Kirjoittaja Aihe: Mikä on meidän turvasana?  (Luettu 4466 kertaa)

Kolumnisti

  • Moderator
  • Kanta-asiakas
  • *
  • Viestejä: 372
  • Galleria
Mikä on meidän turvasana?
« : 22.09.2019, 08:08 »
Mikä on meidän turvasana?

Olen toistuvasti kirjoittanut täällä haasteista, joita häiritsevä ja jopa vaarallinen käytös tuottavat kinkypiireissä. Ratkaisuksi olen toistuvasti tarjonnut yhteisöä, koska osallistumisen järjestäytyneiden kinkypiirien toimintaan ja tapahtumiin on todettu vähentävän riskiä myös niille, jotka eivät itse halua olla seuroissa aktiivisina, mutta ottavat ainakin joskus osaa tapahtumiin tai tapaamisiin.

Yhteisön suoja on kuitenkin joustava asia. Se ei aina ole sama kaikille, ei varsinkaan niille, jotka joko ovat sosiaalisesti hyvin taitavia väistämään ongelmia, tai niille jotka eivät osaa tai pysty sanoittamaan kohtaamiaan haasteita tai vakavampiakaan asioita. Edelliset hyötyvät tilanteesta, jos syyllistyvät johonkin, ja jälkimäiset kärsivät niin mahdollisina uhreina kuin myös tekijöinäkin, huomattavasti herkemmin. Se, joka ei pysty täysillä puolustautumaan, on altavastaajana kiistatilanteessa, myös yhteisöissä jotka sanovat uskovansa tasa-arvoon, suostumuksen välttämättömyyteen ja muihin hyviin kohteliaisuus-, peli- ja turvallisuussääntöihin.

Suojaammeko me yhteisöinä oikeasti riittävästi jäseniämme? Ja, vielä tärkeämmin, suojaammeko me yhteisönä jäseniämme, vai vaihteleeko kulttuuri kaupungista toiseen? Olemmeko vieraalla maaperällä toisten järjestöjen juhlissa ja tapaamisissa, vai tiedämmekö, missä mennään? Muistan, että jo vuosikymmeniä sitten keskusteltiin perustason etiketistä tai jopa säännöistä, jotka voisivat olla esillä jokaisen yhdistyksen sivuilla. Mutta asia ei selvästikään ole edennyt.

Tällaisen huoneentaulun tekeminen olisi toki vaikeaa. Se vaatii valtavan paljon joustoa, koska eri ihmiset haluavat leikkiä, tai elää elämäntapana, näitä asioita hyvin eri tavoin. Voimme tavallaan sanoa esimerkiksi vain että ”On suotavaa käyttää turvasanaa, tai vähintäänkin neuvotella asioista ennakkoon, jos turvasanaa ei käytetä” sekä jatkoksi, paljon vahvemmin ”Jos turvasanaa käytetään, sitä on ehdottomasti kunnioitettava”. Tai ”lähtökohtaisesti voidaan olettaa, että tapahtumissa ei harjoiteta yhdyntää, pois lukien sille mahdollisesti erikseen varatussa tilassa, mikäli säännöissä ei selkeästi toisin todeta” ja ”älä avaa toisen ihmisen kaappia julkisuudessa, jos hän itse ei ole julkisesti jo ilmoittanut sen olevan täysin auki”. Yhteiset linjaukset selkeyttäisivät asioita ja ohjaisivat kohti vastuullisempaa toimintaa kautta linjan.

Mutta jos puhumme vain suosituksilla, voimmeko järjestöinä asettaa vastuuseen ihmisiä jotka eivät noudata niitä? Voiko suosituksen laiminlyönnistä bileiden (joissa säännöt ovat tyypillisesti selkeämmät ja tiukemmat) ulkopuolella antaa porttikieltoja tai erottaa järjestöistä niin, että se tulee myös muiden ihmisten tietoon? Tähän asti näin ei ole tehty, ei ainakaan aktiivien kohdalla kuin aivan poikkeustapauksissa. Sen sijaan on helpommin suojeltu niin sanottuja ”rikkonaisia portaita” tai katsottu asioita sormien läpi – usein lähinnä tosin pikemminkin näytön puutteen kuin muiden syiden takia.

Itse uskon, että yhteiset toimintaohjeet perusasioista tekisivät skenelle hyvää, mutta tunnen monia jotka ovat kanssani aiheesta eri mieltä. Minusta muutama selkeä ohje varmastikin ohjaisi kohti parempaa käytöstä, sillä juuri siitä tässä on mielestäni kyse: käytöksestä. Ne pahimmat ongelmatapaukset eivät tästä ota opikseen, mutta monelle muulle voisi olla helpompaa muistaa etikettiä myös päihtyneenä, kiimassa tai julkisilla paikoilla, jos olisi olemassa yhteinen etiketti.

-Jiituomas

vila

  • Kanta-asiakas
  • ***
  • Viestejä: 382
  • Ghetto subi
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #1 : 22.09.2019, 13:05 »
Näissä asioissa on ne kaksi puolta: yksityinen ja poliittinen.

Jos vaikka otetaan tuo turvasana. Minusta on täysin oikeutettua, että yhdistysten järjestämissä bileissä vaaditaan jokaisen sessioivan sitoutuvan siihen että sessiossa on mahdollisuus käyttää turvasanaa. Tämä on jo tilaisuuden julkisen luonteen takia hyväksi. Turvasanallisen sessiohan ei tarvitse tarkoittaa sitä, että a) turvasanaa käytetään b) session tarkoituksen on saada bottom sanomaan se turvasana. Tällaisessa tilanteessa on minusta täysin hyväksyttävää tehdä ns. poliittinen päätös, koska bileissä on myös henkilöitä joilla ei ole kokemusta BDSM:stä tai kokemus on hyvin rajattua. Julkisessioiden pointtihan on aika usein ekshibitionistinen ja sille järjestää mahdollisuuden yhdistys - joten yhdistyksellä on oikeus määritellä ne säännöt joita tulee heidän tilassa noudattaa.

Mutta sitten kun siirrytään yksityisiin tiloihin niin turvasana on yksityinen asia. Joillekin ihmisille heidän oma seksuaalisuutensa on läpikotaisin poliittista, jolloin ehkä on tarve myös politisoida muiden seksuaalisuus - esimerkiksi juuri asettamalla sääntöjä että "turvasanattomuus on väärin, ja henkilöitä jotka julistautuvat julkisesti turvasanattomiksi tulee kohdella varauksella". Seksuaalisuuden politisoinnilla on pitkät historia, ja miten siihen suhtautuu riippuu luonnollisesti omasta poliittisesta näkökulmasta. En ole ääriarvoliberaali, joten itsekin politisoin joitakin seksuaalisuuteen liittyviä ilmiöitä - mutta nyt on minusta kyse enemmän yhteisön rakentamisesta. Turvasanaa ei voi pakottaa kenellekään. Eikä kukaan siirry yksityisessä tilassa käyttämään turvasanaa sen vuoksi, että joku yhdistys näin säännöissään vaatii - joten seurauksena on sitten marginalisoitumista. Tiukat säännöt sulkevat aina jonkun ulkopuolelle. Toisaalta marginalisoitumisella on myös hyvät puolensa.

Sen sijaan jos mennään kohteliaisuuksiin/käytöstapoihin niin minusta ei ole enää yksityistä ja poliittista, koska käytöstavat on tarkoitettu yhteisön rakentamiseen. Huono käyttäytyminen aina hajottaa yhteisöä, ja onko vaikka BDSM-yhdistys sellainen yhteisö joka antaa yksittäisten jäsenten valita kuka saa/voi olla osa yhteisöä? Toisaalta mikä sitten on huonoja käytöstapoja? BDSM-maailmassahan on monenlaisia käytöstapakoodistoja, joista osa on luonteeltaan fetisistisia (esim. Leather code). Mennäänkö kinkit vai vaniljakäytöstavat edellä?

Jiituomas

  • Rsyke
  • Uusi asiakas
  • *
  • Viestejä: 27
  • Akateemisesti orientoitunut Dom
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #2 : 22.09.2019, 15:48 »
En ole niinkään toivomassa että joku siirtyy käyttämään turvasanaa, mutta ehkä jokunen lisää osaisi vaatia sen käyttöä. Tiedän valitettavasti nimittäin tapauksia, joissa kokemattomille subeille on kerrottu että "vain harrastelijat käyttävät turvasanaa", ennen ensimmäisiä privasessioita netistä löytyneen D:n kanssa. Ja sitten on usein päädytty kiistaan siitä mihin kaikkeen olikaan suostuttu, pahimmillaan oikeutta myöten. Uskon, että jos siitä olisi maininta esillä edes suosituksena, näitä ongelmia ei nähtäisi yhtä usein. Mutta tiedän, että osan mielestä se on tunkeilua heidän makuuhuoneisiinsa tai dunkkareihinsa.

fen84

  • Turun Baletti
  • Baarikärpänen
  • *
  • Viestejä: 506
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #3 : 22.09.2019, 16:12 »
Se että uusien on hyvä tietää turvasanakäytäntö on yks asia, se että ulkopuolelta vaaditaan vaikka toimimaan tiettyjen periaatteiden mukaan, no, senkus vaatii, jossei sitä turvasanaa oo niin ei sitä oo ja tuskin sitä jättäis tekemättä siks että sillä rikkoo sääntöjä, ei vaan huutele et BTW ei oo turvasanaa niin ei sen pitäis olla ongelma kenellekään. Mistäs sen kukaan tietää että eikö ollu tarvetta sanoa vai eikö sitä ylipäätänsä oo.

vila

  • Kanta-asiakas
  • ***
  • Viestejä: 382
  • Ghetto subi
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #4 : 22.09.2019, 17:28 »
En ole niinkään toivomassa että joku siirtyy käyttämään turvasanaa, mutta ehkä jokunen lisää osaisi vaatia sen käyttöä. Tiedän valitettavasti nimittäin tapauksia, joissa kokemattomille subeille on kerrottu että "vain harrastelijat käyttävät turvasanaa", ennen ensimmäisiä privasessioita netistä löytyneen D:n kanssa. Ja sitten on usein päädytty kiistaan siitä mihin kaikkeen olikaan suostuttu, pahimmillaan oikeutta myöten. Uskon, että jos siitä olisi maininta esillä edes suosituksena, näitä ongelmia ei nähtäisi yhtä usein. Mutta tiedän, että osan mielestä se on tunkeilua heidän makuuhuoneisiinsa tai dunkkareihinsa.

Tässäkin on taas tämä, että onko aikuisella ihmisellä vastuu hakea tietoa ja määritellä rajojaan? Tämä on vähän sama kuin opettelisi uuden kielen. Joko voi kuvitella, että jostain yhtäkkiä noin vain oppii puhumaan jotain kieltä tekemättä mitään - tai sitten nöyrtyy ja menee kiltisti tunneille. Jos lähtee hakemaan BDSM-seuraa internetistä niin ihmisellä on myös vastuu siitä, että hankkii jostain jonkinlaista tietoa (sitä on saatavilla). Siinä vaiheessa kun ollaan jo yhteyksissä yhdistyksiin on jo hankittu tietoa, että yhdistyksia edes on olemassa.

lemmikki

Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #5 : 22.09.2019, 19:50 »
Sinänsä arvokasta pohdintaa, mutta kovin vaikeaa toteuttaa noin juridiselta kannalta.

Ensinnäkin, ei ole mitään "yhteisöä", johon kaikki kuuluisivat tai joka voisi vaatia jäseniltään tietynlaista käytöstä makkareita myöten. On paljon kinkyjä, jotka eivät kuulu mihinkään yhdistykseen. Baarikin voi lähinnä valvoa toimintaa omalla foorumillaan, ei sen ulkopuolella.

Jos jotain säännöstöä laadittaisiin ja sitä rikkovia alettaisiin erottaa yhdistyksistä tai bannaamaan baarista, kuka voi tai haluaa asettua tuomarin virkaan? Ennen mistään yhteisöstä erottamista pitää varata erotettavalle oikeus tulla kuulluksi. Ja todisteiden haaliminen suuntaan tai toiseen taitaa useimmiten olla sana sanaa vastaan -tilanne. Lisäksi se edellyttäisi sitä, että henkilön pitäisi kuulla mitä hänen on kerrottu tehneen ja kuka on kertonut. Tämä saattaisi asettaa "uhrin" entistä vaikeampaan asemaan.

Bileissä ja muissa selkeästi rajatuissa tilanteissa ja tiloissa voi sääntöjä ollakin ja niiden valvominenkin onnistuu. Näin on tehtykin.

Lisäksi on erilaisilla alustoilla tärkeää keskustella, huolehtia siitä, että aloittelevilla on varmasti oikeaa tietoa siitä, mitä heidän pitäisi osata vaatia ja mitä varoa. Sellaista on täälläkin ansiokkaasti käyty.

Lopulta ainoa, joka voi tehokkaasti suojella esimerkiksi alistuvaa kusipäiltä, on alistuva itse. Se helpottunee, jos on kartalla yleisistä käytännöistä ja hyvistä tavoista kinkysuhteissa.

Silti esimerkiksi minulla ei ole turvasanaa. En ole kokenut sellaista tarvitsevanikaan. Enkä silti koe olevani vaarassa.

Mutta ehkä olisi hyvä kerätä välillä jäsennellymmin näitä ohjeistuksia. Liittyen esimerkiksi turvasanaan tai asioihin, joihin on hyvä kiinnittää huomiota ennen ensimmäistä sessiota tai vaikka yksityisyyteen ja sen suojelemiseen liittyen. On myös totta, että kaikenlaisille ylilyönneille on usein omat rikosnimikkeensä; puhuttiin sitten pahoinpitelyistä, seksuaalirikoksista tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Niistäkin voisi informoida ihmisiä vaikka täällä baarissa tehokkaammin ja keskitetymmin, jotta ihmiset osaisivat tarpeen tullen hakea oikeutta virallista tietä. Saattaisi tuo herätellä myös niitä potentiaalisia rikoksentekijöitä olemaan tarkempana.

IKRM

  • V.I.P.
  • *****
  • Viestejä: 1542
  • kizzzan Herra
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #6 : 22.09.2019, 21:39 »
Näissä keskusteluissa eniten aina  mietityttää, miten avuttomina, kyvyttöminä ja kykenemättöminä osa tuntuu pitävän alistuvia naisia.

Että oikeastiko joku on sitä mieltä ettei tuo ihmisryhmä kykene ollenkaan itse arvioimaan asioitaan, vaan tarvitsee jonkinlaista elämää suurempaa suojelu-kollegioita suojakseen.

Vai, onko kuitenkin kyse vanhan kansa viisauteen pohjautuvasta ajatuksesta; vähemmän älykkäät ihmiset pohtii toisten ihmissuhteita päivät pitkät.

IKRM

Pulse

  • Turun Baletti
  • Kanta-asiakas
  • *
  • Viestejä: 423
  • Pulse est 7\3\2011 bdsmbaari
  • Galleria
    • Fetlife profiili
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #7 : 22.09.2019, 22:20 »
Hyvä, IKRM...  aikamoista ”trollausta” tämä topic.. kyllä tässä yhteiskunnassa ja koko kotoisessa kriminologiassa ois näitä ”turvasanatarpeita”... Aika paljon pahaa ”tapahtuu yhteiskunnassamme johon tässä voisi suunnata mieluummin nämäkin voimavarat..:/
« Viimeksi muokattu: 23.09.2019, 08:44 kirjoittanut Pulse »

Jiituomas

  • Rsyke
  • Uusi asiakas
  • *
  • Viestejä: 27
  • Akateemisesti orientoitunut Dom
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #8 : 23.09.2019, 07:15 »
IKRM, jos katselet tekstiäni hiukan tarkemmin, niin siellä ei mainita subinaisia missään. Se on tarkoituksellista. Tällaiset haasteet eivät ole rajoittuneet mihinkään yksittäiseen ryhmään, sukupuolen tai suuntautumisen mukaan, vuosikymmenten varrella - vaikka toki jotkut tahot suuremmassa riskissä ovatkin kuin toiset. Kolumni pohjautuu keskusteluihin lukuisten pitkän linjan aktiivien kanssa, jotka ovat kertoneet kokemuksiaan ongelmista eri aikoina, sekä syitä siihen, miksi monet muut ovat skenestä kokonaan lähteneet. Niissä näkyy koko kirjo.

vila

  • Kanta-asiakas
  • ***
  • Viestejä: 382
  • Ghetto subi
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #9 : 23.09.2019, 09:02 »
Edit: (Kannattaa aamulla lukea Baaria kännykällä niin huomaa kirjoitelleensa kommentin perustuen väärään tietoon). Ylläpito voi poistaa tämän viestin, jonka alkuperäisen viestin poistin.
« Viimeksi muokattu: 23.09.2019, 20:53 kirjoittanut vila »

IKRM

  • V.I.P.
  • *****
  • Viestejä: 1542
  • kizzzan Herra
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #10 : 23.09.2019, 10:31 »
Itse uskon, että yhteiset toimintaohjeet perusasioista tekisivät skenelle hyvää, mutta tunnen monia jotka ovat kanssani aiheesta eri mieltä. Minusta muutama selkeä ohje varmastikin ohjaisi kohti parempaa käytöstä, sillä juuri siitä tässä on mielestäni kyse: käytöksestä.

Niin, minkähänlaista se oikeaoppinen, virallinen ja hyväksyttävä BDSM sitten olis?

IKRM

Pulse

  • Turun Baletti
  • Kanta-asiakas
  • *
  • Viestejä: 423
  • Pulse est 7\3\2011 bdsmbaari
  • Galleria
    • Fetlife profiili
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #11 : 23.09.2019, 11:42 »
Ot
(vilanikillä tapahtuva trollaus tuli itsellä ”tiensäpäähän” Mappi-ö ja byee)

peltsi

Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #12 : 23.09.2019, 11:45 »
Hyvin pitkälti samaa mieltä lemmikin kanssa.

Elävä esimerkki yhdistystoiminnasta Häkin osalta, jonka jäsenistö koostuu enimmäkseen nuorista, vasta kinkyuransa alussa olevista henkilöistä:
-Häkillä on omat käytössääntönsä esim. yhdistyksen tapahtumia kohtaan. Säännöt ovat sitä varten, että kaikilla olisi tapahtumissamme kivaa. Sääntöjen noudattamista valvotaan, ja niiden rikkojat voidaan poistaa tapahtumista ja/tai yhdistyksestä.
-Häkin (tai muidenkaan tahojen) säännöt eivät päde yksityishenkilöiden touhuillessa keskenään omilla tahoillaan. Jokainen voi omassa suhteessaan itse sopia mikä on ok ja mikä ei. Häkin intresseissä ei ole kytätä miten yhdistyksen jäsenistö omilla tahoillaan pervoilee.
-Edellisestä huolimatta, koemme äärettömän tärkeäksi tarjota tietoa yleisesti hyväksi havaituista keinoista turvallisuuden ylläpitämiseksi (mitä tehdään) ja mahdollisten mätien omenoiden havaitsemiseksi (millaisen ihmisen kanssa tehdään), mutta korostamme myös, että viime kädessä päätös on henkilöillä itsellään. Häkki on alkanut koota kotisivuilleen tietoa skenen käytöstavoista ja turvallisseikoista, mutta korostamme myös ettei mikään yksittäinen seikka tee suoraan kenestäkään vaarallista tai muutoin epätoivottua kumppania. Tietyt asiat on vain hyvä käydä sen oman kaverin kanssa läpi ennen mihinkään ryhtymistä, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Vastaavasti joku voisi ajatella, että kinkyilyyn liittyen on olemassa "yleisesti hyväksyttyjä turvallisia juttuja ja vaarallisia juttuja, joita kenenkään ei pitäisi harjoittaa". Faktahan on kuitenkin se, että näitä vaarallisiksikin koettuja juttuja harjoitetaan riippumatta siitä mitä mieltä itse kukin asiasta on, ja näitäkin juttuja voi harjoittaa riskit tiedostaen. Häkki kokeekin tärkeänä tarjota tietoa myös spektrin tämän päädyn aiheista, jotta kenenkään ei tarvitse pähkäillä niihin liittyviä ongelmia aivan yksin.

Häkin tavoitteena on lisätä ymmärrystä kinkyilyä kohtaan ja tehdä omalta osaltamme skenestä turvallisempi kaikille osapuolille tällä tavoin. Haluamme tarjota tietoa, ja luotamme että tietoa kaipaavat löytävät itse tiensä luoksemme. Häkin harjoittamalla "valistustoiminnalla" (paremman termin puutteessa) pyrimme myös purkamaan kinkyilyyn liittyviä ennakkoluuloja, jotka pomppaavat aika ajoin pinnalle jo ihan skenen sisälläkin, esim. täällä Baarissa.


vila

  • Kanta-asiakas
  • ***
  • Viestejä: 382
  • Ghetto subi
  • Galleria
Vs: Mikä on meidän turvasana?
« Vastaus #13 : 23.09.2019, 20:29 »
Ot
(vilanikillä tapahtuva trollaus tuli itsellä ”tiensäpäähän” Mappi-ö ja byee)


Olen hyvin pettynyt itseeni kun edes vastaan tähän, mutta koska minua on ennenkin epäilty täällä trolliksi niin sanon vaikka näin: En aio tehdä mitään todistaakseni olevani olemassa. En ole ketään pyytänyt lukemaan kommenttejani, en ole pyrkinyt todistamaan niillä mitään, en myöskään jättänyt deitti-ilmoituksia, en pyri opettamaan ketään enkä yritä esiintyä BDSM-auktoriteettinä. On mukavaa jos joku kokenut tekstini hyödyllisiksi, mutta olen tuottanut ne vain esittääkseni ajatuksiani aiheista - en saavuttakseen skenestä mitään koska en ole vielä oikein löytänyt mitään mitä haluaisin erityisesti saavuttaa. Lisäksi en käsittääkseni ole myöskään tuottanut tänne mitään "haitallista" tai kenenkään turvallisuutta vaarantavaa materiaalia, joten minulla ei ole mitään velvollisuutta postata tänne perse- ja/tai passikuviani. Eli ei minulle kannata ilmoittaa pitävänsä minua trollina, koska se ei vaikuta toimintaani mitenkään.