Kirjoittaja Aihe: PervoKuvauksen opettelua  (Luettu 27809 kertaa)

Hra K

Vs: PervoKuvauksen opettelua
« Vastaus #120 : 30.01.2012, 13:05 »
 Raw tai muu pakkaamaton tiedostoformaatti on ns. digitaalinen negatiivi, josta negatiivin tapaan tehdään käsittelyllä varsinainen kuva. Tällainen negatiivikuva on kameravalmistajan määrittelemä ja siinä on kuvaan pyritään säilömään kennon tuottama koko dynamiikka ja väriavaruus vailla leikkaamista ja pakkaamsita. Negatiivikuvat eivät ole enää käsittelemättömiä "datadump" tiedotoja vaan niissä on kameran prosessoimia ominaisuuksia vaihtelevia määriä. Digitaalisessa negatiivissä ei ole tietohäviötä ja siksi sen koko on suoraan verrannolinen kennon resoluutioon.

Digitaalista negatiivia on tietenkin paljon parempi käyttää kuvien muokkaamisen lähtökohtana kuin valmiiksi muokattua kuvaa laadullisesta näkökulmasta. Tuottavuudellisesta ja resurssien näkökulmasta taas pakattu geneerinen kuvamuoto on usein paljon parempi. Arkistoinnin kannalta kummalakin formaattitavalla on puolensa: raw vie tilaa ja yhteensopivuusongelmat ovat mahdollisesti edessä kun taas jpg taloudellisempi kokoinen ja saadaan melko varmasti auki mutta siinä ollaan menetetty käsittelyominaisuuksia.

.jpg kuva on geneerisesti määritelty pakattu kuvaformaatti joka on optimaalinen tiedonsiirtoon, jossa kuva ei saisi merkittävästi huonontua (esim. nettiporno tai sateliittikuvat). .jpg kuvassa väritasapainoasetukset ym. vaikuttavat suoraan koko kuvan dataan ja paremmissa kameroissa kuvan ominaisuuksia hieman rajautuu ulos kuvasta. Tällaista muotoa kannattaa käyttää mikäli kuvien vaatimustaso on ennalta tiedossa ja .jpg täyttää ne. Jos vaikka kuvataan sidottua impeä bdsm-baariin julkaistavaksi niin .jpg on varmasti hyvä kuvamuoto oletusarvona. Valintaan siis vaikuttaa paljon käytännön asioita kuin muistikortin koko, nysväämiseen käytettävä aika ja periaateiden taso sekä kameran optiset ja kennon ominaisuudet, kohteen ominaisuudet sekä ennen kaikkea julkaisun muoto, mitä varten koko kuvaa ollaan ylipäätää ottamassa.

raw
-tilaa ja aikaa riittää
-kuvan laatu huolettaa
-jaksaa niksutella kuvia
-epävarmuus kuvan kohtalosta
-ammattilaiset yleisesti

jpg
-optimoitu laatu käy
-kätevyys ja nopeus
-julkaisutapa on tiedossa
-pitkät kuvasarjat
-harrastajat yleisesti

raw+jpg (jpg käyttöön ja raw arkistoon)
-tilaa ja resursseja riittää
-kätevyys ja nopeus
-epävarmuus kuvan kohtalosta
-epävarmuus softan yhteensopivuudesta
-epävarmat yleisesti

Toivottavasti tästä oli apua jollekulle pimennetyn kammarin käyttäjälle.

 K

RigoriRasputin

  • TörkyTeatteri
  • V.I.P.
  • *
  • Viestejä: 1204
  • Ihan perseestä.
  • Galleria
Vs: PervoKuvauksen opettelua
« Vastaus #121 : 30.01.2012, 15:05 »
Kiitoksia hyvistä selostuksista.
Omalla kameralla ei näköjään voi ottaa RAW kuvia. Vaikka ei ole mikään huippu kamera niin ominaisuuksia on aloittelijalle ihan tarpeeksi ehkä liikaakin.
Jos innostusta riittää ja tulevaisuudessa alkaa tuntumaan että ominaisuudet loppuu kesken niin pitääpi sitten hankkia parempi.