Tulipa tehtyä tässä kokeilu kuinka köysistä saisi värjättyä. Köysireseptejä tuntuu olevan yhtä joka lähtöön kuin on köysien käsittelijöitäkin, mutta tässä nyt yksi version muutaman kuvan kera.
Käytetyt aineet ja välineet:
* 2 x 10 m käsittelemätöntä juuttiköyttä (premium juutti shibarijerry.com:sta)
* Paksua lankaa rihmaukseen (taitaa kulkea nimellä kalastajalanka)
* 1 paketti Dylon Intense Violet tekstiiliväriä luonnonkuitujen käsinvärjäykseen (Hobby Point ainakin myy Helsingissä / netissä)
* 250 g suolaa (käytin jodioimaton merisuolaa, eli puhdasta ruokasuolaa ilman ekstra-aineita - en tiedä sitten onko tuolla isosti väliä)
* Kumihanskat
* 10 litran ämpäri
* n. 1 litran astia
* Sekoitteluväline (minulta sattui löytymään rautakaupasta hankittu maalinsekoituslasta)
* Kehikko johon köyden voi vetää kireälle kuivumaan
* Ruokakelmua (elmukelmunakin tunnetaan)
* Puhalluslamppu
* Jojoba-öljyä (satuin löytämään Ruohonjuuresta)
* Rätti öljyämiseen (käytin palaa auton kiilotusliinarullalta, Motonetistä, mutta vaikka joku vanha rikkinäinen paita - ei kuitenkaan talouspaperia tjsp. joka on ihan liian heppoista)
Aloitin homman paloittelemalla köysirullalta kaksi kymmenmetristä pätkää, ja rihmasin näiden päät (kuva 1). Tässä kohtaa päästään jo ensimmäiseen juttuun josta mielipiteet vaihtelevat - toiset tykkäävät pistää vain solmun päähän, tai sen pään voi rihmata tai pleissata tai... No, joka tapauksessa, minä rihmasin kun tykkään sen lopputuloksesta. (onkohan kukaan oikeasti pleissannut sidontaköysiään... No, takaisin asiaan!)
Nämä kaksikymmentä metriä köyttä painavat suunnilleen 200g, mikä sattuukin olemaan yhden Dylon-väripaketin suositeltu kangasmäärä. Tässä vaiheessa toki pisti miettimään, että muuttaako köyden paksuus verrattuna kankaaseen tätä määrää. Tuota väriä ei myöskään ole erityisesti tarkoitettu juutille, vaikka käyttöohje useita muita luonnonkuituja mainitseekin sopiviksi.
Homma lähtee liikkeelle pesemällä köydet. Ihan huljuttelin vedessä ilman sen kummempia pesuaineita tms. Köydet jätetään märiksi odottamaan värjäyslientä.
Värjäysliemi tehdään pakkauksen ohjeen mukaan: väriaine sekoitetaan puoleen litraan lämmintä vettä pienemmässä astiassa, suola sekoitetaan kuuteen litraan lämmintä vettä isommassa astiassa ja, kun ne ovat molemmat liuenneet kunnolla, kaadetaan pienemmän astian väriliemi isomman astian suolaveden joukkoon. Sitten köydet perään ja hämmentelemään. Onko kumihanskat jo kädessä? Värjäysliemi nimittäin värjää hyvin myös ihoa. Jos sattuu värjäämään itsensä, ei hätää - väri kyllä lähtee pian, mutta saatat olla varsin jännän näköinen päivän tai pari. Muutenkaan ei kannata pitää päällä hienoimpia vaatteita tässä touhussa. Köysiä saakin sitten hämmennellä hyvän tovin - menin ohjeen mukaan eli ensimmäiset 15 minuuttia jatkuvaa sekoittamista ja seuraavat 45 minuuttia sekoittelua aina välillä.
Värjäyksen jälkeen väriliemi kaadetaan pois, ja köydet huuhdellaan muutamaan kertaan että saadaan enimmät irtovärit pois. Ensin huuhtelin kuumalla vedellä, sitten kahdesti kylmällä. Huuhtelusta huolimatta köysistä irtoaa edelleen väriä tässä vaiheessa. Köydet laitetaan kuivumaan venytettyinä, ja sellaisella tavalla että niistä valuva väri ei haittaa mitään. Minulla sattui olemaan suorakaiteen mallinen puukehikko, alun perin peilin taustatuki, jonka peitin ruokakelmulla ettei väri pääse tarttumaan niin helposti.
Köydet värjäyksen jälkeen ennen muita käsittelyjä kuvassa 2.
Köysien kuivuttua niiden käsittelyä pääsee jatkamaan tavalliseen tapaan. Itse käräytin enimmät pörröt pois köyden pinnasta rautakaupasta aikanaan hankitulla puhalluslampulla ja sen jälkeen öljysin pistämällä jojoba-öljyä rättiin ja vetämällä köyttä rätin läpi. Rätin pitää muuten olla tässä touhussa melko tukevaa tekoa - karhea köysi helposti hiertää rättiin reiän.
Käyttövalmis köysi näkyy kuvassa 3. On tässä touhussa paljon askartelemista, eli jos kiinnostaa vain saada käyttövalmis köysi, niin kannattanee ostaa suoraan sellainen. Mutta jos tykkää tehdä itse, tämä on ihan mukava projekti ja lopputuloskin varsin mukava.