Kirjoittaja Aihe: Suostumuksesta  (Luettu 5432 kertaa)

bikantti

  • Helsingin akateemiset kinkyt ry
  • V.I.P.
  • *
  • Viestejä: 2569
  • Ymmärrä taaksepäin, elä eteenpäin, nauti tässä.
  • Galleria
Suostumuksesta
« : 10.02.2019, 10:43 »
Innokas, informoitu suostumus


Turvallisen kinkyilyn yksi kulmakivi on suostumus. Tämän tekstin tarkoituksena on nostaa suostumuksen monimutkaisuutta esille, ei niinkään antaa kristallinkirkkaita A-B-C-ohjeita. Pohtimalla suostumusta aika ajoin uudelleen pääsee parempaan lopputulokseen kuin robottimaisesti nyrkkisääntöjä noudattamalla, sillä kyse on aina harkinnasta. Silti, aloitetaan niistä nyrkkisäännöistä.

Suostumuksen tulisi olla ainakin:
- informoitu
- painostamaton
- ajan tasalla, eli pois vedettävissä
- innokas, mutta vakaa
- jälkikäteisen arvioinnin kohde

Informoitu. Ihminen tietää, mihin on suostumassa. Mitä on tapahtumassa ja mitkä ovat siihen liittyvät riskit.

Painostamaton. Muistatko kun lapsena sinut painostettiin halaamaan sukulaisia, koska niin kuuluu tehdä? Älä painosta. Torju painostaja. Halukas suostuu ilman suostuttelua, luota siihen. Ole niin turvallinen, että sinulle voi sanoa "ei kiitos" huoleti.

Ajan tasalla, eli pois vedettävissä. Suostumus tulisi olla pois vedettävissä ennen toimintaa ja myös itse toiminnan aikana. On viisasta tsekata kesken toiminnan, että onko suostumus vielä voimassa.

Innokas, mutta vakaa. Seksi ja kinky ovat paljon hauskempia, kun kaikki osapuolet ovat innolla mukana. Innokkaana ja halukkaana, muttei kuitenkaan päätä pahkaa harkitsematta heittäytyen. Innokkuus yleensä näkyy kehossakin, eikä ole pelkkä vaisu "no okei" vaan enemmänkin "No todellakin!"

Jälkikäteisen arvioinnin kohde. Toiminnan jälkeinen keskustelu siitä, "miten meni?" eli mentiinkö rajojen sisällä vai mitä tapahtui ja miten toimia jatkossa. Hienosäätökeskustelu helpottaa suostumuksen toteutumista nähdäkseni erityisesti pitkissä suhteissa, joissa tieto ja yhteiset kokemukset kasvavat vanhan päälle.

* * *

Hyvä ja selkeä suostumus ei ole:
- hämmentynyt hymy
- "Öö, kai..."
- hätäistä toimintaan hyppäämistä
- passiivisuutta (neuvottelutilanteessa)
- "Oota, haen rohkeusryypyn."
 
* * *

Milloin ihminen voi antaa pätevän suostumuksen? Tarkastellaan, milloin aikuinen ihminen EI ole optimaalisen pätevä antamaan suostumusta, johon sisältyy monimutkaisempaa tilanteen arviointia.

Ihminen ei ole OLLENKAAN pätevä antamaan suostumusta, mikäli hän:
- on tajuton
- on täysin passiivinen tai lamaantunut
- on voimakkaasti päihtynyt tai huumattu
- on shokissa

Ainut oikea teko tuolloin on auttaa tai hakea apua ja äkkiä.

Ihmisen kyky antaa pätevä ja harkittu suostumus on kyseenalainen, mikäli hän:
- on päihtynyt tai huumattu
- hypnotisoitu
- aivopesty tai manipuloitu
- speissailee/leijuu voimakkaasti
- on esiintymistilanteessa
- ryhmäpaineen alla
- korkeimman kiimansa huipulla
- hyvin väsynyt tai toisaalta hyvin ylikierroksilla
- järkyttynyt
- kärsii jostain erittäin vakavasta mielenterveyden häiriöstä
- ei ole tiedollisilta kyvyiltään kykenevä päättämään itse omista arkiasioistaan ja itsestään huolehtimisesta
- ei ole oppinut sanomaan elämässään "ei"

Kyllä, optimaalinen pätevyys toteutuu harvoin. Suostumuksen riittävää pätevyyttä on syytä arvioida yksilö- ja tilannekohtaisesti. Suostumuksen selkeyttä voi turvata neuvottelemalla ennalta, noudattamalla konservatiivisia rajoja, siirtämällä rajumpia kysymysmerkillä olevia juttuja seuraavaan kertaan jne. Ja tietyissä kohdissa vain ja ainoastaan unohtamalla koko session, koska aitoa suostumusta ei ole mahdollista saada ollenkaan (esim. toinen tajuton tai voimakkaasti päihtynyt).

* * *

Sitten on niitä kinkyspesifejä dilemmoja, joihin ei nähdäkseni myöskään ole yhtä oikeaa vastausta tai lähestymistapaa.

- Mikäli esim. subin omistaja sanoo "kyllä", onko subin suostumus pätevä?
--> Mihin ja kenelle subi on sanonut "kyllä"? Luotatko omistajaan ja hänen arvioonsa? Miltä sinusta itsestäsi tuntuu olla tuollaisessa tilanteessa mukana?

- Tarkoittaako "ei" aina "ei"?
--> Lähtökohtaisesti "ei" on aina "ei". Mikäli tästä halutaan poiketa, on se syytä sopia kristallinkirkkaasti asianomaisten kesken ja esim. bileissä myös staffin kanssa. Tällöin voidaan välttyä intensiivisen session turhalta keskeyttämiseltä. Syventävää infoa aiheesta löytyy termillä "consensual non-consent play". On aina pienempi virhe pysäyttää toiminta ja uskoa "ei"-sanaa kuin jatkaa riskillä.

- Olet kuullut joltain toiselta kinkyltä, että X ei ole aiemmin pitänyt sopimuksista ja rajoista kiinni.
--> Kehen luotat? Mistä on kyse? Haluatko lähteä ottamaan riskiä?

- Olet dominoivan roolissa ja subisi leijuu aika korkealla, häneen on vaikea saada yhteyttä. Miten kysyä suostumusta?
--> Käytännön vinkkini on harkita, voisiko session aikaista suostumusta kysyä käänteisesti. Omalla kohdallani toimii hyvin, että jos esim. subina speissailen, niin dominoiva ilmoittaa "Jos et pyydä jatkamaan, lopetan tähän." Silloin havahdun kohtalaisen syvästäkin speissauksesta ja pyydän jatkamaan ja viemään syvemmälle tai rajumpiin asioihin. TAI mikäli en pyydä jatkamaan, niin homma todella loppuu ja minun ei tarvitse ponnistella kieltääkseni toiminnan jatkamista. On myös sessiotunnelmaa ylläpitävää, että subi anelee jatkamaan...

* * *

Koska aihetta voi katsella monelta kantilta, niin toivoisin että tähän syntyisi runsasta keskustelua ja erityisesti eri käytännön vinkkejä sekä lisää kinkyspesifejä dilemmoja :) Monta päätä on viisaampi kuin yksi.

Alexios

  • Helsingin akateemiset kinkyt ry
  • V.I.P.
  • *
  • Viestejä: 1235
  • Truuhampster
  • Galleria
Vs: Suostumuksesta
« Vastaus #1 : 10.02.2019, 11:28 »
Kiitos tästä. Erinomaisia ohjeita. Eikä tarvita mitään notaarin vahvistamaa kirjallista sopimusta ennen kuin voi koskea toista!  ;D

bikantti

  • Helsingin akateemiset kinkyt ry
  • V.I.P.
  • *
  • Viestejä: 2569
  • Ymmärrä taaksepäin, elä eteenpäin, nauti tässä.
  • Galleria
Vs: Suostumuksesta
« Vastaus #2 : 10.02.2019, 17:20 »
^ Tänks :) Joo ei tartte. Perusajatushan on se, että jos toinen kysyy, niin on mahdollisuus sanoa "ei" tai sanoa "kyllä". Jos ei ole kysymystä, niin menee heikosti.

Alexios

  • Helsingin akateemiset kinkyt ry
  • V.I.P.
  • *
  • Viestejä: 1235
  • Truuhampster
  • Galleria
Vs: Suostumuksesta
« Vastaus #3 : 11.02.2019, 15:28 »
Yksi viime aikoina pohtimani asia on, millaista kieltä käyttää kysyessä toiselta suostumusta, jotta voisi luoda toiselle mahdollisimman turvallisen tilanteen vastata kummin päin vain. Esimerkiksi jos sanoo jotain tyyliin "olisi kivaa tehdä sinulle asian X/jos tekisit asian Y" tai "saanko tehdä sinulle asian X", se luo tilanteen, jossa toinen voi joutua kieltää sinua tekemästä jotain. Tämä voi luoda joillekin paineita, kun siinä pitää kohdistaa se kielto toiseen ihmiseen. Jos taas sanoo tyyliin "haluatko, että teen asian X/tehdä asian X", se jättää päätöksen täysin kysyttävän henkilön fiiliksen varaan, jolloin voi olla helpompaa sanoa ei. Eli onko helpompaa sanoa "en halua" kuin "et saa"?

Lacythoughts

  • Vieras
Vs: Suostumuksesta
« Vastaus #4 : 12.02.2019, 22:29 »
Itse olen newbie mutta olen silti yrittänyt ottaa juuri tällaisia pohdintoja huomioon, pidän ohjeistasi mielestäni ne avaavanat varsin hyvin suostumusta. Omaa kokemusta ei ole takanapäin neuvottelutilanteista tai vastaavasta niin valitettavasti en pysty avaamaan omaa kantaani tähän viestiketjuun kovinkaan paljoa..

Oma huomio tosin kiinnittyi erityisesti toisen maineen tarkasteluun ohjeissasi, siis tästähän kuulee lähes joka paikassa mutta riskien minimoinnin vuoksi tämä on minustakin olennaista. Varsinkin vasta-alkajalle mutta varmasti myös muille. Lisäksi suostumuksen kysyminen käänteisesti vaikuttaa jotenkin positiivisemmalta kysytylle entä toisin päin. Voisi toimia varsinkin jos kysytyn on tiedettävästi hankala sanoa ei. Voisi ottaa itsellekkin korvantaakse nämä ohjeet.  :D

Sigmamies

  • V.I.P.
  • *****
  • Viestejä: 1019
  • Sanansa mittainen kusipää
  • Galleria
Vs: Suostumuksesta
« Vastaus #5 : 13.02.2019, 17:35 »
Mulle ei sovi lupien kysely niin en muistaakseni ole koskaan kysynyt leluilta saanko tehdä jotain. Mun sanoma ei on ei tai ehkä mutta lelun sanoma ei on vain lelun mielipide ettei näin saa tehdä ja yleensä silti tehdään  >:D
Turvahommelit tietty on ei ja niitten käyttämistä suosittelen käyttään heti kun siltä tuntuu että nyt tulee liikaa.
paljon kun keskustelee etukäteen ja tarkkailee mitä vaikutuksia milläkin sanalla tai teolla on niin on avaimet molempia miellyttävään paijailuun  >:D