Kirjoittaja Aihe: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä  (Luettu 2330 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 372
 • Galleria
BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä

Bdsm- ja fetish-vaikutteisen pukeutumisen lisääntymisestä tunnettujen artistien keskuudessa on puhuttu aikaisemminkin. Pohditaan tällä kertaa, missä määrin vaihtoehtoisella pukeutumisella ja taipumuksella pervoiluun on todellista syy-yhteyttä.


Todetaan nyt heti alkuun, että "vaihtoehtoinen" on melko paradoxaalinen termi. Vaihtoehtoinen tyyli yhdistyy monien ihmisten mielissä rohkeuteen, normien rikkomiseen ja massasta erottumiseen, vaikka todellisuudessa varsin iso osa ihmisistä omistaa ainakin joitain "vaihtoehtoisia" vaatteita ja vaihtoehtoinen on tietyssä mielessä varsin valtavirtaista, eikä niin erityisen massasta erottuvaa. On myös hyvin erilaisia vaihtoehtoiseksi luokiteltavia pukeutumistyylejä. Koska ainakin oman havaintoni mukaan gootti-, industrial- ja jossain määrin myös metalli- ja rockhenkinen pukeutuminen yhdistetään bdsm- ja fetish-skeneen huomattavasti selvemmin kuin vaikka hippi- tai new age-tyyli, otan vapauden viitata vaihtoehtoisuudella ensisijaisesti goottityyliin ja sen erilaisiin alalajeihin.
Pääpointtini ei ole nyt kuitenkaan temppuilla sanoilla vaan pohtia, ovatko seksuaalisesti rohkeasti pukeutuvat ja tarkemmin sanottuna pukeutumisessaan kinkyjä elementtejä suosivat ihmiset keskimääräistä suuremmalla todennäköisyydellä kinkyjä?

Mitä tulee viimeisen parin vuoden aikana mm tv:ssä esitettyihin dokumentteihin, joissain tapauksissa on annettu kuva, että pervoilulla ja nimeltä mainiten mm industrial-tyylisellä pukeutumisella on vahva yhteys. Dokumenteissa on haastateltu industrial ja heavy-metal muusikoita jotka ovat kinky-skenen aktiiveja ja kerrottu näiden alakulttuurien yhteydestä.

En ole tietoinen mahdollisten agendaa sivuavien tilastojen olemassaolosta, en toisaalta näe tätä olennaisena tämän kirjoituksen kannalta. Musta nahka on ollut muotia useamman kymmenen vuotta, kaulapannat, latex ja muut aiemmin vain kinkyskeneen liittyneet asusteet ovat hyvää vauhtia tulossa tunnetummiksi suuren yleisön keskuudessa.
Gootti- ja metallityyli viehättävät minua ja olen ainakin itse joutunut tarkistamaan käsityksiäni bdsm-kiinnostuksen yleisyydestä kyseisiin genreihin. Taipumus nähdä muut ihmiset kuten näemme itsemme on hyvin yleinen harhaluulo. Jos olet gootti ja pervo niin kaikki muutkin gootit ovat pervoja. Loogista, eikö totta? Kaikki havainnot eivät kuitenkaan tue tätä logiikkaa. Vampirefreaks sivusto mainostaa itseään maailman isoimpana gootti- ja industrial kulttuurien nettifoorumina. 2014 lukuihin viitaten yli miljoonan jäsenen sivustolla bondage & fetish ryhmään kuului n 600 jäsentä, sadomasokistien ryhmään vajaa 200 jäsentä. JOS gootit olisivat selvästi muuta väestöä pervompia, miljoonasta ihmisestä pitäisi löytyä enemmän jäseniä kinkyryhmiin. Vastaavasti fetlifessä on miljoonia jäseniä, erilaiset gootti ja metal-ryhmät ovat varsin pieniä. Kyseiset pointit riittävät itselleni todisteeksi siitä, että kinkyvaikutteinen pukeutuminen ei tee ihmisestä kinkyä. Kaulapanta, korsetit, latexhame yms saattavat olla merkkejä siitä, että ihminen haluaa antaa itsestään kuvan seksuaalisena olentona ja seksuaalisesti rohkeana ihmisenä, vaan hyvin usein asiaa jää tähän. Rohkeasti pukeutuva ihminen ei ole välttämättä kiinnostunut bdsm-skenestä tai aijo välttämättä kokeilla kinkyilyä. Ja mikä on tämän tiedon käytännön sovellus? Itselleni pointti tuli mieleen luettuani nettifoorumilla useampien nuorten naisten tilitystä kuinka rohkea ja/tai kinky-vaikutteinen pukeutuminen johtaa monesti ravintoloissa exponentaalisesti lisääntyviin törkyehdotuksiin. Mainitussa yhtälössä lienee potentiaalia monenlaisille mielipiteillä ja vääntämiselle, itse tyydyn vain toteamaan, että me kinkyt herrasmiehet voimme muistaa, että se kaulapannassa ja korsetissa ravintolassa istuva neiti ei ole välttämättä ihan niin lupaava subi-ehdokas kuin pukeutuminen indikoi.
samaan hengenvetoon todettakoon, että siinä missä mm gootiikka on estetiikan eikä seksuaalisuuden termi, joillekkin pervoille seksuaalisuus ilmenee vahvalla esteettisellä painotuksella. Omaa estettistä silmää miellyttävien ihmisten näkeminen on seksuaalinen kokemus itsessään, ilman että edes välttämättä johtaa sessioimiseen. Olen itsekkin jollain tasolla tässä kategoriassa. Vaikka harrastan sessioimista, enkä ole itseäni virallisemmin asufettariksi luokitellut, havainnut, kuinka kinkybileet ovat antoisia pelkästään ihmisten näkemisen ansiosta. Pointti on mielestäni tärkeä, koska satunnaisesti kuulee myös ns true-kinkyjen suusta vähättelyä ihmisiä kohtaan jotka tykkäävät vain pukeutua. Todellinen pervous lasketaan kuitenkin niiden rottinginsivallusten määrässä ja viikoissa joissa jäljet pysyvät subin selässä. Onhan se niin väärin jos joku fifty shadesin nähnyt pelle tulee bileisiin kalliissa asuissa, vaikkei ole koskaan edes kunnolla selkäänsä saanut.
Eli: kaulapanta ja latexhame eivät ole nykypäivänä kovinkaan varma merkki ihmisen kinkystä identiteetistä. Toisaalta on ihmisiä jotka identifioivat itsensä kinky/fetish-skeneen ensisijaisesti esteettisellä painotuksella, tarkoitti se konkreettisempaa sessioimista tai ei.-uw

Perhonen89

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1582
 • Kiltti tyttö
 • Galleria
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #1 : 22.01.2017, 09:59 »
Itselläni on tullut välillä hyvin vahvasti oletuksia siitä, että juuri gooteista löytyy gootteja paljon ja että kaikki gootit ovat kinkyjä. Pari kaveriani hengailee goottipiireissä täällä Suomessa ja kuulemma suurin osa gooteista on kyllä kinkyjä, mutta eivät kaikki. Eli yleistää ei saa tässäkään asiassa.

Hyvä on myös muistaa se, että ihan ns taviksistakin, jotka eivät pukeudu mihinkään sen erikoisemmin, löytyy myös kinkyjä. Toisaalta jos miettii ihmisiä, jotka pukeutuvat hyvin trendikkäästi ja edustavat tiettyä ihmistyyliä (esim tv-sarja hottiksen ihmiset), niin tuntuu että heidän joukossaan taas on enemmän perus vaniljoita. Toisaalta.. ulkonäkö voi aina pettää. :D


Underworld

 • Vieras
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #2 : 22.01.2017, 10:10 »
Kyseenalaistava näkökulmani sai innoiketta The Gothic - 250 years of success , your Guide to Gothic Literature and Culture kirjaan jossa goottien automaattista pervoutta kyseenalaistetaan suht hyvin. Mutta kuten mainitsin, hyvinkin erilaista näkökulmaa löytyy. Itse ehkä ajattelen, että gootteissa on kinkyjä hieman enemmän, mutta saamani näytön pohjalta en ole vakuuttunut, että kovin merkittävää prosenttia
« Viimeksi muokattu: 22.01.2017, 10:30 kirjoittanut Underworld »

Purppuratar

 • Vieras
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #3 : 22.01.2017, 10:27 »
Mmh, mielenkiintoinen aihe. Monestihan ihmisiä lokeroidaan ulkomuodon perusteella johonkin tiettyyn muottiin. Ennakkokäsityksiä toisista tulee meille jokaiselle aivan varmasti. Itse olen sitä mieltä että tuntemattomasta ihmisestä ei päälle päin voi kyllä ollenkaan tietää onko hän kinky vai ei (kiva kuitenkin silti arvailla!).
Ihan yhtälailla se gootti-mimmi saattaa järkyttyä piiskan nähdessään, kun taas kukkamekkoinen elovena-tyttö on jo valmiiksi pylly pystyssä  ;D Mutta, yhdyn edelliseen että voisin uskoa myös että gooteista kinkyjä saattaisi ehkä löytyä pikkuisen enempi...

Perhonen89

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1582
 • Kiltti tyttö
 • Galleria
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #4 : 22.01.2017, 13:43 »
Tästä päästäänkin itseäni kiinnostavaan aiheeseen eli miksi kinkyjen joukossa tuntuu esiintyvän niin paljon samoja mieltymyksiä? Esimerkiksi musiikkimaku on hyvä merkki. Monet kinkyt tuntuvat kuuntelevan juuri indstrurial tyylistä musaa ja esim.Rammstein ja Turmion kätilöt tuntuvat olevan monien suosikkeja. Sattuvatko kinkyt vain sitten tykkäämään samantyylisistä asioista? Mielenkiintoista on aina tiettyjen, samojen asioiden toistuminen monen kohdalla.

Tämä nyt meni taas ohi alkuperäisen aiheen. :D Mutta tästähän vois saada mielenkiintoisen tutkimuksen aikaan. :D

Ms. M

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 2965
 • An' I don't give a damn 'bout my bad reputation.
 • Galleria
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #5 : 22.01.2017, 14:41 »
Tuli pyörittyä 2000-luvun alussa goottipiireissä. Kyllähän jengi kävi kinkybileissäkin, ja ainakin s&m-jutut oli kova juttu. En sitten tiedä, miten paljon jengi oli oikeasti kinkyjä ja miten paljon haluttiin olla erilaisia vaan erilaisuuden takia.

Underworld

 • Vieras
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #6 : 22.01.2017, 14:44 »
Musiikkimaku....oman havainnon mukaan varsin laidasta laitaan tuokin  :) yksi selitys saattaa myös olla, että kinky-viritteisiä biisejä soitetaan ja jaetaan yhdistävän teeman johdosta enemmän? Vaikkei siis fanittaisi juuri tuota genreä. Vai onko täällä todella iso prosentti industrial faneja? Itse kyllä tykkään kovasti btw

TragedyForYou

 • Vieras
Vs: BDSM-vaikutteinen pukeutuminen muoti-ilmiönä
« Vastaus #7 : 22.01.2017, 15:15 »
Oman kokemukseni mukaan ei goottiskenessä ollut ainakaan ennen mitenkään tavallista enempää kinkyporukkaa. En tiedä onko nykyään toisin. (Omat kokemukseni on jostain 90-luvun puolenvälin tienoilta)
Musamaun suhteen tuntuu, että kinkyjen musamaku on ihan yhtä vaihteleva kuin muidenkin.
Eli ihan laidasta laitaan.