Kirjoittaja Aihe: Panokone  (Luettu 29025 kertaa)

Icebug85

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1013
 • Satuolento joka ei olekaan satuolento
 • Galleria
Vs: Panokone
« Vastaus #135 : 04.05.2019, 11:42 »
Itselläni on yksi kone, jossa on käytetty sellaista kuulien varassa liukuvaa hyllyjen liukukiskoa. Rakenne on halpa ja kevyesti liikkuva, mutta siinä on muutama miinuskohtakin.

Liukukisko on sen verran ohutta materiaalia, että sen hitsaaminen paksumpaan runkoon on hankalaa. Itselläni tosin muu rakenne olikin pääasiassa puuta, eli kiinnitys tapahtui ruuveilla. Yhden kiskon kiinnitys olisi ollut vähän heppoinen, kaksi vierekkäin oli jo tukevampi.
Toisekseen kisko on herkkä likaantumaan. Pienetkin murut välissä aiheuttavat nykimistä.
Kolmanneksi nuo onttoon puurunkoon kiinnitetyt kiskot aiheuttavat jonkin verran lisää ääntä, sellaista rullaamisääntä. Mielellään panokone saisi olla vaikka äänetönkin, mutta jos soittaa kovaan ääneen taustamusaa, niin eihän se silloin haittaa.

Joissakin yksinkertaisissa ratkaisuissa on runkoon istutetut pyöreät holkit, joiden läpi sauvaa työntävä varsi liukuu. Tämä on myös aika simppeli rakenne, ja siitä saa tehtyä vähän tukevamman.
Itselläni on 3D-tulostimissa ja pienissä CNC-koneissa käytettävät lineaarilaakerit joiden ongelma tosin on melu. Jos innostun konetta vielä rakentamaan niin valmistan itse POM-muovista liukulaakeroinnin..siitä saa äänettömän ja kestävän.

Miksi vetolaatikon kiskoa ei muka saa hitsattua?? En kyllä ole itse huomannut siinä ongelmia.. (en kyllä panokonetta alkaisi itse millään laatikon kiskoilla edes tekemään vaikka se helpoin reitti onkin)

Paijaaja

Vs: Panokone
« Vastaus #136 : 07.07.2019, 22:22 »
Ihan vain pälkkänä ajatusleikkinä mietin, että jos suunnittelisi 3D-tulostimella tulostettavan panokoneen, niin sellaisen pystyisi helposti kuka tahansan tulostamaan esim. kirjastossa. Sen lisäksi tarvitsisi ostaa vain sopiva porakone ja joitain rautakaupasta löytyviä tarvikkeita.

Ihan vaan ideana heitän, että halpa tai vaikka parempikin akkuporakone on sellaisenaan tehokas voimanlähde ja toimii akulla melkoisen pitkään.

Niissä ei taida kuitenkaan olla mahdollisuutta lukita pyörimään tietyllä nopeudella? Toimiikohan tuollaisessa 100 € kaksivaihteisessa iskuporakoneessa nopeuden säätö kuinka hyvin pienillä kierroksilla? Pienimmällä vaihteella suurin nopeus on 1200 rpm, ja jos tykkää vaikka rauhallisesta 60 työnnöstä minuutissa, niin sen olisi pyörittävä 5 % maksiminopeudesta.

Icebug85

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1013
 • Satuolento joka ei olekaan satuolento
 • Galleria
Vs: Panokone
« Vastaus #137 : 08.07.2019, 17:18 »
kaksivaihteisessa iskuporakoneessa nopeuden säätö kuinka hyvin pienillä kierroksilla? Pienimmällä vaihteella suurin nopeus on 1200 rpm, ja jos tykkää vaikka rauhallisesta 60 työnnöstä minuutissa, niin sen olisi pyörittävä 5 % maksiminopeudesta.
Verkkovirtaporakoneen ongelma tuossa käytössä on todella ohut vääntö pienillä kierroksilla ja ylikuumeneminen joka johtaa moottorin palamiseen.

 Akkuporakone ja mielellään vielä hiiliharjaton sopii paljon paremmin. Liipaisimelle kun 3D-tulostaa ruuvisäädön niin sitten sen saa lukittua pienemmälle nopeudelle.

Sanoisin, että verkkovirtakäyttöiset kannattaa unohtaa..ellei sitten rakenna oikosulkumoottorin ympärille ja käytä säätöön taajuusmuuttajaa (kallis..ja silti minimi nopeus on rajoitettu)

Von

 • Rsyke
 • Baarikärpänen
 • *
 • Viestejä: 518
 • Markiisi de Tihkusade
 • Galleria
Vs: Panokone
« Vastaus #138 : 08.07.2019, 20:09 »
Verkkovirtaporakoneen ongelma tuossa käytössä on todella ohut vääntö pienillä kierroksilla ja ylikuumeneminen joka johtaa moottorin palamiseen.

Aivan totta. Sama vaivaa akkukonettakin, vaikka ovat parempia. Jos porakonetta (tai mitä tahansa pientä ja paljon kiertävää moottoria) haluaa käyttää (ja luultavasti haluaa, koska hinta), tarvii keksiä jonkinlainen välitys jotta kone saa huutaa iloisesti täysillä.

Helpoimmillaan ehkä semmoinen normaali 3d-printterin hihnapyörä poraan kiinni, siitä hammashihnalla veto isoon hihnapyörään, joka voi olla vaikka samaa osaa kampiakselin kanssa, kun nyt kerran printtailemaan alettiin.  :)