Kirjoittaja Aihe: Salaisuus on kuin syöpä  (Luettu 4938 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 372
 • Galleria
Salaisuus on kuin syöpä
« : 09.06.2019, 09:42 »
Salaisuus on kuin syöpä

”Salaisuus;  salassa pidettävä asia.
Esimerkiksi: Ammatti-, liike-, perhe-, valtiosalaisuus. En kerro sitä, se on salaisuus. Pitää jotakin salaisuutenaan. Uskoi ystävälleen salaisuuden. Jääköön se meidän väliseksi salaisuudeksi, meidän salaisuudeksemme. Kertoa, paljastaa, säilyttää salaisuus. Vaihtaa salaisuuksia. Keksintöä varjeltiin suurena salaisuutena. Julkinen salaisuus yleisesti tiedossa oleva mutta virallisesti julkistamaton asia.” Lähde: Suomisanakirja.fi/salaisuus

Tämä tarina on fiktiota, mutta silti monelle niin tuttu, jommasta kummasta näkökulmasta tai jopa molemmista. Tarinan tarkoitus on tuoda esille suhteen salassa pidettävän osapuolen näkökulmaa, sitä kuplaa, joka on olemassa vain heidän kahden välillä. Sitä kuplaa johon salassa pidettävä ihminen jää, kun toinen palaa takaisin oikeaan elämäänsä.

-

Lause, ”Ei kerrota vaimolle. ;)” kuulostaa aluksi kauhean jännittävältä ja kihelmöivältä. Kuiskaat korvaani ”Olkoon tämä meidän salaisuus.. Vain sinun ja minun, pikkuiseni.” Se saa oloni tuntumaan tärkeältä ja merkitykselliseltä. Ajatus, ”Olen sinun salaisuutesi” saa minut kiimaiseksi lutkaksi, joka haluaa tarjota sinulle kaikkea sitä mitä vaimosi ei kotona tarjoa.

Kuluu kuukausia, ja olen edelleen salaisuutesi. Olen näkymätön, en ole olemassa kuin niinä hetkinä, kun olet kanssani. Joskus kuluu viikkoja etten kuule kuin äänesi ”olen pahoillani pikkuinen, en voi nyt puhua pitempään, vaimo tulee kohta kotiin..” Janoan kosketustasi, kaipaan tuoksuasi enkä halua vain tyhjiä sanojasi.  ”Älä nyt ole tuollainen, kotona on nyt vain vaikeaa enkä pääse tulemaan. Lupaan, että tulen ihan pian, pikkuinen.”

Lähetän sinulle kuvia joka päivä ja toteutan käskysi niin hyvin kuin vain osaan, jotta pitäisit minusta enemmän. Jotta kuulisin sinun sanovan, kuinka tärkeä olen ja kuinka ylpeä olet pikkuisesta salaisuudestasi. Olen olemassa, vain kun olen sinun.

Salaisuus heidän välillään vaikutti aluksi ihanalta, kiihottavalta, uudelta ja jännittävältä. Ajan kuluessa kuitenkin pikkuisen näkymättömyys vaikutti hänen elämäänsä haitallisesti ja romutti hänen itsetuntonsa. Alussa ollut hurmos ja kiima laski, tapaamiset harvenivat ja pikkuinen vietti aikaansa yksin kotona vain odottaen Häntä. Mikä pikkuisessa oli vialla, ettei Hän tullut kylään? Mikä teki pikkuisesta niin pienen, niin arvottoman, ettei hän ansainnut olla näkyvillä. Miksei hän saanut olla olemassa ja julistaa heidän kahden välistä rakkautta vaan siitä piti olla ihan hyss hiljaa.. Heidän tuhmasta pienestä salaisuudesta, joka oli kasvanut pikkuiselle paljon isommaksi.


-

Salaisuus on kuin syöpä. Se vie voimasi, levittää negatiivista energiaa koko vartaloosi, saa sinut voimaan huonosti, ahdistaa ja painaa mieltä. Se rinnassa oleva musta aukko laittaa päähäsi mustia ajatuksia, pitää silmillä mustaa verhoa ja ympärilläsi mustaa kuplaa, jota kukaan muu ei näe. Salaisuus on aina jotain negatiivista, jotain niin pahaa, ettei sitä voi kertoa kenellekään ja siksi se syö iloa ja onnellisuutta elämästä. Salaisuus estää sinua olemasta vapaasti juuri sinä oma ihana iloinen itsesi.

Kaikkia salaisuuksia ei kuitenkaan ole turvallista kertoa julki maailmalle. Jos salaisuus voi hajottaa elämäsi, on parempi pitää se itsellään tai jakaa se vain turvallisessa ympäristössä turvallisille ihmisille. Se ei silti tarkoita, etteikö salaisuus söisi sinua sisältäpäin ja siitä paikasta muodostuu henkireikä, kun voi olla edes jossain omien rajojen sisällä olla vapaa salaisuuksista. Koski se salaisuus sitten seksuaalisuutta, maailman nolointa harrastusta tai ihan mitä vaan asiaa, jonka haluaa suurimmaksi osaksi pitää itsellään. Tästä hyvä esimerkki on tämä foorumi, kinkybileet ja kinkyt ystävät.  Jos salaisuuden paljastumisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sitä ei kannata silloin paljastaa, mutta ei kuitenkaan toisen ihmisen onnen hinnalla. Sinun elämäsi voi mennä rikki, jos ehdotat vaimollesi avointa suhdetta tai varsinkin, jos toteutat sitä hänen selkänsä takana ja hän kuulisi siitä. Se ei silti tee sinun ja vaimosi elämästä tärkeämpää kuin rakastajattaresi elämä ja oikeuta sinua hajottamaan hänen elämänsä pitämällä häntä piilossa, verhottuna valheilla ja murentamalla hänen sisimpänsä pala kerrallaan. Jos vaimosi ei ole suostunut ehdottamaasi avoimeen suhteeseen, sekään ei anna sinulle oikeutta hajottaa rakastajattaresi elämää. Sinulla ei ole oikeutta hajottaa kenenkään elämää.

Kuulen jo narisevat kommentit "Entäs pikkuisen vastuu suhteessa? Jokainen aikuinen ihminen on vastuussa omasta elämästään ja onnestaan." Niin, vastuu se on tietysti hänelläkin, varsinkin kun tietää mihin on ryhtymässä. Alussa kiima sotkee järjen, vaikka idea oli tiedettävästi huono ja suhteella ei ollut lainkaan tervettä pohjaa. Sitten, kun kiima laskee ja järki alkaa taas juoksemaan, on liian myöhäistä. Itsetuntosi on murskattu palasiksi, etkä ole kykenevä ottamaan vastuuta yhtään mistään. Ajattelet itsekin kaiken olevan syytäsi, koska suostuit tähän järjestelyyn ja se kasvattaa pahaa oloa entistä enemmän. Olemassa olosi on nitistetty, litistetty ja kutistettu niin pieneksi mytyksi, että on vain helpompaa olla kiltisti kuplassa. Kuplan rikkomista ei yhtään auta kommentit ”Mitäs läksit, itseppä halusit. Sait mitä kerjäsit.” Niin halusin, mutta en halua enää. Haluan olla taas olemassa, haluan olla taas arvokas oma ihana itseni ja tulla kuulluksi ja nähdyksi enkä suostu olemaan enää salaisuutesi. Minä ansaitsen enemmän eikä tämä ole minun syytäni. Suostuin suhteeseen, mutta en suostunut tulla hajotetuksi ja murskatuksi.

Jokaisessa tarinassa on aina opetus, niin kuin on tässäkin. Kommunikoi kumppanisi kanssa avoimesti haluistasi. Raota sitä salaisuutesi laatikkoa edes sille yhdelle ja rakkaimmalle ihmiselle sen sijaan, että toteuttaisit halujasi salassa ja satuttaisit peruuttamattomasti monen ihmisen elämää, mukaan lukien omaasi. Jos kannat salaisuuden mustaa aukkoa rinnassasi, se syö lopulta kaiken ilon elämästäsi, etkä voi ikinä olla onnellinen. ”Kel onni on, se onnen kätkekööt” on muuten paskin sananlasku ikinä, älä usko sitä. Onnesi ansaitsee tulla julistetuksi koko maailmalle ja näin ollen se poikii lisää iloa ja onnellisuutta ympärillesi.

- Snoukka, joka on oppinut virheistään, kantaa vastuunsa pikkuisena ja ei suostu enää ikinä olemaan kenenkään likainen pieni salaisuus.

Miona

 • Turun Baletti
 • Asiakas
 • *
 • Viestejä: 227
 • Galleria
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #1 : 09.06.2019, 10:51 »
Voi miten hyvä kirjoitus! Ajatuksia herättävä, kiitos!  :love:

varta

 • Vieras
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #2 : 09.06.2019, 11:10 »
Salaisuudet ja kertomatta jääneet asiat todellakin myrkyttävät mielen
asioilla joita ei välttämättä edes ole olemassa...

hyvä kirjoitus komppaan täysin !

lemmikki

Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #3 : 09.06.2019, 11:19 »
Hyvä kirjoitus.

Salaisuus asettaa suhteelle usein rajoja. Mahdollistaa pahimmillaan sen vain neljän seinän sisällä, katseilta piilossa.

Vaikka suhde olisi miten hyvä, tämä rajoitus tekee sen lopulta raskaaksi. Ei mikään kestävä ratkaisu, ehkä kaikkia suhteita ei ole sellaisiksi tarkoitettu.

Surullisinta on, jos varattu osapuoli antaa ymmärtää, että tilanne on muuttumassa. Puhuu siitä, että ero on tulossa, mutta ei oikeasti tee elettäkään päättääkseen sitä suhdetta, jossa on jotain vialla tai puuttuu jotain. Valehtelee molemmille tai kaikille kumppaneilleen, ehkä itselleenkin.

Jos suhteessa on paha olla, siitä on syytä lähteä. Vaikka jotain hyväksyisi aluksi, ei sitä ole mikään pakko kantaa oman hyvinvointinsa kustannuksella. Pieni salaisuus kasvaa herkästi mittoihin, joissa se vaatii kuplan puhkaisua tavalla tai toisella. Yhtäkkiä se on liian iso sisällä pidettäväksi.

Lady Whip

 • Turun Baletti
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 3433
 • Sadistinen Gfe-Domina
 • Galleria
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #4 : 09.06.2019, 11:38 »
On ihmisiä ketkä kestävät salaisuuksia ja sitten niitä ketkä eivät.
Tietysti on raskasta jos tunteet tulee mukaan. Se heikentää kykyä ja halua pitää piilossa ne jutut mitkä täytyy.

Aika moni asia on asennekysymys. Ei ole helppoja ratkaisuja. Enkä myöskään aina suosittele keskustelua. Joskus rehellinen keskustelu saattaa tuhota enemmän kuin rakentaa.

Yksinkertaisesti, jos jäät suhteeseen ja kärsit, älä syytä siitä suhteen toista osapuolta.

Harva mies on eronnut puolisostaan rakastajattaren hyväksi. Tai harva nainen eronnut..vila

 • Vieras
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #5 : 09.06.2019, 11:45 »
Jos lähtee salasuhteen salaiseksi osapuoleksi tietoisesti niin minusta ei ole oikeutta lähteä vaatimaan julkituloa. Eri asia jos ei tiennyt olevansa salainen osapuoli. On typerää kuvitella, että jos tekee suhteen julkiseksi vastoin sen suhteessa olevan suostusta voisi korvata vaimon. Tuohan pahimman luokan luottamuksen rikkomus, joka todennäköisesti johtaa kaikkien tuhoon. Sitä paitsi ihmisillä on yleensä syynsä olla eroamatta ja syyt ovat yleensä rakastajatarta painavampia.

gaselli

Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #6 : 09.06.2019, 12:33 »
Kovin totta, omalla kohdalla kävi kerran niin että en edes alkuun tiennyt olevani salaisuus. Kun tajusin olevani salaisuus sitä selitettiin sitten sillä että on konservatiivinen perhe eikä voi tulla ulos kaapista lesbona, meni läpi hetken mutta jossain kohtaa huomasin että asiat eivät menneet oikein ja että yhtälö ei todellakaan täsmää... selitys oli että on asumuserossa ja avioero on vireillä, siinä kohtaa selvittelin hiukan omin päin ja eihän siellä oltu asumuserossakaan.

Kyseinen tapaus vielä loukkaantui kun kerroin että lähden suhteesta ja syyt miksi lähden "Kyllä sinun pitäisi luottaa minuun" oli ehkä älyttömin kommentti siinä hetkessä. Samoin ihmetelyä herätti kuulemma se että kun olen poly niin mitä merkitystä sillä on onko naimisissa, no eihän sillä olisikaan jos tilanne olisi avoin ja tiedossa kaikilla osapuolilla. En usko että meni perille tuokaan asia

sulkaluva

 • Vieras
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #7 : 09.06.2019, 13:24 »
Kiva kolumni, mutta syövän sairastaneena toivon ettei sellasta sairautta liitettäisi sosiaalisesti haitalliseen asiaan.

momoi36

 • Vieras
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #8 : 09.06.2019, 14:47 »
Kiva kolumni, mutta syövän sairastaneena toivon ettei sellasta sairautta liitettäisi sosiaalisesti haitalliseen asiaan.

Olen pahoillani kokemuksestasi, mutta en aio ottaa sanojani takaisin. On minun vapauttani kirjoittajana näyttää sellaisia metaforia kuin koen tarpeelliseksi. Jos miettisin sopivaa metaforaa mikä ei loukkaisi ketään, sellaista ei ole olemassa.

Itsekään en pidä siitä että mielenterveyttä vähätellään versus fyysiseen terveyteen. Salaisuudet kun voivat myös sairastuttaa eivätkä ole vain sosiaalisia haittoja.

sulkaluva

 • Vieras
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #9 : 09.06.2019, 15:13 »
Kiva kolumni, mutta syövän sairastaneena toivon ettei sellasta sairautta liitettäisi sosiaalisesti haitalliseen asiaan.

Olen pahoillani kokemuksestasi, mutta en aio ottaa sanojani takaisin. On minun vapauttani kirjoittajana näyttää sellaisia metaforia kuin koen tarpeelliseksi. Jos miettisin sopivaa metaforaa mikä ei loukkaisi ketään, sellaista ei ole olemassa.

Itsekään en pidä siitä että mielenterveyttä vähätellään versus fyysiseen terveyteen. Salaisuudet kun voivat myös sairastuttaa eivätkä ole vain sosiaalisia haittoja.

Asia harvinaisen selvä

Jukkis

 • Turun Baletti
 • Baarikärpänen
 • *
 • Viestejä: 638
 • Ikä ei ole vain numeroita.
 • Galleria
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #10 : 09.06.2019, 15:24 »
Wau. Hienoa tekstiä. :love:

Jägermies

 • Kanta-asiakas
 • ***
 • Viestejä: 379
 • Noviisi
 • Galleria
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #11 : 09.06.2019, 15:59 »
Jos lähtee salasuhteen salaiseksi osapuoleksi tietoisesti niin minusta ei ole oikeutta lähteä vaatimaan julkituloa. Eri asia jos ei tiennyt olevansa salainen osapuoli. On typerää kuvitella, että jos tekee suhteen julkiseksi vastoin sen suhteessa olevan suostusta voisi korvata vaimon. Tuohan pahimman luokan luottamuksen rikkomus, joka todennäköisesti johtaa kaikkien tuhoon. Sitä paitsi ihmisillä on yleensä syynsä olla eroamatta ja syyt ovat yleensä rakastajatarta painavampia.
Ei ole oikeutta vaatia julkituloa muttei toisaalta ole myöskään salassapitovelvollisuutta. Pettäjä on itse ottanut tietoisen riskin että asia voi paljastua ja voi joutua vastaamaan teostaan.
Eivätkä ne syyt ole tässä tapauksessa niin painavia ottaen huomioon että pettäjä näkee eron hyväksyttävänä riskinä.

vila

 • Vieras
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #12 : 09.06.2019, 17:42 »
Jos lähtee salasuhteen salaiseksi osapuoleksi tietoisesti niin minusta ei ole oikeutta lähteä vaatimaan julkituloa. Eri asia jos ei tiennyt olevansa salainen osapuoli. On typerää kuvitella, että jos tekee suhteen julkiseksi vastoin sen suhteessa olevan suostusta voisi korvata vaimon. Tuohan pahimman luokan luottamuksen rikkomus, joka todennäköisesti johtaa kaikkien tuhoon. Sitä paitsi ihmisillä on yleensä syynsä olla eroamatta ja syyt ovat yleensä rakastajatarta painavampia.
Ei ole oikeutta vaatia julkituloa muttei toisaalta ole myöskään salassapitovelvollisuutta. Pettäjä on itse ottanut tietoisen riskin että asia voi paljastua ja voi joutua vastaamaan teostaan.
Eivätkä ne syyt ole tässä tapauksessa niin painavia ottaen huomioon että pettäjä näkee eron hyväksyttävänä riskinä.

Jos suhteen alussa sovitaan asia x niin silloin osapuolilla on oikeus olettaa että asia x on ja pysyy - ellei YHDESSÄ sovita ettei asia enää päde. Ja tietysti -  jos ihminen ei omin avuin kykene lähtemään epätyydyttävästä suhteesta niin kyllähän se jotain kertoo. Jotkut ihmiset pettävät myös siksi, että toivovat pettämisosapuolen pelastavan heidät epätyydyttävästä suhteesta - eli salaa toivovat pettämisosapuolen soittavan vaimolle ja täten pystyvät kätevästi vaihtamaan puolisoa ilman omaa vaivaa.

Jägermies

 • Kanta-asiakas
 • ***
 • Viestejä: 379
 • Noviisi
 • Galleria
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #13 : 09.06.2019, 18:31 »
Jos lähtee salasuhteen salaiseksi osapuoleksi tietoisesti niin minusta ei ole oikeutta lähteä vaatimaan julkituloa. Eri asia jos ei tiennyt olevansa salainen osapuoli. On typerää kuvitella, että jos tekee suhteen julkiseksi vastoin sen suhteessa olevan suostusta voisi korvata vaimon. Tuohan pahimman luokan luottamuksen rikkomus, joka todennäköisesti johtaa kaikkien tuhoon. Sitä paitsi ihmisillä on yleensä syynsä olla eroamatta ja syyt ovat yleensä rakastajatarta painavampia.
Ei ole oikeutta vaatia julkituloa muttei toisaalta ole myöskään salassapitovelvollisuutta. Pettäjä on itse ottanut tietoisen riskin että asia voi paljastua ja voi joutua vastaamaan teostaan.
Eivätkä ne syyt ole tässä tapauksessa niin painavia ottaen huomioon että pettäjä näkee eron hyväksyttävänä riskinä.

Jos suhteen alussa sovitaan asia x niin silloin osapuolilla on oikeus olettaa että asia x on ja pysyy - ellei YHDESSÄ sovita ettei asia enää päde.

Tämä ei ole sama asia kuin salassapitovelvollisuus. Pettäjällä on tietysti myös vapaus katkaista entisen salasuhteensa josta on tullut julkinen.
Sinänsä pettäjältä olisi kaksinaismoralistista vaatia samaa mistä itse ei pidä kiinni ja salarakastajalta naiivia olettaa että omiaan pettänyt ei voisi pettää häntäkin.

Jos lähtee salasuhteen salaiseksi osapuoleksi tietoisesti niin minusta ei ole oikeutta lähteä vaatimaan julkituloa. Eri asia jos ei tiennyt olevansa salainen osapuoli. On typerää kuvitella, että jos tekee suhteen julkiseksi vastoin sen suhteessa olevan suostusta voisi korvata vaimon. Tuohan pahimman luokan luottamuksen rikkomus, joka todennäköisesti johtaa kaikkien tuhoon. Sitä paitsi ihmisillä on yleensä syynsä olla eroamatta ja syyt ovat yleensä rakastajatarta painavampia.
Ei ole oikeutta vaatia julkituloa muttei toisaalta ole myöskään salassapitovelvollisuutta. Pettäjä on itse ottanut tietoisen riskin että asia voi paljastua ja voi joutua vastaamaan teostaan.
Eivätkä ne syyt ole tässä tapauksessa niin painavia ottaen huomioon että pettäjä näkee eron hyväksyttävänä riskinä.
Ja tietysti -  jos ihminen ei omin avuin kykene lähtemään epätyydyttävästä suhteesta niin kyllähän se jotain kertoo. Jotkut ihmiset pettävät myös siksi, että toivovat pettämisosapuolen pelastavan heidät epätyydyttävästä suhteesta - eli salaa toivovat pettämisosapuolen soittavan vaimolle ja täten pystyvät kätevästi vaihtamaan puolisoa ilman omaa vaivaa.

Ja tämän jälkeen eivät enää tarvitse kyseistä salarakastajaa?

telle

 • PoVi
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1896
 • Ehkä jonkunlainen switch. Näillä kilsoilla asiat..
 • Galleria
Vs: Salaisuus on kuin syöpä
« Vastaus #14 : 09.06.2019, 18:33 »
Hyvä kirjoitus juu... Mutta asiat harvoin ovat täysin mustavalkoisia... Mikä sopii toiselle ei sovi toiselle jne...