieltävät meidät. Ja tuo viimeinen määrittelee paljolti mitä kukin voi pistää päälleen. Kuvitelkaapa nyt joku vanhan linjan Master-mies vaaleanpunaisessa tutussa taluttelemassa tyylikkäästi pitkään mustaan peittävään hameeseen pukeutunutta naista. Mielikuva ei ehkä toimi, joten statuksenmukaisella pukeutumisella voi olla tarvetta. Toisaalta, miksi aina änkeytyä siihen purkkiin ja tehdä niin kuin muut olettavat? Voisi olla aika hauskaa nähdä sellaiset juhlat, joissa ei pukeudutakaan oman roolin mukaisesti vaan vastakkaisen roolin mukaisesti… Eipä tuosta ajatuksesta sen enempää.
 
Loppusanoiksi voisin sanoa, olkaa nättejä, olkaa komeita, olkaa siistejä ja olkaa tyylikkäitä. Dc ei ole niin hankalaa, kun voisi kuvitella ja vain mielikuvitus on rajana, varsinkin, jos dc:tä ei olla tarkoin määritelty. Ja tietenkin aina voi kysyä, aina voi kysyä sopiiko jokin asuste tai asu dc:hen. Ei sitä päätä tarvitse seinään hakata pukeutumisongelmien kanssa, mutta pukeutukaa nyt herran tähden tyylikkäästi, hienoja asuja on aina hauska katsella ja toisinaan niissä silmä lepää.
 


Jen, joka toivon mukaan löytää seuraaviinkin bileisiin sen kivan asun josta itse pitää.

Passion

Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #1 : 07.08.2016, 08:40 »
Kiva kirjoitus.
Joskus vuosia sitten puku päällä Jyväskylässä ovella kinanneena tiedän tunteen. Pääsin kyllä sisään, kun seuralaiseni oli pukeutunut hmmm... Hieman pornahtavammin. Olimme siis tiimi, jossa muistaakseni näyttelin varakasta maksumiestä.
Tuosta ovella tapahtuneesta keskustelusta muistan vain, kuinka minulle esitettiin vaihtoehdoksi olla puvussa ilman paitaa. Tuijotin suu auki ja mietin, kuinka tyylitöntä se olisi. Mietin, että onko dc:n tarkoituksena pukeutua tyylittömästi.
Toisille puku voi olla voimakas fetissi. Puku yhdistetään vanhastaan valtaan ja tästähän voidaan kehittää vaikka mitä "sihteeri/pomo" tmv vastaavia roolileikkejä. Pukua voidaan värittää pienillä erikoisilla yksityiskohdilla, joita arkena ei tulisi käytettyä.
Tämän jälkeen kartoin dc bileitä, koska muunlainen pukeutuminen ei ole minun juttuni. Pidän enemmän siitä kuinka naiset pukeutuvat ;)

Kettu vinossa

 • Vieras
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #2 : 07.08.2016, 09:15 »
Bizarren pukukoodista onkin väännetty kättä ties kuinka monta vuotta. Liian moni on mielensä pahoittanut, kun on omasta mielestään pukeutunut pervosti, mutta pukukoodivalvojan mielestä ei. Itsekin kulutin ensimmäisiin Bizarren bileisiin paljon aikaa ja rahaa saadakseni täydellisen klassisen sihteeri-lookin, mutta lopulta asusta kelpasi pukukoodivalvojalle vain pikkuhousut, stay-upit ja kengät, muuten piti olla alasti. Monelle ne ekat Bizarren bileet onkin siksi jääneet viimeisiksi. Onneksi viime vuosina pukukoodia on höllennetty, joten siellä on nähty kukkamekkoa ja mustaa pukua.

Pukukoodin ongelma on myös se, että moni huijaa. Esimerkiksi Bizarressa oli mahdollista se, että lähti kesken bileitä pihalle ja tuli takaisin, ja sitten "unohti" viedä normaalit vaatteet takaisin narikkaan. Eräs mies puolestaan pohti, pitäisikö hänen joskus tulla Bizarreen ja olla täysin alasti, mutta kirjoittaa tussilla iho täyteen pukukoodin vastaisia iskulauseita.  :))

Crossdressingistä on myös riidelty. Kaikki crossdressaavat naiset eivät vapaa-ajallaankaan uskalla pukeutua mieheksi, joten bileet olisivat heille mainio paikka toteuttaa itseään. Lisäksi crossdressaavia miehiä on kritisoitu, että heille on sallittu hyvin peittävät ja arkiset naisten vaatteet. Ehkä riidan voisi laittaa halki joko sallimalla naistenkin pukeutumisen arkisiin miestenvaatteisiin, tai sitten vaatia että crossdressaavat miehet joutuisivat käyttämään fetissihenkisiä naistenvaatteita.

Underworld

 • Vieras
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #3 : 07.08.2016, 10:00 »
Ihan kiintoisaa. Joskin itsellä ollut aina simppeliä. Kuten tuttava sanoi:"Gootit menee aina heittämällä sisään." :-) vaikka oma pukeutuminen ei siis todellakaan ole NIIN goottia/metallia, niin ero asuilla tavallisena viikonloppuna ja DC-kinkybileissä ollut aika pieni, mutta ei ole vielä koskaan kukaan kitissyt.

Draugo

Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #4 : 07.08.2016, 10:13 »
Kyllä nuo pukukoodibileet on tähän asti tällä pienellä "skeneen" osallistumisen ajalla mietityttäneet että jaksaako edes yrittää nähdä vaivaa. Tällaisena masentuneena introverttina pelkkä bileisiin lähteminenkin on pienen taistelun takana ja siihen kun lisäisi sen stressin että pitäisi vielä päästä mielivaltaisesta pukukoodista läpi niin ei hirveästi houkuta. Varsinkaan kun ei ole mitään valmiina eikä rahatilanne ole sellainen että pystyisi hirveästi mitään satsaamaan yksiä bileitä varten.

Lisäksi myös oma pukeutuminen ei ole minulle erityisesti fetissi. Pidän enemmän naisten pukujen katselusta ja ihan inspiraatiomielessä sellaisten miesten joille tyylikäs (omasta mielestä) pukeutuminen sopii, oli se sitten klassista, virallista, goottia tai mitä muuta. Yleensä peleissäkin pelaan naishahmoaja varsinkin jos asusteita pääsee vaihtamaan, naisten asusteita kun on yleensä huomattavasti enemmän ja niihin on nähty enemmän vaivaa kuin miesten asuihin ihan kuten reaalimaailmassakin (lisäksi jos kyseessä on 3rd person peli niin katselen ennemmin tuntitolkulla naisen kuin miehen persettä).

Ongelma on vähän sama kuin cosplayn kanssa, oma vartalotyyppini ei ole sellainen mihin hirveästi mitään hahmoja tai asusteita löytyy mitkä minulle sopivat, lähinnä ehkä juuri pukuihin liittyvät tyylit, mutta nämä tuppaavat olemaan kalliita muutamaa bilettä tai cosplaytä varten ostettavaksi kun rahat on muutenkin vähän tiukalla ja varsinkin kun pelkkä puku ei välttämättä juuri tästä mielivaltaisesta dresscodesta mene edes läpi.

Perhonen89

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1582
 • Kiltti tyttö
 • Galleria
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #5 : 07.08.2016, 10:47 »
Olen itse miettinyt suhtautumista juhlapukeutumiseen kinkybileissä. Itse tykkäisin joskus laittautua kunnolla kinkybileisiin ja pukeutua vaikka iltapukuun, jos olis kyseessä vaikka jotkut kinky-yhdistyksen 15- tai 20-vuotisjuhlat. Oon kuitenkin miettinyt, että pidetäänkö juhlapukeutumista turhamaisena tai kinkyetikettin sopimattomana? Onkohan kellään tietoa tästä?

Isrika

 • Baariruusu
 • PoVi
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 2687
 • Read the fucking manual.
 • Galleria
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #6 : 07.08.2016, 11:36 »
Mä en tykkää kulkea paikat paljaana. Olen aina "ylipukeutunut" muihin bilettäjiin verrattuna, eli peittävästi. En pidä myöskään kumista tai nahasta ja tästä syystä en näe pointtia tuhlata rahaa kyseisistä materiaaleista tehtyihin asuihin, joita en koskaan pitäisi missään muualla.
Jospa pukeuden omiin fetisseihini.... Kuka päästää mua enää sisään? ;D Vyötärölle pari veistä roikkumaan ja vaatteet vereen. Toimis mulle, ja on fetissipukeutumista. Yksikään dc-vahti (tai joku muu järkkäri) tuskin silti suostuu päästämään sisään noissa vaatteissa.

Tuo on asia mikä itsellä on suuresti laskenut mielenkiintoa osallistua dc-bileisiin.

Alexios

 • Helsingin akateemiset kinkyt ry
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1237
 • Truuhampster
 • Galleria
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #7 : 07.08.2016, 11:59 »
Samoja ajatuksia minulla kuin muutkin ovat tässä esittäneet. Onko dresscode vain koodikieltä (heh) mahdollisimman paljastavalle asulle? Lisäksi, itselläni ei esim. ole minkäänlaisia vaatefetissejä enkä edes omista mitään pornahtavia asusteita, joten jos se olisi edellytyksenä niin bileet jäisi väliin. Tosin, ainakin Helsingin seudun bileissä toistaiseksi olen pärjännyt ihan mustalla puvulla ja ehkä jonkinlaisilla vyöllä roikkuvilla piiskausvälineillä.

DareDoll

 • Vieras
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #8 : 07.08.2016, 12:08 »
Itse olen aina innosta piukeana kun saa kunnolla pukeutua ja laittautua mutta ymmärrän kyllä varsinkin miehiä että ne vaihtoehdot voi olla vähissä jos puku ei kelpaa ja nakuilu ei tunnu omalta hommalta. Toisaalta sitten ne asusteet on sellaisia joilla saa sitä kinkyelementtiä vaatteeseen ku vaatteeseen, niinku just piiskaa tms roikkumaan vyöstä tai vaikka sit jotain siistiä naamaria tai maalia päähän niin eiköhän sillä sisään pääsisi.
Mutta joo, kannatan itsekin että dc:tä kutsussa avattaisiin enemmän ettei tarvitse ovella alkaa turhaa arpomaan tai pöksyjä riisumaan.

Pip

Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #9 : 07.08.2016, 13:06 »
Rsyke on jo jonkin aikaa sitten pohtinut myös tätä asiaa: http://www.rsyke.net/pukukoodi.php

olavia

 • Vieras
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #10 : 07.08.2016, 13:12 »
En ole nätti enkä komee,mietin aina vain että mulla olis senverran vaatteita että pääsen sisään

Juuttisetä

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 2804
 • "Hyvällä tavalla vaarattoman oloinen."
 • Galleria
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #11 : 07.08.2016, 14:23 »
Rooliasut? Taidan pukeutua joulupukiksi...toisaalta alasti ja tussilla tekstiä vaikka kannikkaan voisi kanssa toimia.
Mulla on fetisismi farkkuihin ja t-paitaan...tulen sittenkin niin.

Feird

 • Vieras
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #12 : 07.08.2016, 18:54 »
Onneks tällee fettarina ei oo ikinä ollu ongelmia päästä dresscodesta läpi :D
Mun mielestä kyl tumma pukuki pitäis kelvata dresscodeen vaikka onkin "tavallinen vaate", onhan se nyt tyylikkäämpi ku joku muovikelmu. Onhan se totta et jos ei oo mitään fetissejä niin miehillä ne vaihtoehdot on aika vähissä ellei satu muuten käyttämään nahkahousuja tai ole joku gootti. Mut mun nähdäkseni dc:t on monissa bileissä ollu aika löyhät että mitään kovin erikoista ei tarvi olla kuitenkaan. Sitten on tietty aika paljon bileitä missä ei ole mitään dresscodea että sekin kannattaa muistaa :)


stoge

 • PoVi
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 2963
 • Väkivalta kuuluu makuuhuoneeseen
 • Galleria
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #13 : 07.08.2016, 19:04 »
"Tule sellaisena kun olet tai älä tule ollenkaan, jos on DC!"  :o

Toki, järjestäjällä on täysi oikeus aina määritellä kuka tulee ja kuka ei,
mutta jos näitä määrittelyjä on, niin on turha puhua siitä että ollaan avoimia
tai että ihmiset voivat olla mitä ovat.

Henkilökohtaisestai, aivan sama, en vaan mee dc bileisiin tai sit
lahjon/uhkailen poket.  8)

Lähinnä tulee mieleen ne "aloittelijat" jotka mahdollisesti jättää tulematta
kun ei tiedä minkälainen säkki pitäs niskaan vetää tai eivät vaihtoehtoisesti
sitä säkkiä päällensä laittaa.


Tuli

 • Vieras
Vs: Muutama sananen Dresscodesta
« Vastaus #14 : 07.08.2016, 20:35 »
Mä oon ajatellut asiaa jotenkin niin, että meidän piirit on liian pieniä, jos pitää järjestää dc-bileitä jotka on samanaikaisesti kuitenkin tarkoitettu fettareille ja bdsm-väelle. Ongelma onneksi ratkeaa sillä, että houkutellaan lisää väkeä mukaan skeneen, jolloin jossain vaiheessa voi vaikka pitää bileet, jossa pukukoodina on frakki/juhlapuku. Nykyään onneks löytyy ihan hyvin niitä BDSM-puolelle kallellaan oleville ei-fettareille.

Itse en koe jääväni mistään paitsi, kun en käy dc-bileissä ja samaa asennetta suosittelen muillekin. Ei mua sekään haittaa, että elektronisen musan harrastajat järjestää bileitä, joissa pitää kuunnella elektronista musaa.  :)