Kirjoittaja Aihe: Negatiivinen ja positiivinen vapaus  (Luettu 864 kertaa)

Kolumnisti

  • Moderator
  • Kanta-asiakas
  • *
  • Viestejä: 361
  • Galleria
Negatiivinen ja positiivinen vapaus
« : 12.12.2022, 11:21 »
Negatiivinen ja positiivinen vapaus


Negatiivisella vapaudella tarkoitetaan vapautta jostakin ja positiivisella vapaudella vapautta johonkin. Itse heräsin pohtimaan näiden kinky-ulottuvuuksia, kun eräs pappi valitti, että nykyään  negatiivinen uskonvapaus eli, että ei-uskonnolliset eivät vahingossakaan joudu osallistumaan mihinkään uskonnolliseen, on voimakkaasti korostunut positiivisen uskonvapauden kustannuksella eli sen, että uskonyhteisöillä olisi oikeus julistaa ja toimia ikiomien tilojensa ulkopuolella. Samoin alkaako se, että kukaan ei vahingossakaan joudu kokemaan tai edes näkemään sellaista, mikä ei tunnu omalle seksuaalisuudelle sillä hetkellä mukavalta, korostua monen mielestä liikaa sen kustannuksella, mitä saa tehdä? Jos monessa baarinkin väännössä siitä, mitä saa ja mitä ei saa tehdä, on pohjimmiltaan kyse tästä?


Kinkyys on mielestäni sellaista seksuaaliseksi koettua toimintaa, joka on yleisesti ottaen paheksuttua tai omituisena pidettyä. Tämä toki tulee sillä ehdolla, että sen tekemisen on tapahduttava omasta halustaan toimivien aikuisten ihmisten välillä. Consensual non consensualkin on vapaaehtoista toimintaan ja kaikkeen tekemiseen liittyy aina jokin riski, joka on tiedostettava. Paheksua voivat myös toiset kinkyt. Henkilö A voi pitää henkilön B pervoutta tasan yhtä vastenmielisenä kuin joku ”vaniljakin” ja sitten moralisoida sitä sopiviksi katsominsa perustein.


Itselleni kinky-skenen idea pitäisi nimenomaan olla antaa vapaus olla umpiperverssi ja tehdä asioita, joita ei normaalissa sosiaalisessa elämässä hyväksyttäisi. ”Vanilja” taas on sellaista, mitä yleisesti pidetään normaalina ja sellaiseen on paljon muitakin paikkoja ja tilaisuuksia. Sukupuoli- ja muiksi kuin heteroiksi määritellyille seksuaalivähemmistöille sekä polyille on omia järjestöjään ym., joiden suhtautuminen varsinkin hetero BDSM-ihmisiin on vaihdellut. Kinky-skenessä ei ole mielestäni tarpeellista keskustella muista asioista, vaikka sitä ei sinänsä ole tarvetta kieltääkään, jos siitä kiinnostaa puhua. Politiikalle, ei-kinkyille leffoille, peleille, sienestykselle ja vaikka puutarhan hoidolle on kuitenkin muitakin foorumeita. Täällä kaikki eivät joka tapauksessa mielipiteitäsi ja kiinnostuksiasi varmastikaan jaa.


Kinky-skenessä pääpaino on ”perversioissa”, jotka eivät ensisijaisesti liity leikkikaverien määrään, sukupuoleen ja siihen, miten oman sukupuolensa kokee, vaikka tietenkin osaltaan niin voivat tehdäkin. BDSM on malliesimerkki toiminnasta, joka on yleensä ihmisistä oudoksuttavaa tai tuomittavaakin seksuaalista käytöstä, vaikka kyse on useimmiten muuten tavallisten heteroiden välisestä toiminnasta.


Johtotähden skenessä pitäisi mielestäni ollakin positiivinen vapaus varsinkin kinkyyden suhteen. Puhua, näyttää ja myös tehdä normaalissa elämässä sopimattomina pidettyjä asioita ja mielellään ilman spoilereita, tarvetta puolustella, tai moralisoinnin kuuntelua. Järjestää irstaita orgioita, vaikka joku katsoisi sellaisen toiminnan olevan arvonsa alapuolella. Positiivinen vapaus vaatii tietenkin myös jonkin verran negatiivista vapautta. Omat halut eivät saa estää toista toteuttamasta omaa legaalia pervouttansa (ellei siitä ole sitten sovittu). Esimerkiksi Dominoivallakin on subiin vain se valta, minkä viimeksi mainittu on antanut. Viimeksi mainitun vastuu on toki tehdä selväksi, mikä ei ole sallittua ja käyttää turvasanaa tai viheltää peli muuten poikki, jos on pakko.


Stylos,
joka näki uutisen työpaikkojen sateenkaariverkostoista ja ihmettelee, missä ovat työpaikkojen ruoska ja kultainen suihku-verkostot?

P.S. Wildclub ePassiin, Edenrediin ja Smartum-seteleihin