Kirjoittaja Aihe: Normaalia vai perverssiä?  (Luettu 1943 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 372
 • Galleria
Normaalia vai perverssiä?
« : 14.01.2024, 14:14 »
Normaalia vai perverssiä?


Luin taannoin Baarin discordin äänikanavalla Walter de Campin Fetissikirjaa.

Kun olin lopettanut kappaleen, virisi mielenkiintoinen keskustelu siitä mikä oikein on normaalia ja mikä kinkyn puolelle menevää?

’Kink’ tarkoittaa kieroutumaa. Joten kinky voidaan kääntää vapaasti kietoutuneeksi. Kenen mukaan? Useimmiten määritelmän muodostavat suuren harmaan tasaisen valtaväestön edustajat.

’Perverssi’ taas on täysin normien vastaisen käsityksen mukaan käyvää toimintaa tai ajattelua. Selkeästi kieroutuman äärimuoto.

Siinä missä ’kinky’ käytös voi aiheuttaa todistajissaan vaikeutta ymmärtää, on ’perverssi’ käytös omiaan nostamaan vastalauseita ja kyseenalaistamaan sen kokonaisuudessaan.

Vaikka monikin asia on vuosien varrella normalisoitunut ja tullut salonkikelpoisesti kaapista ulos, on vielä iso liuta aktiviteetteja jotka nostavat kulmakarvoja ja joista on epäsopivaa puhua työpaikan kahvipöydässä.

Yhäkin voimallisemmat fetissit, valtasuhteet ja voimankäyttö ovat niitä asioita joita katsotaan kieroon - eli pidetään kietoutuneina monien toimesta. ’Liian raju’ toiminta on saanut viime vuosina jopa kovempaa sensuuria kuin 2000-luvun alkuvuosina. Suvaitsevaisuus on ottanut askeleen tai kaksi takapakkia, ja yhäkin on mietittävä kenelle ja miten mielihalujaan muotoilee sanan tai tekstin keinoin. Pehmeämmistä fetisseistä on osin tullut jo jopa valtavirtaa ja ne ovat ’salonkikelpoistuneet’ ainakin joksikin aikaa.

Vuosien varrella suvaitsevaisuuden aallot lyövät normatiivisen hyväksynnän rantakalliohin ja murtuvat vaahdoksi vetäytyneestä takaisin tekojen mereen. Välillä aalto kantaa pidemmälle, mutta yhäkään veden pinta ei ole noussut niin paljoa, että useakaan esiintyisi omalla naamallaan tai nimellään. Yhä toiminnan keskiössä alakulttuurissa on nimimerkkien suoja.

Sosiaalinen hyväksyntä on modernin ajan perversio jo itsessään. Aikakautemme tuo esiin raadollisuutensa kun informaatio on avointa, mielipiteen voi tuoda julki ajattelematta nappia painamalla ja paheksua voi avoimesti kaikkea mitä ei itse suvaitse suvaita. Tämä on aikakautemme zeitgeistin kaksiteräinen miekka. Kaikki on teoriassa sallittua, mutta käytännössä paheksuttua hyvin nopeasti.

Vai voisitko itse kantaa työpaikallesi piiskauksen jäljet ilman työkaverien kurkintaa ja mietintää siitä onko kaikki hyvin? Kertoisitko omasta mieltymyksestäsi vaikkapa kumiin avoimesti kantabaarin pöydässä?


Kaikki on normaalia.
Mikään ei ole normaalia.


-Occam-

indigo

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #1 : 14.01.2024, 14:45 »
Mielenkiintoinen kirjoitus, tää on yksi mun lempiaiheista.

Se mikä on normaalia vs perverssiä riippuu aina senaikaisen yhteiskunnan asettamista normeista ja ihanteista. Kuulee aina vitsiä, että keskiajalla naisen paljaat nilkat olivat kova skandaali (asia oli todellisuudessa vähän monimutkaisempi...)

Ehkä ihmiset antiikin yhteiskunnissa tekivät jotain mikä olis meidän mielestä ihan friikkihommaa mutta heille se oli arkipäivää. Taas tulevaisuuden ihmisille meidän arkiset hommat voivat olla kauhistuttavia ja täysin perverssejä.


oomoo

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #2 : 14.01.2024, 15:12 »
Anaaliseksi on perverssiä, koska se ei johda hedelmöitykseen.

Ei se silti ole "äärimuoto".

Aloitus on ihan hyvä.

irhe

 • Asiakas
 • **
 • Viestejä: 153
 • Lumoava kirous
 • Galleria
Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #3 : 14.01.2024, 16:07 »
Koska sanallinen vuorovaikutus on hyvin pitkälti semantiikkaa, tekipä mieleni vilkaista, millainen on perverssin sanakirjamäärittely ja etymologinen pohja:

Lainaus
perverssi
luonnoton, epänormaali; sukupuolisesti poikkeava

Lähtökohtana lähinnä latinan perversus ’paha; kieroon vääntynyt’, johdos verbistä pervertere ’syöstä turmioon; kääntää nurin; syöstä kumoon’, jossa per- ’läpi, loppuun’ + vertere ’kääntää’.

Tämä ei tietenkään ole mikään yllätys, tuskin kenellekään. Minusta tuo latinankielinen kantasana merkityksineen on kuitenkin tavattoman kiehtova: paha, kiero, turmioon syöksevä! Miten viehättävää sanoilla leikittelyä! Myönnän, suhtautumisessani kieleen ja sanoihin on ripaus perversiota. Heitän arvauksen, että uskonnolla ja kirkollisella auktoriteetilla on ollut tässä aikanaan näppinsä pelissä, noilla perverssillä kiihkolla kaikkea valtavirran ulkopuolista paheksuvilla, mutta vieläkään ei olla päästy kauaksi näistä kahlitsevista määrittelyistä. Toisaalta, esimerkiksi Ilta-Sanomat on yltyvällä tahdilla alkanut julkaista ties mitä teemaan sopivaa artikkelia ja henkilökuvausta, ja välillä kinkypuuhat ja perversiot tuntuvat suorastaan trendaavan aikamme kuvassa. Toki useimmiten ääneen pääsee se salonkikelpoisempi nurkkaus tästä kirjosta ja asenteet muuttuvat hyvin hitaasti avarakatseisemmiksi.

Nähtäväksi jää, mihin kehitys tämän suhteen kehittyy.

oomoo

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #4 : 14.01.2024, 16:18 »
Maailmassa on paljon muutakin kuin vain Ilta-Sanomat tai Iltalehti. Ja wikipedia.

Satanik.Venus

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #5 : 14.01.2024, 16:27 »
Normaalia on käyttää höyhentä, perverssiä käyttää koko kanaa.

(Tällä käsittääkseni Terry Pratchettin sitaatilla ei kannateta eläimiinsekaantumista).

Asettuuko kaikki tuolle janalle? Silloinhan kyse ei olisi normaalin ja perverssin, vaniljan ja kinkyn vastakkainasettelusta vaan seksuaalisen käyttäytymisen kellokäyrästä.

Mitä tulee työpaikan kahvipöytäkeskusteluihin, en keskustelisi niissä harrastamastani vaniljaseksistä yhtään sen kummemmin kuin sairaimmista väkivaltafantasioistani, ja vaikka jälkimmäinen kenties järkyttäisi kollegaparkoja enemmän, ei edellinenkään menisi ilman kahveja jonkun  väärään kurkkuun.

Mietin, että millä tavalla kinkyn valtavirtaistuminen  ja hyväksyntä erikoisempiakin fetissejä kohtaan voisi näkyä, kun tavallisestakaan seksistä ei hyvän maun rajoissa tavata missä ja kenelle tahansa keskustella, vaikka se on täysin hyväksyttyä.

Hirvaz

 • Kanta-asiakas
 • ***
 • Viestejä: 494
 • Murrur.
 • Galleria
Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #6 : 14.01.2024, 21:37 »
Kuulee aina vitsiä, että keskiajalla naisen paljaat nilkat olivat kova skandaali (asia oli todellisuudessa vähän monimutkaisempi...)

Enemmän tuo nilkkojen kuumuus -läppä liittyy kuitenkin viktoriaaniseen aikaan ja kulttuuriin.


  * )

indigo

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #7 : 15.01.2024, 11:24 »
Kiitos korjauksesta  Hirvaz!

Saapikkaan alla

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #8 : 28.01.2024, 04:56 »
Tuo turmioon syöksevä on seksikäästi sanottu. Tosin turmioon syöksevä voi tarkoittaa myös platoonistakin rakkautta. Jos ihastuu liian innokkaasti johonkin julkisuuden tähtöseen voi päätyä vaikka vankilaan. Vertaa Jodie Fosteriin ihastunut John Hinckley, joka ampui Reagania iskeäkseen Jodien.  :P

oPoika

Vs: Normaalia vai perverssiä?
« Vastaus #9 : 28.01.2024, 06:13 »
Vai voisitko itse kantaa työpaikallesi piiskauksen jäljet ilman työkaverien kurkintaa ja mietintää siitä onko kaikki hyvin? Kertoisitko omasta mieltymyksestäsi vaikkapa kumiin avoimesti kantabaarin pöydässä?

Koen, että kinkyidentiteettini oleellinen osa on ulkopuolisuuden kokemus, johon liittyy häpeän ja valtasuhteiden merkityksillä leikittely.

Mikään teko tai ajatus sinänsä ei tuota minulle nautintoa, vaan nautintoon liittyy teon tai ajatuksen suhde ympäröivään maailmaan.

Ehkä tilanne on erilainen ihmisille, jotka saavat nautintonsa esimerkiksi kivusta sinänsä, mutta minulle, joka saa nautintonsa häpeästä, merkityksistä ja niihin liittyvistä ristiriidoista, kinkyyden normalisointi olisi pelkästään haitta.

Minusta asia on niin, että jos kinkyys normalisoidaan, kinkyyttä ei enää ole. Kinkyys voi perustua vain ulkopuolisuuteen ja sosiaalismoraalisiin ristiriitoihin.