Kirjoittaja Aihe: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”  (Luettu 5656 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 372
 • Galleria
"Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”

Ei. Tämä ei ole silmälasiliikkeen mainos. Joudun myös tuottamaan pettymyksen kaikille silmälasifettareille. Tämä on pohdintaa siitä, millaisten lasien läpi maailmaa ja muita ihmisiä voikaan tarkkailla. Usein puhutaan sinivalkoisista tai ruusunpunaisista laseista. Näkisin, että linssejä ja kehyksiä löytyy kuitenkin joka lähtöön. Käyn läpi esimerkinomaisesti muutamia tyyppejä. Jaottelu sisältää voimakkaasti kärjistämistä eikä näillä ole tarkoitus viitata suoraan keneenkään. Ehkä jotain tuttua näistä silti löytyy? Omasta kaapista voi löytyä useammatkin lasit. Ehkä puet niitä päällekkäin? Vai vaihdatko kenties monta kertaa päivässä/viikossa/vuodessa/tunnissa?

Ne vaaleanpunaiset
Vaaleanpunaisten lasien läpi kaikki on yhtä hattaraa ja elämä maistuu makealta. Ihmisten hyvät puolet näkyvät selkeimmin ulos ja huonompiakin puolia pystyy symppaamaan. Vaaleanpunaisten lasien käyttäminen voi olla geeneissä tai vakaan päätöksen tulos. Jälkimmäisen kohdalla voi olla, että asenne alkaa tuntuakin päälleliimatulta.

Supermustat tai tummentuvat linssit
Näiden läpi näkee aina tai ajoittain lohduttomuutta ja synkkyyttä. Voidaan puhua linssien sijaan myös diagnosoitavasta sairaudesta. Itsestään tummuvissa laseissa on usein se vika, että astuessasi pois valosta, tummennus jää hetkeksi päälle ja on vaikeaa nähdä normivalossa mitään. Onneksi näitäkin voi kirkastaa. Tosin toiset näkevät pimeydessä eniten kauneutta.

Pullonpohjaprillit
Nämä voi pukea esim. viikonloppuöisin. Elämä ei välttämättä näyttäydy erilaisena, mutta oma ulosanti muuttuu. Toki näillä voi saada aikaan myös monenlaista draamaa ja konfliktia, parhaimmillaan ihan itsensäkin kanssa.

Yksisarvislasit
Yksisarvislasien läpi näkyy sateenkaaren koko kirjo. Usein sateenkaaren värejä kaipaavat unohtavat, että heitä katsovat eivät katso saman linssin lävitse. Sateenkaaret voivat olla hyvin iloinen ja onnellinen asia, mutta myös jotain, joka tekee omasta ja kanssaeläjien elämästä haastavaa.

”Kaikki paitsi kusi on paskaa” -lasit
Näiden läpi kaikki näyttää rumalta ja pahalta. Sekä elämä, järjestelmät, että ihmiset näyttäytyvät tyhminä ja ikävinä. Nämäkin lasit voivat kasvaa kiinni kantajaansa. Useimmilla on silti päiviä, jolloin nämä puetaan päälle ja voidaan riisua, kun helpottaa. Nämä myös eroavat mustista linsseistä, sillä suhtautuminen on usein neutraalimpaa, tunneköyhempää negatiivisuutta. Ei vihaa, ei surua, ei ahdistusta, vain negatiivisempi näkökulma kaikkeen. Pessimisti ei myöskään pety koskaan niin pahoin.

Rivienvälilukulasit
Näillä luetaan merkityksiä ja asioita, joita ei oikeastaan ole sanottu. Joskus asioita, joita halutaan kuulla ja nähdä, joskus etsitään jotain, mikä selittäisi toisten sanomaa.

Poliittisen agendan filtteri
Näitä voi pukea minkä tahansa poliittisen liikkeen tai suunnan edustaja. Näiden läpi katsellessa ihmiset identifioituvat kantojensa tai oletettujen sellaisten kautta. Niinpä voi nähdä ja kuulla usein vain persun/vihervassarin/vegaanin/uskovaisen/vegaanin/minkä ikinä puhuvan, eikä oikeastaan kykene kuulemaan mitä sanotaan, vain sen, kuka sanoo. Salaliittoteoriat ja vastakkainasettelut näkyvät erityisen tarkasti.

Uniikin lumihiutaleen spesiaalipokat
Näissä on voimakas peiliheijastus.. sisäpuolella. Voi aina kokea olevansa itse hyvin erilainen ja uniikki. Näkee, miten kaikki muut ovat valtavirran edustajia ja tavallisia tallaajia ja oma erityisyys korostuu. Usein nämä halutaan pukea hyvin tietoisesti. Kukapa meistä ei haluaisi olla erityinen.

Röntgenkatse
Tämä auttaa näkemään ihmisten kuoren läpi. Suoraan sisään tai läpi ihmisestä.

Pervopokat
Kinkylinssit zoomaavat helposti esimerkiksi fetisseihin. Valtasuhteita nähdään sielläkin, missä niitä ei ole – ei ainakaan sovitusti. Ihminen määrittelee ja lokeroi itsensä lisäksi kaikki muutkin niiden tekijöiden mukaan, jotka itselle ovat keskeisiä. Niinpä parisuhteissa on tarve nähdä aina dominoiva ja alistuva osapuoli ja piirteiden oletetaan olevan osa persoonaa sen sijaan, että ihminen niitä itse voisi määritellä. Lokeroihin sopimattomat saattavat näyttäytyä feikkeinä. Miten joku voisi oikeasti olla switch? Eihän sellainen käy. Jos viehättävä henkilö ei edusta itselle sopivaa lokeroa, saatetaan hänessä tarpeen mukaan alkaa nähdä dominoivan tai alistuvan piirteitä. Usein kyse on toiveajattelusta.

Akateemikkokehykset
Nämä voidaan yhdistää monenlaisiin linsseihin, mutta kehykset vaikuttavat siihen, miten asioita tulkitsee ja tutkii. Kaikesta yritetään kehittää teorioita ja vetää johtopäätöksiä.  Omille näkemyksille haetaan tukea ja vastakkaisia kyseenalaistetaan. Kyseenalaistaminen saattaa kohdistua itseenkin.

Muistojenkullitus-rillit
Aika kultaa muistot. Ennen oli kaikki toisin. Paremmin. Mennyttä aikaa voi kaivata ja ihannoida. Aina ei voi tietää, että kaipaako enemmän sitä aikaa itsessään vai itseään siinä hetkessä.

Tämätästäys-kakkulat
Kyllä tämä tästä. Kaikki järjestyy. Vaikka mitä tulisi vastaan, näiden lasien läpi näkee aina mahdollisuuden päästä eteenpäin ja uskoo asioiden asettuvan uomiinsa. Usein näkee myös tapoja edistää asiaa ja selviytymiskeinoja.

Viha-filtteri
Viha on monessa elämäntilanteessa tunne, joka auttaa pääsemään yli tai kestämään vastoinkäymisiä. Viha-filtterin läpi moni asia, henkilö ja tilanne alkaa saada jälkikäteen erilaisia sävyjä. On helpompaa olla vihainen kuin pettyä toisiin tai itseensä tai surra puhtaasti. Viha toimii kipulääkkeenä, mutta se ei paranna. Yliannostus on myrkyllistä.

Kuten sanottua, näitä voisi kehitellä vaikka miten. Laseja valitessa saa kaikenlaisia tarjouksia, osta yhdet, saat kaupan päälle kahdet: itsellesi ja kaverille. Ehkä valitset jotkin lasit ainoastaan yhtä ihmistä varten ja puet ulospäin katsellessasi toisenlaiset? Joskus tekee hyvää katsella toisenväristen linssien läpi. Se auttaa ymmärtämään elämää ja ihmisiä hieman paremmin. Millaiset linssit sinulla on?

-Pyörittelee lemmikki, joka toivoisi omaavansa röntgenkatseen ja pukeutuu mieluiten piilolinsseihin.

Mr Birch

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1344
 • Testi näyttää, että on aika häipyä (82 % vanilla)
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #1 : 13.10.2019, 12:41 »
Kiinnostava näkökulma laseja säästämättä.  8) Tällaisia kehikoita on itsetuntemuksen, kehittymisen ja yhteisöjen kehittämisen nimissä laadittu aika monet. Äkkiä tulee mieleen Edward De Bonon Six Thinking Hats (suomennettu suoraan muotoon Kuusi ajatteluhattua samannimisessä kirjassa).

Akateemisiin kehyksiin kolumnisti väänsi jonkin verran vääristymää. Liekö ollut tarkoitus, vai sopiko se vaan muuten olemaan, kenties näön vuoksi.
Akateemikkokehykset
Nämä voidaan yhdistää monenlaisiin linsseihin, mutta kehykset vaikuttavat siihen, miten asioita tulkitsee ja tutkii. Kaikesta yritetään kehittää teorioita ja vetää johtopäätöksiä.  Omille näkemyksille haetaan tukea ja vastakkaisia kyseenalaistetaan. Kyseenalaistaminen saattaa kohdistua itseenkin.

Ei ole niin, että kaikesta, tai likikään kaikesta, yritettäisiin vääntää teorioita erikseen. Teoria ei ole arvo sinänsä, vaan ajattelun ja ongelmanratkaisun väline ja tässä mielessä jokainen ajatellessaan ja toimiessaan tekee teorioita. Puhutaankin käyttöteorioista (theories-in-use) ja toisaalta julkiteorioista (espoused theories). Jälkimmäisen osa spouse on todellakin sama kuin puolisoa merkitsevä sana: ikään kuin "julkisesti omaksi otettu". Käyttöteoria taas voi olla salarakas, josta ei hiiskuta erikseen, mutta joka kyllä näkyy toiminnan kautta muille ja jonka virheet jäävät itseltä näkemättä.

Akateemisesti koulutettu ihminen ei ensisijaisesti tue omia ja kyseenalaista vastakkaisia näkemyksiä. Dogmaatikot tekevät niin. Päinvastoin, akateemisessa koulutuksessa pyritään kehittämään kykyä kyseenalaistaa nimenomaan itseä miellyttävät näkemykset, koska niiden puutteilla on tapana jäädä nenän varjoon. Ei tosin ole taattua, että tässä onnistutaan, koska akateemisen maailman toimintaa ohjaavat totuushakuisten arvojen lisäksi ihan muut asiat: raha, valta ja keskinäinen kateus. Tummentuvilla laseilla tässä näkisi sen kuvan, että kun viiniin lisää lokaa, tuloksena on lokaa ja vaikka lokaan kuinka lisäisi viiniä, tuloksena olisi lokaa. Mieluummin vaihtaa välillä yksisarvislinsseihin tai jopa vaaleanpunaisiin.

Kaksi lasityyppiä on minusta tuossa erityisen hyvin muotoiltuja: Pullonpohjaprillien ajatus ottaa hyvin huomioon erityiset olosuhteet, joihin saattaa joutua tai hankkia itsensä. Uniikin lumihiutaleen spesiaalipokat, joissa on peilipinta sisäpuolella taas tuottavat kykyä kadottaa näkyvistä paljon niitä välttämättömiä rakenteita, joiden varassa toisten ihmisten kanssa toimimme.

Edit: typoja
« Viimeksi muokattu: 13.10.2019, 13:05 kirjoittanut Mr Birch »

Toy

 • Asiakas
 • **
 • Viestejä: 218
 • Masokismi lähtee subista hakkaamalla
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #2 : 13.10.2019, 13:01 »
Ihan hauska näkökulma. Tosin ekana tulee mieleen jotenkin tyypillisen tuntuinen skenaario, jossa tyyppi kuvittelee katsovansa röntgen-linsseillä, kun oikeasti päässä on rivienvälirillit, ja kohteeseen luetaan juuri niitä ominaisuuksia, jotka itseä eniten imartelee.

lemmikki

Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #3 : 13.10.2019, 13:27 »
Kiinnostava näkökulma laseja säästämättä.  8) Tällaisia kehikoita on itsetuntemuksen, kehittymisen ja yhteisöjen kehittämisen nimissä laadittu aika monet. Äkkiä tulee mieleen Edward De Bonon Six Thinking Hats (suomennettu suoraan muotoon Kuusi ajatteluhattua samannimisessä kirjassa).

Akateemisiin kehyksiin kolumnisti väänsi jonkin verran vääristymää. Liekö ollut tarkoitus, vai sopiko se vaan muuten olemaan, kenties näön vuoksi.
Akateemikkokehykset

Nämä voidaan yhdistää monenlaisiin linsseihin, mutta kehykset vaikuttavat siihen, miten asioita tulkitsee ja tutkii. Kaikesta yritetään kehittää teorioita ja vetää johtopäätöksiä.  Omille näkemyksille haetaan tukea ja vastakkaisia kyseenalaistetaan. Kyseenalaistaminen saattaa kohdistua itseenkin.

Ei ole niin, että kaikesta, tai likikään kaikesta, yritettäisiin vääntää teorioita erikseen. Teoria ei ole arvo sinänsä, vaan ajattelun ja ongelmanratkaisun väline ja tässä mielessä jokainen ajatellessaan ja toimiessaan tekee teorioita. Puhutaankin käyttöteorioista (theories-in-use) ja toisaalta julkiteorioista (espoused theories). Jälkimmäisen osa spouse on todellakin sama kuin puolisoa merkitsevä sana: ikään kuin "julkisesti omaksi otettu". Käyttöteoria taas voi olla salarakas, josta ei hiiskuta erikseen, mutta joka kyllä näkyy toiminnan kautta muille ja jonka virheet jäävät itseltä näkemättä.

Akateemisesti koulutettu ihminen ei ensisijaisesti tue omia ja kyseenalaista vastakkaisia näkemyksiä. Dogmaatikot tekevät niin. Päinvastoin, akateemisessa koulutuksessa pyritään kehittämään kykyä kyseenalaistaa nimenomaan itseä miellyttävät näkemykset, koska niiden puutteilla on tapana jäädä nenän varjoon. Ei tosin ole taattua, että tässä onnistutaan, koska akateemisen maailman toimintaa ohjaavat totuushakuisten arvojen lisäksi ihan muut asiat: raha, valta ja keskinäinen kateus. Tummentuvilla laseilla tässä näkisi sen kuvan, että kun viiniin lisää lokaa, tuloksena on lokaa ja vaikka lokaan kuinka lisäisi viiniä, tuloksena olisi lokaa. Mieluummin vaihtaa välillä yksisarvislinsseihin tai jopa vaaleanpunaisiin.

Kaksi lasityyppiä on minusta tuossa erityisen hyvin muotoiltuja: Pullonpohjaprillien ajatus ottaa hyvin huomioon erityiset olosuhteet, joihin saattaa joutua tai hankkia itsensä. Uniikin lumihiutaleen spesiaalipokat, joissa on peilipinta sisäpuolella taas tuottavat kykyä kadottaa näkyvistä paljon niitä välttämättömiä rakenteita, joiden varassa toisten ihmisten kanssa toimimme.

Edit: typoja

Jäi kirjaamatta alkuun, että sisältää voimakasta kärjistämistä ja mutkien oikomista suoraksi.

Itse en lähtökohtaisesti pidä mitään näistä vaihtoehdoista mitenkään negatiivisina. Tosin, jos kovin synkäksi vetää tai pullonpohjat ovat liian usein päässä, äkkiä niistä saa ongelman. Mutta niinpä saattaa liika vaaleanpunaisuuskin olla pahasta, jos se alkaa peittää totuuden alleen vaarallisissakin kohdin.

Kuusi ajatteluhattua on laillaan jännä työväline erilaisiin ideariihiin. Itsellekin kovin tuttu. Ehkä se miellyttää minua juuri siksikin, että tykkään yrittää katsoa asioita muiden ihmisen saappaista (tai lasien takaa) katsellen. Joskus on todella virkistävää hakea vaihtelua tietoisesti niihin itselleen luonnollisimpiin ajattelun kaavoihin ja toimintamalleihin.

Akateemisia on erilaisia. Kyseenalaistajiakin on erilaisia. Vaikka akateemisen ei pitäisi automaattisesti hakea tukea omille teeseilleen, varsin niin moni ainakin arjessa niin tekee, vaikka tieteen parissa kykenisikin objektiivisuuteen. Tässä kohtaa en siis yrittänytkään kuvata akateemikkoa tieteilijänä tai ajattelijana vaan keskustelukumppanina tai arjessa yleisemmin. Ja kyllä, myönnän, että juuri nämä lasit minullakin on usein päässä, vaikka harvoin haluan akateemisuutta korostaa. Tunnistan silti tarpeen etsiä asiasta kuin asiasta johdonmukaisuuksia, muotoilla teorioita ja tehdä päätelmiä. Olen varma, että useinkaan ihminen itse ei osaa omaa toimintaansa pitää niin monimutkaisena ja perusteltuna prosessina, kuin millaiseksi minä sen mielessäni saatan pyöritellä :D

Toylle, näinpä. Näkeminen taitaa aika usein olla subjektiivinen kokemus. Ihmiset näkevät värit eri tavoin. Asioilla on erilaisia mitattavia ja kuvailtavia ominaisuuksia. Ulkonäköön liittyvän kuvailua voi tehdä joskus aika objektiivisesti tai neutraalistikin, mutta yleisimmin se sisältää tulkintaa ja mielipiteitä. Vielä enemmän, jos puhutaan näkökulmista. Röntgenkatse ei taida olla realistinen toive. Kiehtova kyllä. Kenestäkään ei vain voi oikeastaan nähdä koko totuutta. Usein katse kohdistetaan johonkin, mitä itse haluaa nähdä. Se voi olla tai olla olematta olemassa. Silti rohkenisin väittää, että joillakin ihmisillä on pohjimmiltaan kyky katsoa useiden ihmisten kuoren alle vähän syvemmälle, kuin toisilla. Toki tämäkin vaihtelee eri ihmisten kohdalla ja vastakappale voi jonkin verran vaikuttaa siihen, miten suora näköyhteys on. Silti, olisipa kiva taito, etenkin kun ihmisillä on usein paha tapa peittää tunteita ja ajatuksia tietoisesti tai tiedostamattaan.

KumiTuomas

 • Helsingin akateemiset kinkyt ry
 • Asiakas
 • *
 • Viestejä: 169
 • peruspervo
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #4 : 13.10.2019, 19:33 »

Master_Mind

 • Vieras
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #5 : 16.10.2019, 02:07 »
Olipas aivan loistavaa kärjiståmistå eri stereotyypeillä.

Myönän, itse sorrun pitämään muutamia edellämainittuja laseja, varsinkin lasit jotka lokeroivat ikävästi, osui hyvin.

En juurikaan näe mustan ja valkoisen välillä muita värejä.

Ehkäpä voisi yrittää sovittaa muitakin laseja päähäni ja katsoa näyttäisikö maailma kirkkaamalta niiden läpi.
Tai ainakin ymmärrettävämmältä

Punapää

 • Vieras
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #6 : 16.10.2019, 11:59 »
Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmämuotonakin tunnettu silmälasiviittaus, toimii. Auttaa monia hahmottamaan elämän tilannettaan esim. masentuneena tai ihastuneena. Miksei tietty myös kinkynä  ;D
« Viimeksi muokattu: 16.10.2019, 13:35 kirjoittanut Punapää »

lemmikki

Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #7 : 16.10.2019, 12:01 »
Nyt kun tarkemmin asiaa pohtii, voisi hyvin kyl etsiä sellaset monitehot, joilla näkee erityisen selvästi ne tärkeimmät asiat elämässä. Pieniä iloja ja suruja unohtamatta kuitenkaan.

Raippa

 • OuSM
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1515
 • En ole sellainen kuin uskot minun olevan. ;)
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #8 : 20.10.2019, 01:20 »
Ehkä sellaiset linssit olisi hauska kokeilla, jotka kertoisi katsottavan kohteen ominaisuuksista. Ajatusten lukijasta onkin jo elokuva olemassa.  ::)

Serorii

Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #9 : 21.10.2019, 18:44 »
Yksisarvislasit
Yksisarvislasien läpi näkyy sateenkaaren koko kirjo. Usein sateenkaaren värejä kaipaavat unohtavat, että heitä katsovat eivät katso saman linssin lävitse. Sateenkaaret voivat olla hyvin iloinen ja onnellinen asia, mutta myös jotain, joka tekee omasta ja kanssaeläjien elämästä haastavaa.

Voitko jotenkin tarkentaa ja/tai ilmaista tämän kohdan jotenkin toisin?

Miten asioiden katsominen queeristä/sateenkaarevasta näkökulmasta "tekee elämästä haastavaa"? Tarkoitatko, että "yksisarvislinssien" läpi lukisi ikään kuin automaattisesti jokaisen vastaantulijan sateenkaarevaksi, jolloin hankaluutena olisi... esim. pettymys, kun kiinnostuksen kohde ei (perusteettomien) odotusten vastaisesti pidäkään saman sukupuolen edustajista? Vai tarkoitatko, ettei niiden läpi katsoessa näe ja siten osaa varoa vihamielisiä ihmisiä? Vai onko haastavana tekijänä jotain aivan muuta?

En siis ihan vain ymmärrä, mikä ajatus sinulla oli tässä taustalla.

lemmikki

Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #10 : 16.11.2019, 20:38 »
Yksisarvislasit
Yksisarvislasien läpi näkyy sateenkaaren koko kirjo. Usein sateenkaaren värejä kaipaavat unohtavat, että heitä katsovat eivät katso saman linssin lävitse. Sateenkaaret voivat olla hyvin iloinen ja onnellinen asia, mutta myös jotain, joka tekee omasta ja kanssaeläjien elämästä haastavaa.

Voitko jotenkin tarkentaa ja/tai ilmaista tämän kohdan jotenkin toisin?

Miten asioiden katsominen queeristä/sateenkaarevasta näkökulmasta "tekee elämästä haastavaa"? Tarkoitatko, että "yksisarvislinssien" läpi lukisi ikään kuin automaattisesti jokaisen vastaantulijan sateenkaarevaksi, jolloin hankaluutena olisi... esim. pettymys, kun kiinnostuksen kohde ei (perusteettomien) odotusten vastaisesti pidäkään saman sukupuolen edustajista? Vai tarkoitatko, ettei niiden läpi katsoessa näe ja siten osaa varoa vihamielisiä ihmisiä? Vai onko haastavana tekijänä jotain aivan muuta?

En siis ihan vain ymmärrä, mikä ajatus sinulla oli tässä taustalla.

En ollut huomannut kysymystäsi. Jätin asian tarkoituksella hieman avoimeksi ja tulkinnanvaraiseksi.

En viitannut tässä vain homoseksuaalisuuteen sateenkaaren väreillä. Haastavuudella tarkoitin lähinnä sitä, että hyvin monenkirjavana ihmisrodun näkevät omaavat usein esimerkiksi runsaasti erilaisia termejä ja käsitteitä. Sellaisia, joita valtaosa väestöstä ei tunnistakaan. Yksisarvislasien läpi näkee harmaan sävyjen lisäksi vaikka millaisia vivahteita. Yleensä myös kunnioittaa niitä ja toivoo muidenkin tekevän niin. Pahimmillaan tämä voi johtaa väärinkäsityksiin jo kielellisten erimielisyyksien vuoksi.

Yksi esimerkki voisi olla sukupuolten kirjo. On paljon ihmisiä, jotka jakavat mielellään ihmiset kahteen tai kolmeen sukupuoleen. Sateenkaari-ihmisillä luku vaihtelee aika paljon ja joidenkin mielestä se on jopa jokaisella oma. Kummankaan kategorian ihmiset eivät välttämättä tuomitse yksilöitä, mutta terminologia voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä. Usein sateenkaaren värejä halutaan myös korostaa ja tuoda esiin hyvinkin kiihkeästi. Tämä on omiaan saamaan aikaan vastareaktioita. Toki ihan yhtä haastavaa voi olla olla kovin putkinäköinen ja mustavalkoinen. En siis sano, että sateenkaariväki olisi muita vaikeampaa tai heidän elämänsä olisi erityisen haastavaa. He ovat usein kuitenkin valinneet taistella moninaisuuden puolesta tavoilla, jotka eivät tee elämästä niin helppoa. Tämä lienee kuitenkin valinta, jonka he näkevät vaivan arvoiseksi.

Jägermies

 • Kanta-asiakas
 • ***
 • Viestejä: 379
 • Noviisi
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #11 : 16.11.2019, 21:33 »
Yksisarvislasit
Yksisarvislasien läpi näkyy sateenkaaren koko kirjo. Usein sateenkaaren värejä kaipaavat unohtavat, että heitä katsovat eivät katso saman linssin lävitse. Sateenkaaret voivat olla hyvin iloinen ja onnellinen asia, mutta myös jotain, joka tekee omasta ja kanssaeläjien elämästä haastavaa.

Voitko jotenkin tarkentaa ja/tai ilmaista tämän kohdan jotenkin toisin?

Miten asioiden katsominen queeristä/sateenkaarevasta näkökulmasta "tekee elämästä haastavaa"? Tarkoitatko, että "yksisarvislinssien" läpi lukisi ikään kuin automaattisesti jokaisen vastaantulijan sateenkaarevaksi, jolloin hankaluutena olisi... esim. pettymys, kun kiinnostuksen kohde ei (perusteettomien) odotusten vastaisesti pidäkään saman sukupuolen edustajista? Vai tarkoitatko, ettei niiden läpi katsoessa näe ja siten osaa varoa vihamielisiä ihmisiä? Vai onko haastavana tekijänä jotain aivan muuta?

En siis ihan vain ymmärrä, mikä ajatus sinulla oli tässä taustalla.

En ollut huomannut kysymystäsi. Jätin asian tarkoituksella hieman avoimeksi ja tulkinnanvaraiseksi.

En viitannut tässä vain homoseksuaalisuuteen sateenkaaren väreillä. Haastavuudella tarkoitin lähinnä sitä, että hyvin monenkirjavana ihmisrodun näkevät omaavat usein esimerkiksi runsaasti erilaisia termejä ja käsitteitä. Sellaisia, joita valtaosa väestöstä ei tunnistakaan. Yksisarvislasien läpi näkee harmaan sävyjen lisäksi vaikka millaisia vivahteita. Yleensä myös kunnioittaa niitä ja toivoo muidenkin tekevän niin. Pahimmillaan tämä voi johtaa väärinkäsityksiin jo kielellisten erimielisyyksien vuoksi.

Yksi esimerkki voisi olla sukupuolten kirjo. On paljon ihmisiä, jotka jakavat mielellään ihmiset kahteen tai kolmeen sukupuoleen. Sateenkaari-ihmisillä luku vaihtelee aika paljon ja joidenkin mielestä se on jopa jokaisella oma. Kummankaan kategorian ihmiset eivät välttämättä tuomitse yksilöitä, mutta terminologia voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä. Usein sateenkaaren värejä halutaan myös korostaa ja tuoda esiin hyvinkin kiihkeästi. Tämä on omiaan saamaan aikaan vastareaktioita. Toki ihan yhtä haastavaa voi olla olla kovin putkinäköinen ja mustavalkoinen. En siis sano, että sateenkaariväki olisi muita vaikeampaa tai heidän elämänsä olisi erityisen haastavaa. He ovat usein kuitenkin valinneet taistella moninaisuuden puolesta tavoilla, jotka eivät tee elämästä niin helppoa. Tämä lienee kuitenkin valinta, jonka he näkevät vaivan arvoiseksi.
Tosin jos näitä halutaan tuoda esille niin heidän pitäisi olla myös valmiita perustelemaan miksi biologit ovat väärässä ja he oikeassa.

Lumikello

 • Helsingin akateemiset kinkyt ry
 • Asiakas
 • *
 • Viestejä: 92
 • Someday but not today/ I will take the easy way
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #12 : 16.11.2019, 22:20 »
Yksi esimerkki voisi olla sukupuolten kirjo. On paljon ihmisiä, jotka jakavat mielellään ihmiset kahteen tai kolmeen sukupuoleen. Sateenkaari-ihmisillä luku vaihtelee aika paljon ja joidenkin mielestä se on jopa jokaisella oma. Kummankaan kategorian ihmiset eivät välttämättä tuomitse yksilöitä, mutta terminologia voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä. Usein sateenkaaren värejä halutaan myös korostaa ja tuoda esiin hyvinkin kiihkeästi. Tämä on omiaan saamaan aikaan vastareaktioita. Toki ihan yhtä haastavaa voi olla olla kovin putkinäköinen ja mustavalkoinen. En siis sano, että sateenkaariväki olisi muita vaikeampaa tai heidän elämänsä olisi erityisen haastavaa. He ovat usein kuitenkin valinneet taistella moninaisuuden puolesta tavoilla, jotka eivät tee elämästä niin helppoa. Tämä lienee kuitenkin valinta, jonka he näkevät vaivan arvoiseksi.
Tosin jos näitä halutaan tuoda esille niin heidän pitäisi olla myös valmiita perustelemaan miksi biologit ovat väärässä ja he oikeassa.

(Biologinen) sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat eri asioita (vaikka toisiinsa liittyvätkin), tämän on kyllä jokainen biologi, jonka olen elämässäni tavannut, kyennyt ymmärtämään. Jos biologien näkemykset kiinnostaa niin ainakin Tiina Raevaara ja Tuomas Aivelo ovat kirjoittaneet viime vuosina aiheesta.

Jägermies

 • Kanta-asiakas
 • ***
 • Viestejä: 379
 • Noviisi
 • Galleria
Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #13 : 16.11.2019, 22:57 »
Yksi esimerkki voisi olla sukupuolten kirjo. On paljon ihmisiä, jotka jakavat mielellään ihmiset kahteen tai kolmeen sukupuoleen. Sateenkaari-ihmisillä luku vaihtelee aika paljon ja joidenkin mielestä se on jopa jokaisella oma. Kummankaan kategorian ihmiset eivät välttämättä tuomitse yksilöitä, mutta terminologia voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä. Usein sateenkaaren värejä halutaan myös korostaa ja tuoda esiin hyvinkin kiihkeästi. Tämä on omiaan saamaan aikaan vastareaktioita. Toki ihan yhtä haastavaa voi olla olla kovin putkinäköinen ja mustavalkoinen. En siis sano, että sateenkaariväki olisi muita vaikeampaa tai heidän elämänsä olisi erityisen haastavaa. He ovat usein kuitenkin valinneet taistella moninaisuuden puolesta tavoilla, jotka eivät tee elämästä niin helppoa. Tämä lienee kuitenkin valinta, jonka he näkevät vaivan arvoiseksi.
Tosin jos näitä halutaan tuoda esille niin heidän pitäisi olla myös valmiita perustelemaan miksi biologit ovat väärässä ja he oikeassa.

(Biologinen) sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat eri asioita
Juuri näin.

lemmikki

Vs: "Olisit sinäkin käynyt Specsaversillä”
« Vastaus #14 : 17.11.2019, 00:42 »
Yksi esimerkki voisi olla sukupuolten kirjo. On paljon ihmisiä, jotka jakavat mielellään ihmiset kahteen tai kolmeen sukupuoleen. Sateenkaari-ihmisillä luku vaihtelee aika paljon ja joidenkin mielestä se on jopa jokaisella oma. Kummankaan kategorian ihmiset eivät välttämättä tuomitse yksilöitä, mutta terminologia voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä. Usein sateenkaaren värejä halutaan myös korostaa ja tuoda esiin hyvinkin kiihkeästi. Tämä on omiaan saamaan aikaan vastareaktioita. Toki ihan yhtä haastavaa voi olla olla kovin putkinäköinen ja mustavalkoinen. En siis sano, että sateenkaariväki olisi muita vaikeampaa tai heidän elämänsä olisi erityisen haastavaa. He ovat usein kuitenkin valinneet taistella moninaisuuden puolesta tavoilla, jotka eivät tee elämästä niin helppoa. Tämä lienee kuitenkin valinta, jonka he näkevät vaivan arvoiseksi.
Tosin jos näitä halutaan tuoda esille niin heidän pitäisi olla myös valmiita perustelemaan miksi biologit ovat väärässä ja he oikeassa.

(Biologinen) sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat eri asioita
Juuri näin.

Ja tämä on juuri sitä, mikä tuo sitä haastetta.. Mitä kiihkeämmin asiaan suhtautuu, sitä kovemmin saa tehdä töitä tehdäkseen vaiettuja asioita näkyväksi ja taistellessaan hyväksynnän puolesta. Ja mitä monimutkaisempia, -ulotteisempia ja -muotoisempia rakenteita ja osasia yhteiskunnassa näkee, sitä haastavampaa niitä on saada selitettyä. Olipa nyt kyse sukupuolista, seksuaalisuudesta tai jostain muusta.