Kirjoittaja Aihe: Nancy Friday: Salainen puutarha  (Luettu 2408 kertaa)

Mr Birch

  • V.I.P.
  • *****
  • Viestejä: 1343
  • Testi näyttää, että on aika häipyä (82 % vanilla)
  • Galleria
Nancy Friday: Salainen puutarha
« : 21.04.2019, 17:44 »
Nancy Friday: Salainen puutarha - intiimi tunnustusteos naisten seksuaalisista kuvitelmista, Weilin + Göös 1974. Alkuteos: My Secret Garden 1973.

Fridayn Salainen puutarha on esipuheen kirjoittaneen nimimerkki J:n (The sensuous woman / Haluttu nainen -kirjan tekijän, oik. Joan Theresa Garrity) mukaan virstanpylväs seksintutkimuksen alalla. Teosta on siis ainakin joissakin kirjoittajalle myötämielisissä piireissä haluttu pitää tutkimuksena sen kummemmin problematisoimatta. Suomennoksen alaotsikko Intiimi tunnustusteos naisten seksuaalisista kuvitelmista taas edustaa maltillisempaa tulkintaa. Taustaltaan Friday (1933-2017) oli journalisti ja My Secret Garden oli hänen esikoiskirjansa.

Kirjoittaja kuvaa tiedonkeruutaan: "Jossain vaiheessa minulle kuitenkin valkeni, että jos tahdoin kuvitelmakokoelmastani tulevan muuta kuin pelkästään läpileikkaus omasta ystäväpiiristäni, minun olisi kurkotettava kauemmaksi. Ja niin panin ilmoituksen sanoma- ja aikakauslehtiin, jotka levisivät hyvin kirjavaan lukijakuntaan. Ilmoituksessa sanottiin yksinkertaisesti: Naisten seksuaalisia kuvitelmia etsii vakava naispuolinen tutkija. Vaitiolo taataan. Lokero XYZ." (Friday 1974, 22-23.)

Kirjan rakenne
Kirja koostuu seitsemästä pääluvusta sekä edellä mainitusta esipuheesta ja psykiatri Martin Shepardin jälkisanoista Nancy Fridayn puolustukseksi.

Toinen luku Miksi kuvittelet, vaikka sinulla on minut? nostaa esiin 11 motiivia, joita kutakin edustaa vähintään kaksi tarinaa. (Meinasin kirjoittaa tähän ensin tapausta, mutta se olisi jotenkin kliininen ilmaisu. Kirja ei ole viileän kliininen, se on aika hikinen.) 

Teoksen ytimenä on kolmas luku, aineiston kuvitelmat ryhmittelevä Kuvitelmien talo, jossa on 16 huonetta. Huoneista osa on ryhmitelty siipirakennuksiksi, ainakin masokistisiipi vilahtaa tekstissä.

Neljäs luku käsittelee kuvitelmille esitettyjä taustoja (alaotsikoista löytyy esim. Turhautuminen, Esileikki, Tiedonhalu ja Masturbointi). Viides luku tutkailee kuvitteluun liitettyä syyllisyyttä. Kuudes luku tarjoaa vapauttavaa viestiä otsikolla Hyväksytty kuvitelma tarkastellen kuvitelmien yleisyyttä, toteuttamista ja meidän aikaamme kurottavasti kuvitelmien jakamista. Seitsemäs luku Pikaväläyksiä sisältää aineistossa lyhyisiin mainintoihin rajoittuneita kuvitelmanpalasia tai teemoja.

Nyt on pakko tehdä vaikea päätös. En aio yrittää valita ja lainata tähän jotenkin erityisen edustavaa esimerkkitarinaa. Yksinkertaisinta on siteerata tekijän aloitusta ensimmäisestä luvusta: Olemme katsomassa Baltimoren Coltien ja Minnesotan Viikinkien jalkapallo-ottelua ja on hyvin kylmä.