Kirjoittaja Aihe: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?  (Luettu 4083 kertaa)

Kolumnisti

 • Moderator
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 253
 • Galleria
Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« : 29.06.2018, 10:00 »
Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?


Otsikon lausahdus on historiassa aiemmin lausuttu jokseenkin muodossa "Olen homoseksuaali. Saanko sairauslomaa?" Tällöin kyse oli mielenosoituksista homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Vaikka homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistui rikoslaista vuonna 1971, vasta kymmenen vuotta myöhemmin eli vuonna 1981 Lääkintöhallitus poisti virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.

Miksi kirjoitan asiasta Pride-viikolla tällä foorumilla?

Juuri äskettäin meitä sadomasokisteja parani mielenterveydenhäiriöstä pilvin pimein, sillä uudessa kansainvälisessä ICD-11-tautiluokituksessa sadomasokismi ei enää ole mielenterveyden häiriö. Hurraa! Harvinaiset seksuaalisuuden muodot, eli kaikenlaiset harrastamamme pervoilut kivusta fetisismiin ovat mielenterveyden häiriöiksi luokiteltavia vain, mikäli esiintyy toisten vahingoittamista ilman suostumusta, erittäin suuria riskejä tai merkittävää ahdistusta itse tekijälle. Suomi on tässä kohtaa ollut sentään sen verran järkevä, että kansallisessa tautiluokituksessa asia oli näin jo vuonna 2011.

Tautiluokitusmuutokset ja dekriminalisointi eivät tapahdu itsekseen. 28.6.1969 poliisi teki ratsian New Yorkin Greenwich Villagen Stonewall Inn- ravintolaan, joka oli tunnettu transvestiittien, seksityöntekijöiden, feminiinisten nuorten miesten sekä kodittomien nuorten keskuudessa. Mafian omistama ravintola, joka otti vastaan ne asiakkaat, joita muut eivät huolineet. Ratsia eteni väkivaltaiseen mellakointiin, kun seksuaalivähemmistöön kuuluvat nousivat taisteluun oikeuksiensa puolesta. Näitä ns. Stonewallin mellakoita pidetään tapahtumana, joka käynnisti homojen oikeuksien liikkeen Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Tämä on Pride-liikkeen syntytarina.

Pride-viikolla on aihetta iloon, sillä myös transsukupuolisuus ja muut sukupuoli-identiteetin diagnoosit on vihdoin ymmärretty siirtää mielenterveyden häiriöistä seksuaaliterveyteen liittyvien aiheiden kategoriaan. Työ oikeuksien puolesta on kuitenkin kesken, kuten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut päätöksessään, jossa vaatimus transsukupuolisten pakkosterilisaatiosta nähdään ihmisoikeusloukkauksena. Ihmisoikeusloukkaus, jota Suomikin aktiivisesti harjoittaa. Suomi, jota en tunnista nykyajassa elävänä.

Me tarvitsemme mielenosoituksemme. Niin kauan kuin diagnoosijärjestelmästä ei löydy totuutta syleilevää "FU666: Muun yhteiskunnan kokemat ongelmat sinun identiteetistäsi". Meitä on monta, jotka kannamme stigmaa, jolla ei ole oikeutusta. Homot, lesbot, transihmiset, intersukupuoliset, seksityöntekijät, aids-tartunnan saaneet, sadomasokistit, fetisistit, pedofiilit, seksipositiiviset... oikeus osoittaa mieltä kuuluu meille kaikille ja hyödyttää meitä kaikkia.

Väkivallattomat mielenilmaukset ovat tarpeellisia. Amerikka on luisumassa Trumplandiaksi kovaa vauhtia ja viittaukset natsi-Saksaan eivät ole perusteettomia. Ilman vastarintaa luisuminen tapahtuu. Se alkaa... alkoi vähemmistöistä ja jatkuu muihin heikommassa asemassa oleviin. Kohta eletään Handmaid's Talen sisällä.

Väkivallattomat mielenilmaukset ovat toimivia. Voimankäyttö ei ole oikeutettua rauhallisia toimijoita kohtaan. Tutkimusten mukaan on riittävää, että 3,5% väestöstä seisoo kyseisen vastarinnan joukoissa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia on enemmän. Meissä on voimaa.

Meillä on paikkamme tässä yhteiskunnassa ja meillä on oikeus oikeuksiimme. Meillä on oikeus osoittaa mieltä. Meillä on oikeus juhlia sitä, mitä on jo saavutettu. Tällä Pride-viikolla haluan toivottaa kaikille meille ymmärrystä näkemään se, miten toisen oikeudet eivät ole itseltämme pois.

bikantti - Jos syrjintä ei olisi totta, olisi tämäkin kolumni julkaistu allekirjoittaneen virallisella nimellä ammattititteleineen.


Lähteet ja lisätietoa:

https://seta.fi/historia/
https://www.sexpo.fi/ajankohtaista/uusi-kansainvalinen-tautiluokitus-transsukupuolisuus-ja-sadomasokismi-eivat-ole-enaa-mielenterveyden-hairioita.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Stonewallin_mellakat
https://yle.fi/uutiset/3-9482727
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005725786.html
https://seta.fi/euroopan-ihmisoikeustuomioistuin-transihmisten-pakkosterlisointi-ihmisoikeusloukkaus/
http://www.translaki.fi/
http://www.harvard.com/book/why_civil_resistance_works_the_strategic_logic_of_nonviolent_conflict_colum/
https://rationalinsurgent.com/2013/11/04/my-talk-at-tedxboulder-civil-resistance-and-the-3-5-rule/

vila

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #1 : 29.06.2018, 11:34 »
Teksti oli hyvä ja antoi mielenkiintoista lisätietoa. Siinä oli vain yksi ongelma: pedofiilien maininta. Juuri lasten hyväksikäyttäjät aiheuttavat monissa maissa homofobiaa, koska ei osata erottaa homoseksuaalia ja pedofilia toisistaan.

Mitäpä jos myönnettäisiin pedofiilien olevan mielenterveysongelmaisia, jotka tarvitsevat hoitoa - eikä tungettaisi heitä seksuaalivähemmistöjen joukkoon?

fen84

 • Turun Baletti
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 381
 • Galleria
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #2 : 29.06.2018, 11:55 »
Kieltämättä sama pisti silmään.

Anonyymi sissy

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #3 : 29.06.2018, 12:04 »
Eikös se ollut jotenkin niin..Pedofilia on vasta mielenkiinnostuksen asteella olevaa. Eikä sinällään ole rikos. Vasta tekemisen asteelle menevä on rikos ja se on eriasia kuin pedofilia. Muistelen näin!

Sinällään keskustelu tuosta pakkosterilisoinnista on oikeasti paikallaan. Vasta hiljakkoin, keskustelin ammatikseen sairaanhoitajana työskentelevän naisen kanssa asiasta. (Nähtyäni dokumentin jossa tyttö pojankehossa pääsi vapaaksi, vasta kun poika teki itsemurhan). Tämän tuttavani, jota olin pitänyt varsin avarakatseisena. Oli jyrkästi sitä mieltä, että jos menee (hänen sanoin, muuttamaan) sukupuolensa, on pakkosterilointi silloin oikein, hänen mielestään. Sanomattakin lienee selvää, oma asenteeni häntä kohtaan muuttui paljon..eikä sinne myönteisempään suuntaan..

submit

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #4 : 29.06.2018, 12:17 »
Kiitos bikantti!


Mitäpä jos myönnettäisiin pedofiilien olevan mielenterveysongelmaisia, jotka tarvitsevat hoitoa - eikä tungettaisi heitä seksuaalivähemmistöjen joukkoon?
Myöskään sadomasokistit ja fetisistit eivät kuulu seksuaalivähemmistöihin.

Muuten, on alettu puhua lapsikohteisesta seksuaalisuudesta (ei kohdistettu bikantille).

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/seksuaalinen-kiinnostus-lapsiin/Pages/osio_1.aspx


NeitiM

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #6 : 29.06.2018, 12:52 »
Ja naapurimaassa, Venäjällä on edelleen homofobioita, tuo alfaurosten maa. Ei ihme, että Trump on mieltynyt Putiniin - äärimmäiset otteet kansalaisiin kiehtoo. Ei ole värejä, on vain mustavalkoisuutta. Trump pitää yksinkertaisista asioista, koska se on helppoa: tulos tai ulos. Tuollainen ajattelutapa johtaa myös maan innovaatioiden heikkenemiseen. Mitään uusia keksintöjä ei synny ja maasta tulee köyhä, kuten esim Venäjästä. Äärimmäinen ajattelu ja suhtautuminen toisiinsa estää luovuuden.

Paras ja järein keino edesauttaa ihmisoikeuksien toteuttamista on pakotteet ja yleensä ruokapakotteet, koska esim. pakotteen alaiset kansalaiset näkee millaista kuraa oma maa tuottaa kun omassa maassa ole tietotaitoa ja huijaus on paras kauppa: esim. Valejuusto.

Jos demokratia toteutuu, kuten Suomessa, kansalaiset voivat syödä terveellisesti ja luottavat tuotteisiin. Kaikki hyvinvointivaltion kansalaiset luottavat myös toisiinsa (se voisi olla vientituote jos sitä vain sais vietyä), samaa ei voi sanoa Venäjästä tai Yhdysvalloista, jossa mustia ammutaan vain koska ovat mustia. Venäjällä ei voi liikkua homona, ei muissakaan äärimuslimaissa ja itä-aasiassa (esim. Georgia).

Pedofiilian huomasin myös, mutta sitä voidaan hallita ja Saksa on tähän erityisesti paneutunut (ei mitään leikkelyä). Ruotsissa voi soittaa nimettömästi puheluita. Tärkeintä on saada pedofiilian henkilön puhumaan ja hakeutumaan hoitoon, ja sitä kautta auttaa häntä ymmärtämään itseää, etteis häpeis yksinään. Pedofilian "takana" on kimurantteja juttuja. Hoito on yleensä myöhäistä kun rikokseen on syyllistynyt, näin sanotaan. Toisin sanoen saat ajatella mitä vaan itsekseen mut älä tee pahaa toiselle.

Mitä erästä dokkaria joskus seurasin, missä käsiteltiin esim. Ruotsin omaa pedofilian tukipuheluita, niin pedofiilioita on paljon. He kokevat suurta ahdistus siitä mitä he tuntevat. Jotkut ovat perheellisiä ja siksi tukipuhelin on heille todella tärkeä. Voi siis sanoa että tosi pieni osa tekee rikoksen, suurin osa on piilossa ahdistuksensa kanssa. Pahoiksi muuttuneita on siis vähän. Puhuminen, ongelman näkyväksi tekeminen, auttaa heitä. Suomessa ei taija olla hoitoja kuin vasta sitten kun on päässyt vankilaan, minä on tietty jo myöhäistä.


Tuli

 • V.I.P.
 • *****
 • Viestejä: 1006
 • Life's not a song
 • Galleria
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #7 : 29.06.2018, 13:00 »
Suomessa tautiluokituksesta päästiin tosiaan jo 2011. Sen eteen teki paljon työtä moni tälläkin foorumilla vaikuttanut. Kiitos kaikille niille, joiden ansiosta olemme saaneet nauttia taudittomasta sadomasokismista koko tämän vuosikymmenen.

MsMincepie

 • The Ultimate PocketVenus
 • Helsingin akateemiset kinkyt ry
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1712
 • Galleria
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #8 : 29.06.2018, 13:09 »
Suomessa ollaan tosiaan suht pitkällä seksuaalisuuden eri muotojen hyväksymisen suhteen, verrattuna moniin muihin maihin. Tällä nyt lähinnä tarkoitan asioihin perehtyneitä ihmisiä ja hoitoalan asiantuntijoita, en peräkylän Matteja ja Maijoja.
Mustavalkoinen ajattelutapa on monesti vahingollisempaa yksilölle itselleen, kuin heille, jota kohti kauhistelu ja leimaaminen osoitetaan, mutta ymmärryksen rajallisuus tällaisiakin ihmisiä kohtaan tulee ainakin itselläni jossain vaiheessa vastaan. Ei minua kiinnosta, mitä kenenkin petipuuhissa tapahtuu, eikä minua voisi vähempää kiinnostaa, ajatteleeko joku minun makuukammaripuuhani sairaana vai tavanomaisena. Sairausluokituksessa kinkyseksissä ei ole patologiaa, joten kyllä se taitaa olla kauhistelijan omaa ymmärtämättömyyden patologiaa.
Tietysti voisi olla hienoa, jos täälläkin useampi voisi avoimesti omalla tittelillään ja nimellään kirjoitella näitä kolumneja, koska niin paljon koulutettuja asiantuntijoita täältäkin löytyy. Mutta toisaalta, ei se työhommiin pitäis vaikuttaa jos oot kinkkinen tai vaikka iha hömö, ja ei sitä ole välttämätöntä kaikelle kansalle kuuluttaa (tää oli tarkoitettu loppukevennykseksi, mut oli tosi huono, tiiän sen)  :o

vila

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #9 : 29.06.2018, 13:11 »
Kiitos bikantti!


Mitäpä jos myönnettäisiin pedofiilien olevan mielenterveysongelmaisia, jotka tarvitsevat hoitoa - eikä tungettaisi heitä seksuaalivähemmistöjen joukkoon?
Myöskään sadomasokistit ja fetisistit eivät kuulu seksuaalivähemmistöihin.

Hhhmm mihin meidät sijoitat?

fen84

 • Turun Baletti
 • Kanta-asiakas
 • *
 • Viestejä: 381
 • Galleria
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #10 : 29.06.2018, 13:24 »
Kiva että ihmiset tarraa tasan tuohon yhteen sanaan. Hieno kolumni bikantti, kiva kun tartuit ajankohtaiseen aiheeseen!

http://www.hus.fi/sairaanhoito/lasten-sairaanhoito/lastenpsykiatria/lasten_seks_hyv_kaytto/Tietoa/ukk/Sivut/default.aspx
https://medium.com/matter/youre-16-youre-a-pedophile-you-dont-want-to-hurt-anyone-what-do-you-do-now-e11ce4b88bdb
https://yle.fi/uutiset/3-9402805
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2004/21/duo94600
https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/onko-pedofiili-rikollinen/
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/pedofilia-mista-siina-on-kyse/
https://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/pdf-liitteet/SK402003pedof.pdf

Kaikki pedofiilit ei koske lapsiin ja kaikki lapsia hyväksikäyttävät eivät ole pedofiilejä.

Tiedän tuon oikein hyvin, mut se on kyllä vaiva mihin tarvitaan hoitoa, koska osa syyllistyy toisten elämän pilaaviin rikoksiin sen takia. Ja veikkaisin et aika moni joka ei ikinä syyllisty mihinkään olis aika paljon tyytyväisempi jos siitä taipumuksesta pääsis eroon.

NeitiM

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #11 : 29.06.2018, 13:31 »
En vielä tiedä onko pedofilia seksuaalisuutta vai sairautta. Artikkelissa se on seksuaalisuutta. Lestadiolaisuuden kokemasta pedofiliasta tulee mieleen, että se on sairaus. Tiivis yhteiselo ja luottamuksen väärinkäyttö aikuisen ja lapsen välillä tukisi sitä (uhri voi olla aikuisena pedofiili). Olisi hyvä tietää onko ne olosuhteet jotka vie pedofilian vai onko se sisään rakennettu juttu, jolloin se olisi seksuaalisuutta.

bikantti

 • Turun Baletti
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1996
 • Ymmärrä taaksepäin, elä eteenpäin, nauti tässä.
 • Galleria
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #12 : 29.06.2018, 13:37 »
Kiva että ihmiset tarraa tasan tuohon yhteen sanaan. Hieno kolumni bikantti, kiva kun tartuit ajankohtaiseen aiheeseen!

http://www.hus.fi/sairaanhoito/lasten-sairaanhoito/lastenpsykiatria/lasten_seks_hyv_kaytto/Tietoa/ukk/Sivut/default.aspx
https://medium.com/matter/youre-16-youre-a-pedophile-you-dont-want-to-hurt-anyone-what-do-you-do-now-e11ce4b88bdb
https://yle.fi/uutiset/3-9402805
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2004/21/duo94600
https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/onko-pedofiili-rikollinen/
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/pedofilia-mista-siina-on-kyse/
https://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/pdf-liitteet/SK402003pedof.pdf

Kaikki pedofiilit ei koske lapsiin ja kaikki lapsia hyväksikäyttävät eivät ole pedofiilejä.

Tiedän tuon oikein hyvin, mut se on kyllä vaiva mihin tarvitaan hoitoa, koska osa syyllistyy toisten elämän pilaaviin rikoksiin sen takia. Ja veikkaisin et aika moni joka ei ikinä syyllisty mihinkään olis aika paljon tyytyväisempi jos siitä taipumuksesta pääsis eroon.

Nimenomaan! Myös oikeudesta saada hoitoa voi joutua ja on oikeus taistella.


submit

 • Vieras
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #13 : 29.06.2018, 14:26 »
Kiitos bikantti!


Mitäpä jos myönnettäisiin pedofiilien olevan mielenterveysongelmaisia, jotka tarvitsevat hoitoa - eikä tungettaisi heitä seksuaalivähemmistöjen joukkoon?
Myöskään sadomasokistit ja fetisistit eivät kuulu seksuaalivähemmistöihin.
Hhhmm mihin meidät sijoitat?
Sadomasokismi ja fetisismi ovat mun mielestä seksuaalisia mieltymyksiä - vaikkakin ainakin tällä hetkellä seksuaalisuuden kirjossa vähemmistössä valtavirtaan nähden. Mutta en siis sijoita kinkyjä (tungin sadomasokistit ja fettarit kinkyn alle) mihinkään erilliseen vähemmistöryhmään.

https://moodle.amk.fi/mod/page/view.php?id=1529

Seksuaalivähemmistöt:https://fi.wikipedia.org/wiki/Seksuaaliv%C3%A4hemmist%C3%B6t
Mutta varmaan nämäkin määritelmät elää, ja kukin tietysti määrittelee itsensä kuten haluaa.

Normandie

 • Turun Baletti
 • V.I.P.
 • *
 • Viestejä: 1414
 • Metamorfosis
 • Galleria
Vs: Olen sadomasokisti. Saanko sairauslomaa?
« Vastaus #14 : 29.06.2018, 23:14 »
Kiitos bikantti!


Mitäpä jos myönnettäisiin pedofiilien olevan mielenterveysongelmaisia, jotka tarvitsevat hoitoa - eikä tungettaisi heitä seksuaalivähemmistöjen joukkoon?
Myöskään sadomasokistit ja fetisistit eivät kuulu seksuaalivähemmistöihin.
Hhhmm mihin meidät sijoitat?
Sadomasokismi ja fetisismi ovat mun mielestä seksuaalisia mieltymyksiä - vaikkakin ainakin tällä hetkellä seksuaalisuuden kirjossa vähemmistössä valtavirtaan nähden. Mutta en siis sijoita kinkyjä (tungin sadomasokistit ja fettarit kinkyn alle) mihinkään erilliseen vähemmistöryhmään.

https://moodle.amk.fi/mod/page/view.php?id=1529

Seksuaalivähemmistöt:https://fi.wikipedia.org/wiki/Seksuaaliv%C3%A4hemmist%C3%B6t
Mutta varmaan nämäkin määritelmät elää, ja kukin tietysti määrittelee itsensä kuten haluaa.

No, eipä käsittääkseni ainakaan Seta tunnusta/tunnista fetisistejä, sadomasokistejä tms. seksuaalivähemmistöksi. Katsoin vielä kertaalleen Setan nettisivuilla olevan sateenkaarisanaston (päivitetty 12.12.2016) ja koko siinä listassa ei sanallakaan viitata esim. sadomasokisteihin.

https://seta.fi/sateenkaarisanasto/